Hjärtstartare Skåp till hjärtstartare Hjärtstartare - tillbehör

Hjärtstartare - räddar liv!

Med en hjärtstartare kan du hjälpa till med att rädda människoliv. Med en hjärtstartare i närheten finns det dessutom väsentligt större möjligheter för att återuppliva en person - speciellt där första hjälpen utövas av en oerfaren person. 

Läs mer om AED hjärtstartare.

16 Produkt(er)

Hjärtstartare med kvalitet och användarvänlighet

På arbetsplatser, i sporthallar, etc., är det ofta otränade personer som kommer att få använda hjärtstartaren, och det är därför viktigt att den är så användarvänlig som möjligt. Av denna anledning har vi valt att saluföra Zoll AED Plus Hjärtstartare. Zoll AED Plus Hjärtstartare är helt, enkelt superanvändarvänlig och det är den enda på marknaden som kan ge feedback på den hjärtmassage som man ska ge i återupplivningsprocessen.

7 års svensk garanti

Det är 7 års garanti och hos oss kan du alltid få ett bra pris på Zoll Hjärtstartare. Ring eller skicka ett mail till vår kundtjänst för att få veta mer om Zoll Hjärtstartare. 

Vad är en Hjärtstartare?

En hjärtstartare är en apparat som levererar en elektrisk stöt till hjärtat genom bröstet. AED-hjärtstartaren används vid livshotande tillstånd, där hjärtats rytm störs - till exempel vid hjärtstopp eller hjärtflimmer. Hjärtstartaren, tillsammans med HLR, kan normalisera hjärtat och därmed rädda liv.

När ska man använda en hjärtstartare?

Användning av hjärtstartare är det tredje ledet i överlevnadskedjan. Den första delen är att konstatera att en person befinner sig i en nödsituation och slå larm snabbt. Andra delen är att starta HLR (hjärt- lungräddning). Alla som är medvetslösa och inte reagerar ska få första hjälpen så fort som möjligt. Tillsammans med HLR används en hjärtstartare för att normalisera hjärtat.

Ring 112 omedelbart om du misstänker att en person är i livsfara

Hur fungerar en hjärtstartare?

En hjärtstartare fungerar genom att en elektrisk stöt skickas genom bröstet till hjärtat. Syftet är att ge hjärtat en stöt så att rytmen normaliseras igen efter, till exempel ett hjärtstopp.

En AED hjärtstartare, som du kan se på offentliga platser och hos privata företag samt hos andra organisationer, fungerar genom att självhäftande elektroder placeras enligt anvisning på bröstkorgen. Då kan patienten få en stöt genom att man trycker på en knapp på hjärtstartaren. AED hjärtstartare analyserar även patientens hjärtslag och ger endast stöt vid behov. Den är därför helt säker att använda på alla.

Hur man använder en hjärtstartare?

Alla kan använda en AED hjärtstartare. Hjärtstartaren går inte att använda på fel sätt och själva apparaten analyserar när det är säkert att ge den skadade personen en stöt. Moderna hjärtstartare är extremt intelligenta och ger guidning för hur man ska göra för att hantera situationen.

Återupplivning med hjärtstartare

Om en person som inte svarar eller inte verkar vara vid medvetande, ska livräddande första hjälpen startas. Nedan finns 8 punkter att följa i en nödsituation.

1. Kontrollera medvetande

Om du ser någon som verkar vara i en nödsituation, ska du kontrollera om personen har problem och inte bara sover. Undersök personens medvetenhet och försök att väcka hen. Du kan göra det genom att prata högt eller ropa. Du kan också ta tag i axlarna och skaka försiktigt.

Skaka aldrig ett barn eller spädbarn eftersom detta kan orsaka allvarliga skador. Om personen inte reagerar är hen medvetslös. Ropa på hjälp och lägg hen på rygg.

Kontrollera följande:

  • Luftvägar: Kontrollera att luftvägarna är öppna och inte blockerade av tungan eller något annat.
  • Andning: Lyssna efter andning och kontrollera om bröstet rör sig.
  • Blodcirkulation: Kontrollera pulsen. Symptom på cirkulationsproblem är färgförändring, svettning och låg medvetenhet.

2. Ring 112

Så snart du anser att det är en nödsituation ring larmcentralen, 112. Du ska upplysa om "hur, vad och vem" i den ordningen. Detta säkerställer att ambulansen vet var du befinner dig om förbindelsen skulle försvinna.

Du kan be larmcentralen att upplysa om närmaste hjärtstartare. Om det är möjligt, be någon annan person om hjälp.

3. Börja hjärtmassage och konstgjord andning

Se till att den skadade ligger plant på rygg och på en fast yta.

  • Placera din ena hand mitt på bröstkorgen och lägg din andra hand över. Fläta samman dina fingrar.
  • Sträck armarna.
  • Ge hjärtmassage - tryck 30 gånger. Bröstet ska tryckas ner 5-6 cm ner varje gång. Släpp trycket helt mellan varje gång utan att tappa kontakten mellan händer och bröst. Takten ska vara ca 100-120 tryck per minut.
  • Ge konstgjord andning. Håll för näsan, öppna käken och blås in i munnen tills bröstet höjs. Upprepa två gånger.
  • Fortsätt detta tills hjärtstartaren är klar.
  • Om ni är två personer, ska den ena fortsätta med hjärt-lungräddning och den andra sätta på hjärtstartaren, samt sätta fast elektroderna på bröstet.

4. Förbered den skadade personen

Innan du använder hjärtstartaren ska den skadade förberedas. I lådan tillsammans med hjärtstartaren finns en torkduk, sax samt rakhyvel.

  • Om den skadade har kläder på sig, används saxen för att klippa upp tröjan så att bröstet blir bart.
  • Om den skadade är våt på bröstet, ska det torkas av eftersom vatten är ledande och kan orsaka skador.
  • Om personen har hår på bröstet, ska det rakas bort så att elektroderna kan fästa.

Du bör också leta efter tecken på t.ex. pacemaker som oftast kan upptäckas på bröstet. Om den skadade är en kvinna, tas behån av, eftersom metallbyglar leder ström.

5. Slå på hjärtstartaren och fäst elektroderna

Sätt på hjärtstartaren och följ instruktionerna om hur du hanterar situationen.

Elektroderna hos en AED-hjärtstartare består av, antingen en eller två självhäftande elektroder som fästs på huden. Följ anvisningarna för placering av elektroderna. En elektrod ska placeras på

bröstet under höger nyckelben. Den andra elektroden ska placeras på vänster sida av kroppen under brösthöjd.

  • Se till att det inte är kläder eller annat material mellan elektroder och hud.
  • Om elektroderna inte appliceras ordentligt, kommer hjärtstartaren att säga till dig att kontrollera elektroderna.
  • Om du ser någon piercing, pacemaker eller liknande ska elektroderna placeras minst 3 cm från dessa.

6. Låt hjärtstartaren analysera hjärtrytmen

Så snart elektroderna applicerats börjar hjärtstartaren att analysera hjärtrytmen på den skadade. Ingen får röra den skadade när hjärtstartaren analyserar. Alla rörelser kan ge en felaktig analys.

Hjärtstartaren meddelar om det ska ges en stöt eller om HLR ska fortsätta.

7. Ge den skadade en stöt om det rekommendera

Om hjärtstartaren rekommenderar en stöt, be alla att flyttar sig och säg ”stöt ges". Ingen får röra den skadade personen under stöten, eftersom man själv kan få en stöt.

Tryck på "stötknappen" på hjärtstartaren.

En elektrisk stöt sänds nu genom kropp och hjärta på den skadade personen. Det är bara en stöt åt gången.

8. Fortsätt HLR och konstgjord andning

Efter att den skadade har fått en stöt, ska du fortsätta HLR och konstgjord andning. Du ska göra detta i 2 minuter, då du ger 30 tryck åtföljt av 2 konstgjord andning.

Låt hjärtstartaren analysera igen och ge stöt om det rekommenderas.

Fortsätt hjärtmassagen och använd hjärtstartaren tills ambulans och räddningspersonal är på plats och kan ta över. Stoppa om den skadade andas själv igen.

Hitta närmaste hjärtstartare

När en nödsituation uppstår är det viktigt att du slår larm och ringer 112 så fort som möjligt. Larmcentralen kan berätta var närmaste hjärtstartare finns.

Om du vill veta var det finns en hjärtstartare nära dig kan du titta i Hjärtstartarregistret, www.hjartstartarregistret.se samt i appen” “Rädda Hjärtat”. Här får allmänheten information om var hjärtstartare finns placerade.

Appen är mycket bra - där kan du enkelt hitta din egen plats och se var närmaste hjärtstartare är placerad. Appen är särskilt bra om du befinner dig på en ny plats och skulle vilja informera dig om var hjärtstartare finns.

Hjärtstartare för privat bruk

75% av alla hjärtstopp inträffar i hemmet!

Största delen av hjärtstartarna är placerade centralt - du hittar dem ofta i stormarknader, idrottshallar och andra centrala samlingsplatser. Det betyder tyvärr att det kan vara långt till närmaste hjärtstartare om du bor i ett bostadsområde utanför centrum.

Det är därför bra om bostadsområden, markägare och privata institutioner går ihop för att investera i en hjärtstartare som kan rädda liv. Se mer om köp av hjärtstartare nedan.

Uppsättning av hjärtstartare

När en hjärtstartare ska monteras, är det flera aspekter att ta hänsyn till. Hjärtstartaren ska alltid placeras någonstans där den är lätt att nå och där hjärtstartaren syns väl.

Ska hjärtstartaren sättas upp utomhus, så att alla kan använda den? Är det fallet ska den förvaras i ett utomhusskåp för hjärtstartare, hjärtstartaren är då optimalt skyddad, säkrad och tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Om hjärtstartare är monterade inomhus, till exempel på ett kontor eller i en idrottshall, ska platsen vara central, lätt att nå och att komma ihåg.

Kom ihåg att registrera hjärtstartaren så att larmcentralen kan styra den i en nödsituation.

Köpa hjärtstartare

Med24 distribuerar de kända varumärkena Zoll och Telefunken. Det är viktigt att du köper en hjärtstartare som svarar mot dina behov. Det är därför några saker som du/ ni ska känna till när ni köper en hjärtstartare.

Ställ dessa frågor till er själva:

  • Er budget
  • Montering inom- eller utomhus
  • Kostnad i genomsnitt per år
  • Klarar den flera språk
  • Krävs extra serviceavtal

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst, som kan hjälpa till att svara på dina frågor.

Vad kostar en hjärtstartare?

Hjärtstartare kan variera kraftigt i pris beroende på modellens egenskaper. Letar du efter en hjärtstartare för privat bruk eller till en arbetsplats, då kan du titta på märken som Zoll och Telefunken, de har modeller och priser som matchar de flestas budget och behov.

Registrering

För att kunna öka överlevnadschansen av en patient som drabbas av plötsligt hjärtstopp, är det viktigt att man registrerar sin hjärtstartare via Sveriges Hjärtstartarregister: http://www.hjartstartarregistret.se/. Följ anvisningarna som finns under fliken Registrera hjärtstartare.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.