Vitt te
Vitt te görs av exklusiva och dyrbara teblad och produceras endast i små mängder i Kina. De vita tebladen kommer från samma växt som grönt te och svart te - tebusken Camellia Sinensis, men tebladen skördas och bearbetas på ett mycket speciellt sätt.
Vad är vitt te? | Koffein i vitt te | Hur brygger man vitt te?
Vad är vitt te?
Vitt te är knopparna och toppskotten från tebusken Camellia Sinensis, som skördas och plockas tidigt på våren när vädret är milt och torrt. Det är viktigt att toppskotten skördas under rätt förhållanden för att få bästa möjliga vitt te. Det är därför vitt te alltid har varit ett exklusivt och dyrt te med en särskilt mild och delikat smak som är naturligt söt och len.
Skillnaden mellan vitt te, grönt te och svart te
Vid första anblicken kan det vara svårt att se skillnaden mellan vitt te, grönt te och svart te. Vitt te är det minst bearbetade av de tre, och efter plockning får de färska bladen vissna något innan de ångas lätt och sedan torkas försiktigt. Allt detta görs för att avlägsna den sista fukten i bladen och se till att de inte oxiderar.
Grönt och svart te genomgår däremot en längre fermenteringsprocess. Svart te torkas, rullas, fermenteras och rostas för att få sin karaktäristiska smak. Därför har svart te ett lägre innehåll av antioxidanter, men en stark och fyllig smak.
Historien om vitt te
Det finns en gammal kinesisk legend som berättar om det vita teets speciella status som en exklusiv och dyrbar dryck. Enligt legenden skördades bladknopparna till vitt te tidigt på morgonen av vitklädda jungfrur med små guldsaxar. Det var den kinesiske kejsaren som fick nöjet att dricka det dyrbara teet tillsammans med resten av hovet, vilket är anledningen till att vitt te alltid har haft en speciell status. Idag har odlingen av vitt te blivit mer utbredd och kommersialiserad, vilket gör att vi kan njuta av denna milda och delikata dryck över hela världen.
Koffein i vitt te
Vitt te har den lägsta koffeinhalten av de tre klassiska tesorterna. Både grönt och svart te innehåller mer koffein, och det är lätt att tro att vitt te faktiskt är naturligt koffeinfritt eftersom effekten av koffeinet är så liten. Dessutom innehåller vitt te aminosyran L-theanin.
Du kan se hela sortimentet av koffeinfria teer här, där du hittar varumärken som Teministeriet, English Tea Shop och många andra.
Hur man brygger en kopp vitt te
Vitt te tål inte att hällas i kokande vatten, så du bör vänta tills vattentemperaturen är cirka 70-80 grader innan du brygger ditt te. Teet bör dra mellan 3-7 minuter, men du kan alltid läsa på förpackningen hur lång den rekommenderade dragtiden är för varje te.
Du kan också välja att kallbrygga ditt vita te genom att hälla vatten i en kanna med tefilter och låta det dra i kylskåpet tills du tycker att det har fått rätt smak. Det kallbryggda teet håller sig i kylen i ett par dagar om du inte dricker upp hela kannan direkt.