Bindor Vuxenblöjor Inkontinens män Sängskydd Övriga inkontinensprodukter

Inkontinens

Inkontinens förekommer hos både män och kvinnor. Läs mer om hjälpmedel och behandling av inkontinens här! 

163 Produkt(er)

Vad är inkontinens?

Inkontinens är ett begrepp som täcker både ofrivillig urinering och avföring. Det här är ingen sjukdom, utan ett tecken eller symptom på att allt inte är riktigt som det ska.

Urininkontinens är ett ofrivilligt läckage eller urinering, och kan ha olika orsaker beroende på om du är man eller kvinna. Men i grund och botten orsakas urininkontinens av en oförmåga att kontrollera din urinering.

Urinblåsan fungerar som en behållare som samlar upp all urin innan den lämnar kroppen. När du kissar töms urinen genom urinröret via urinrörets slutmuskel och de omgivande musklerna i bäckenbotten. Men om dessa muskler är försvagade på något sätt kan det vara svårt att kontrollera urineringen och på så sätt kan inkontinens uppstå.


Vem får inkontinens och varför?

Inkontinens förekommer hos både kvinnor och män. Det uppskattas att ca 15 procent av alla kvinnor och ca 5 procent av alla män lider av inkontinens. Det kan finnas olika anledningar till att man får inkontinens. Hos kvinnor kommer det ofta som en följd av en förlossning, eftersom bäckenbottenmuskeln kan försvagas av denna process, men det kan också vara hormonella förändringar i samband med klimakteriet. Hos män beror inkontinens ofta på en förstorad eller opererad prostata.

Hos både män och kvinnor spelar åldern en stor roll när det kommer till inkontinens. Våra muskler och kropp blir mer försvagade och slappare med åldern. Så därför ses fall av inkontinens oftare hos äldre.



De vanligaste typerna av inkontinens

Det finns flera former av inkontinens, och samma för dem alla är att de drabbar både män och kvinnor. Nedan kan du få en översikt över de vanligaste typerna av inkontinens.

Ansträngningsinkontinens

Denna typ av inkontinens är den vanligaste. Ansträngningsinkontinens uppstår när blåsmuskeln har försvagats. Så när det är ökat tryck på mage och urinblåsa, t.ex. när du hostar, nyser och skrattar eller under fysisk aktivitet kan urinrörets slutmuskel inte förhindra att urinläckage sker, eftersom den inte är tillräckligt stark.

Ansträngningsinkontinens ses ofta som ett resultat av förlossning, prostataoperation eller något som kan komma med åldern.

Trängningsinkontinens – överaktiv blåsa

Här infinner sig behovet av att kissa plötsligt och häftigt, utan att kunna dämpas eftersom blåsmuskeln drar ihop sig. Denna drift kan uppstå oavsett hur mycket urin urinblåsan innehåller.

Trängningsinkontinens kan förekomma t.ex. i samband med överdrivet vätskeintag speciellt hos äldre, klimakteriet, nervskador, skleros eller godartad förstorad prostata hos män.

Blandad ansträngnings-/trängningsinkontinens

Hos ca 30% förekommer en blandning av ansträngnings- och trängningsinkontinens. Denna form av inkontinens ses oftast hos äldre.

Behandling av inkontinens

Bäckenbotten består av en grupp muskler som man inte kan se, men de är väldigt viktiga för ett välfungerande liv. De är bland annat viktiga för att man ska kunna hålla på urinen och ha ett bra sexliv.

Muskler behöver användas för att behålla sin styrka, och det gäller alla muskler – inklusive musklerna i bäckenbotten. Problemet är att många inte tänker på att träna sina bäckenbottenmuskler förrän ett problem har uppstått.

Behandling av ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens, men också den enklaste att behandla. Behandlingen går ut på att stärka musklerna som stänger urinröret. Det gör du genom att stärka bäckenbotten och minska trycket på den. Bäckenbotten stärks av bäckenbottenövningar och träning av den och trycket minskar genom att man tar bort orsakerna till ökat tryck, som t.ex. kan vara:

  • Undvik övervikt
  • Sluta röka om det får dig att hosta
  • Undvik förstoppning
  • Kissa innan aktiviteter

Behandling av trängningsinkontinens

Behandlingen av trängningsinkontinens är svårare än behandlingen av ansträngningsinkontinens. På grund av rädslan för den ofrivilliga och ofta våldsamma urineringen, går många på toaletten och kissar så ofta de bara kan. På så sätt vänjer de sig vid frekvent urinering, vilket gör att urinblåsan aldrig blir ordentligt fylld. Behandlingen går ut på att vänja blåsan vid att bli mer full och därmed uppnå ett längre tidsintervall mellan urineringarna. Det kan ibland vara nödvändigt att använda något skydd i form av bindor vid inkontinens.


Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning utförs genom att musklerna i bäckenbotten dras ihop utan att använda bukmuskulaturen. Många sammandragningar/knipningar bör utföras dagligen. Det anges olika hur mycket träning som behövs t.ex. 20 knip på 6-8 sekunder två till tre gånger om dagen. Andra uppger att man måste utföra 100-160 knip dagligen.

Att träna muskler tar tid. Därför måste du också vara medveten om att du ska ha tränat i minst tre månader innan du kan känna effekt. Det kan dock ta mycket längre tid innan den fulla effekten visar sig. Du måste också vara medveten om att knipövningarna måste utföras resten av ditt liv, eftersom musklerna annars blir svaga igen.

Många tvivlar på om de gör knipövningarna korrekt, men du kan själv kontrollera om du gör rätt. För kvinnor kan det kontrolleras genom att placera två fingrar i slidan. När du gör knipövningarna korrekt ska du kunna känna muskelspänningen i slidan och att ändtarmsöppningen drar ihop sig. För män kännetecknas det av att man kan se att pungen och penisen rör sig en aning och att ändtarmsöppningen är tätt stängd, precis som när du håller emot gaser i magen.

Hjälpmedel för bäckenbottenträning - Vaginalvikter

Vaginalvikter är ett hjälpmedel som kan göra det lättare att känna när du använder bäckenbottenmusklerna. De stimulerar också musklerna i bäckenbotten att dra ihop sig. Vikterna väger från 20 till 100 gram, och vikten kan ökas i takt med att bäckenbotten blir starkare.

Du kan också träna din bäckenbotten med hjälp av en elektrisk bäckenbottentränare som Itouchsure bäckenbottentränare, som aktiverar musklerna i bäckenbotten genom elektrisk muskelstimulering (EMS). Du kan se alla bäckenbottentränare och de olika produkterna från Itouchsure här!



Blåsträning

När du tränar urinblåsan måste du hålla ett schema över dina urinträngningar. Detta ska göras kontinuerligt under träningen. Om schemat till exempel visar urinering en gång i timmen i början, sikta på urinering varannan timme de första dagarna. Behovet att kissa innan två timmar ska dämpas. När detta har gjorts under några dagar, ökas intervallet till 2½ timme ökat till tre till fyra timmar. Du bör sträva efter att uppnå en normal urineringsfrekvens, som är upp till sju gånger om dagen och två på natten.


Bindor för inkontinens

Om du lider av inkontinens och måste använda bindor för att känna dig trygg i din vardag är det viktigt att du använder bindor som är speciellt framtagna för inkontinens och inte bara vanliga dambindor. Bindor för inkontinens är gjorda för att kunna absorbera tunna vätskor som urin. Vanliga bindor är gjorda för att kunna absorbera tjockare vätskor och de kan inte hålla urinen på samma sätt. Därför kommer en vanlig binda aldrig att torka helt, och det kan leda till mer obehag. Du kan se vår kategori av inkontinensskydd här.


Skydd och vård av huden i samband med inkontinens

Många kan ha nytta av vård och skydd i intimområdet i form av fet- eller barriärkrämer om de lider av inkontinens.

Fet kräm

Feta krämer används för daglig vård, för precis som vår kropp och ansikte ska vi också vårda vårt intima område. En fet kräm kan hjälpa till att behålla fukten i området och bibehålla ett normalt intimområde.

Barriärkräm

Om du lider av inkontinens är det viktigt att hålla området torrt, men detta kan ibland vara en omöjlig uppgift. Eftersom svår inkontinens och användning av bindor kan lämna huden fuktig kan det snabbt irritera huden och orsaka obehag. Därför kan du använda en barriärkräm, som kan ge dig lindring och skydd mot irritation i intimområdet. Barriärkräm kan användas både förebyggande och terapeutiskt.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.