Vuxenblöjor
Vuxenblöjor, även kallade inkontinensblöjor, används vid måttlig till svår inkontinens, när användning av inkontinensskydd inte är tillräcklig. Läs mer om vuxenblöjor här!
När ska du välja vuxenblöjor vs. inkontinensskydd?
Vuxenblöjor kan vara nödvändiga när inkontinensskydd inte räcker till, eftersom vuxenblöjor har mycket högre uppsugningsförmåga. De kan också vara bekvämare om du är sängliggande/immobil.
Det är viktigt att välja inkontinensskydd eller vuxenblöjor utifrån vilken uppsugningsförmåga du behöver. Det vill säga hur mycket urin du utsöndrar mellan toalettbesöken. Hygienprodukter gjorda för inkontinens kan absorbera och kapsla in urinen, så att du lättare kan hålla dig torr.
Det kan dock vara svårt att navigera i de olika inkontinensprodukterna, så nedan hittar du en guide till vilka du ska använda och när.
Lätt inkontinens - inkontinensskydd rekommenderas
Med lätt inkontinens menas små läckage eller enstaka droppar där man inte behöver särskilt mycket skydd. Så här räcker det ofta med en binda för inkontinens, då uppsugningsförmågan inte behöver vara så hög. Det är dock viktigt att dessa bindor är gjorda för inkontinens och inte vanliga dambindor, eftersom vanliga dambindor inte är gjorda för lättflytande vätskor, och därför inte har samma uppsugningsförmåga och ger samma skydd.
Måttlig inkontinens - inkontinensskydd och vuxenblöjor rekommenderas
Vid måttlig inkontinens har man ett större urinläckage, där högre uppsugningsförmåga behövs. Detta kan vara allt från en deciliter till en fullständig tömning av urinblåsan. Så här kan det vara olika om du behöver inkontinensskydd (bindor) eller vuxenblöjor, beroende på hur stort urinläckaget är.
Svår inkontinens – vuxenblöjor rekommenderas
Om du inte kan hålla vatten alls, och därför har svår inkontinens, är en vuxenblöja nödvändig för att få det mest optimala skyddet. Vuxenblöjor är gjorda för att kunna absorbera mycket vätska, så du är garanterad ett bra skydd. Det kan vara både obehagligt och besvärligt med ofrivillig urinering, men med rätt skydd behöver du inte låta dig hämmas.
De olika typerna av vuxenblöjor
Det finns anatomiskt utformade bindor för både män och kvinnor, vuxenblöjor är dock unisex och kan användas av båda. Här kan du hitta en enkel översikt som visar vilka märken som tillverkar de olika typerna.
Öppna vuxenblöjor – Är övergången mellan inkontinensskydd och vuxenblöjor. Dessa ska alltid användas med fixeringstrosor så att de hålls säkert på plats. Öppna vuxenblöjor är mycket flexibla och passar de flesta kroppstyper. Dessutom är de lätta att sätta på korrekt.
- Abena San
Blöjbyxor – Detta är en blöja och byxor i ett, och kan bäras utan underkläder över.
- Abena Abri-Flex Blöjbyxor
- Abena pants
- Tena pants
Tejpblöjor – Är bra för dem som inte är fysiskt aktiva såsom sängliggande eller rullstolsanvändare. Dessa är inte avsedda att ta på sig själv.
- Tena Slip
- Abena Abri-Form
- Abena Abri-Wing
När ska fixeringsbyxor användas?
Fixeringsbyxor kan användas för att du ska känna dig säker på att ditt inkontinensskydd eller blöja sitter korrekt och hålls säkert på plats för att ge det mest optimala skyddet. Därför kan det vara en stor fördel att använda fixeringstrosor, då de kan ge en större känsla av trygghet.
Rekommendation av fixeringstrosor för män och kvinnor ges ofta:
- När inkontinensskyddet inte har en klistrande sida
- För extra skydd
- Om vanliga åtsittande underkläder inte klarar storleken på blöjan