Maskros
Många av oss ser maskrosen som ett irriterande ogräs, men du kan faktiskt äta den i flera olika former, t.ex. som maskrosjuice, tabletter eller färsk i sallader.
Maskros - den envisa och användbara örten
På våren sprider sig den välbekanta gula blomman över det svenska landskapet - i trädgårdar, på åkrar och i dikeskanter dyker den solgula blomman upp. Den har många olika namn, men det mest kända är "maskros". Maskrosen har ett dåligt rykte, bland annat för att maskrosjuice från den färska växten ger fläckar på kläderna och för att växten sprider sig blixtsnabbt till stora områden. Därför går många trädgårdsentusiaster varje år i krig mot maskrosorna i hopp om att bli av med det seglivade ogräset, men det är oftast svårt att bli av med det helt och hållet.
Men förutom sin gula och uppiggande färg har maskrosen flera nyttiga egenskaper som fler och fler har fått upp ögonen för och börjat dra nytta av. Maskrosen kan nämligen användas i både juicer, sallader, pesto och som kosttillskott.
Maskrosjuice
På den här sidan hittar du ren maskrosjuice från Salus, som är 100% ekologisk växtjuice. Juicen har inget tillsatt socker, alkohol, konserveringsmedel eller andra tillsatser, och den enda ingrediensen är juicen från maskrosens ört och rot.
Maskrosjuice används ofta i samband med utrensnings- eller fastedieter, där man försöker rensa kroppen från slaggprodukter genom en renande diet.
Herrens Mark - extrakt av maskros
Förutom det populära rödklöverextraktet erbjuder Herrens Mark ett fantastiskt maskrosextrakt som framställs av blommor, blad och rötter från maskrosor. Maskrosorna odlas ekologiskt på fälten runt Broendegården på Fyn, som är produktionsplatsen för Herrens Mark. Maskrosorna odlas ekologiskt, och blommor och blad skördas på våren, medan rötterna dras upp först på hösten, där de har samlat näring under hela sommaren.
Därefter följer en speciell jäsningsprocess, där maskrosextraktet jäses och fermenteras med mjölksyrabakterier. Denna unika kombination av maskros och mjölksyrabakterier gör att inga konserveringsmedel behöver tillsättas extraktet och det är därför fritt från alkohol eller andra konserveringsmedel.
Dessutom innehåller maskrosor speciella och nyttiga bitterämnen som påverkas under fermenteringen, vilket gör att våra kroppar kan absorbera dem direkt genom tarmväggen. Mjölksyrabakterierna hjälper till att stimulera immunsystemet, upprätthålla en hälsosam tarmflora och skydda mot farliga patogena bakterier, så i maskrosextraktet från Herrens Mark får du både de välgörande egenskaperna hos maskrosor och mjölksyrabakterier i samma produkt.
Bitterämnen i maskrosor
Maskrosor innehåller speciella bitterämnen, som är några av de sekundära växtämnena. Bitterämnena finns främst i grova och mer bittra grönsaker som kål och rotfrukter, men maskrosor har också ett särskilt högt innehåll av bitterämnen, som kan avnjutas genom maskrosjuice.
Tablett med äpple, maskros och kronärtskocka
Som ett alternativ till att dricka maskrosjuice och -extrakt kan du få maskros, äpple och kronärtskocka i små tabletter från New Nordic. De olika näringsämnena, vitaminerna och mineralerna i tillskottet bidrar till en normal matsmältning. Tabletten har bland annat ett högt innehåll av äppelcidervinägerpulver, som tillsammans med extrakt från kronärtskocka, maskros och krom bidrar till en normal omsättning av makronäringsämnen och normala blodsockernivåer.
Kosttillskottet är lämpligt för veganer och vegetarianer eftersom det inte innehåller mejeriprodukter eller andra animaliska produkter.
Solaray Hepa Form
Från den välkända tillverkaren av vitamin- och mineraltillskott Solaray kan du hitta en produkt, Hepa Form, som innehåller maskrosrot, mjölktistelfrön, kronärtskockblommor, kelp, pepparmyntsrot, kardborrerot och bitterört. Denna kombination av örter och växter bidrar till matsmältningen och en normal leverfunktion. Med en daglig dos på 2 kapslar får du i dig hela 500 mg maskrosrot och 330 mg mjölktistel.
Hemlagad maskrosjuice
Om du experimenterar med örter och ogräs i köket kan du prova att göra din egen maskrosjuice med ett enkelt recept som är lätt att hitta på nätet. Med den hemgjorda saften kan du känna på den fina och milda maskrossmaken och vänja dig vid maskrosens lite bittra smak. Maskrosor kan också användas i matlagning - till exempel i sallader.
Om du letar efter utsökt ekologisk och kontrollerat producerad maskrosjuice kan du välja från urvalet på den här sidan.