Zink
Zink är ett grundämne (mikronäringsämne) som ingår i många metaboliska processer. Zink är nödvändigt för den katalytiska aktiviteten hos över 100 enzymer i kroppen.
Vad är zink? | Vad är zink bra för? | Zink i livsmedel | Zinkbrist | Zinktillskott
Vad är zink?
Zink är ett grundämne och en mineral som vi bör inta mellan 9-12 mg av dagligen. Det är därför zink också kallas för spårmineral, eftersom vi inte behöver mer än 100 mg av mineralet per dag. Zink är det näst vanligaste spårämnet i vår kropp efter järn, och människokroppen innehåller cirka 3 g zink fördelat i olika celler.
Vad är zink bra för?
Zink är involverat i många metaboliska processer och spelar en roll i DNA-syntesen, där det bidrar till normal DNA-syntes och celldelning. Zink är också viktigt för immunsystemet, bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och upprätthåller normal benstomme, syn, hud, hår och naglar. Sist men inte minst bidrar zink till normal ämnesomsättning - både fettsyrametabolism, syra-basmetabolism och A-vitaminmetabolism.
Våra kroppar behöver zink, och det är viktigt att du fokuserar på att få i dig antingen ett livsmedel med zink eller ett zinktillskott varje dag om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med zink.
Zink i livsmedel
Det är nödvändigt att få i sig zink varje dag, eftersom mineralen inte kan lagras i kroppen i stora mängder för att sedan förbrukas när kroppen får zinkbrist.
Lyckligtvis finns zink i många delar av kosten, och de mest zinkrika livsmedlen är kött, skaldjur, mejeriprodukter som mjölk och ost samt fullkornsprodukter som bröd. En del zink finns dock även i vissa frön, bönor och nötter, t.ex. cashewnötter, paranötter, pekannötter, mandlar, vallmofrön, sesamfrön, linfrön och pinjenötter, men det finns skillnader i hur bra zink från olika källor tas upp.
Spannmålsprodukter innehåller ett ämne som kallas fytinsyra, som har en negativ effekt på zinkupptaget och därför kan göra det svårt att få i sig tillräckligt med zink. När produkter upphettas minskar dock denna effekt, så när du äter bakat bröd kommer zinkupptaget inte att hämmas.
I allmänhet får vi över 60% av vårt dagliga zinkintag från kött, mejeriprodukter och ägg, därmed kan det vara svårt som vegan eller vegetarian att få det dagliga zinkbehovet täckt. Som vegetarian kan du hitta bra zinkkällor i ost och mejeriprodukter, men på en rent växtbaserad diet kan du behöva komplettera din kost med ett zinktillskott. Du kan läsa mycket mer om kosttillskott för veganer här!
Zinkbrist
Äldre, diabetiker, vegetarianer, veganer och alkoholister löper störst risk att drabbas av zinkbrist, och om du misstänker att du lider av zinkbrist är det symptom som dessa du bör vara uppmärksam på:
- Minskad tillväxt (särskilt hos barn och ungdomar)
- Håravfall, hudförändringar och fläckar på naglarna
- Nedsatt lukt- och smaksinne
- Minskad aptit
- Nedsatt immunförsvar och frekventa infektioner
- Långsam sårläkning
- Trötthet
Symtomen på zinkbrist eller för lite zink i kroppen kan dock variera beroende på ålder och kön, samt hur länge zinkbristen har pågått och hur allvarlig den är.
Zinktillskott
Om du lider av zinkbrist kan det vara en bra idé att tillföra kroppen extra zink i form av ett zinktillskott. Du kanske också är osäker på om du får i dig tillräckligt med zink via kosten och vill komplettera din kost med ett zinktillskott.
Zinktillskott finns tillgängliga både ensamma och i kombinationspreparat med andra mineraler och vitaminer. Du kan få zink som kosttillskott i form av zinktabletter och zinkkapslar.
Många zinktillskott innehåller en kombination av olika mineraler och vitaminer, t.ex. kalcium, magnesium och zink. I tillskottet Bio-Selenium + Zink från Pharma Nord får du selen, zink, vitamin A, vitamin B6, vitamin C och vitamin E, och de olika antioxidanterna kompletterar varandra.
För mycket zink
Överdosering av zink är extremt sällsynt i Sverige, men biverkningar av överdosering kan vara buksmärtor, diarré, illamående och kräkningar, och om det pågår under lång tid kan det leda till anemi och kopparbrist.
Zinksalva
Förutom att användas i kosttillskott finns zink också i flera produkter för personlig vård, t.ex. den välkända zinksalvan som är effektiv mot röd och irriterad babyhud. En zinksalva som Medas Zinksalva mjuk 12% lägger sig som ett skyddande lager på huden, och den milda formulan utan konserveringsmedel, färgämnen eller parfym är skonsam även mot den mest känsliga babyhuden.