Tamponger
Tamponger är ett bra alternativ till bindor och trosskydd, så du alltid kan känna dig trygg under din menstruation. Läs mer om tamponger här!
Tamponger från Tampax, o.b. och många fler
Tamponger är gjorda av 100% pressad bomull, som expanderar och absorberar när de är våta. Den ska föras in i slidan så att den kan ta upp blodet innan det kommer ut i trosorna. En tampong har ett litet snöre i änden så att du enkelt kan dra ut den igen när den ska bytas.
Tamponger finns, liksom bindor och trosskydd, i olika storlekar beroende på hur absorberande de behöver vara. Du kan få tamponger både med och utan införingshylsa, beroende på vad du föredrar, men om det är nytt för dig att använda tamponger kan det vara enklast att börja med en tampong med införingshylsa.
En tampong ger, till skillnad från bindor och trosskydd, mer frihet om du t.ex. ska gå till simhallen eller utöva andra sporter. I dessa tillfällen är tamponger ett bättre och smidigare alternativ.
Här hittar du t.ex. tamponger från Tampax, o.b., Topcare och många fler - så att du kan hitta tamponger från precis det märke du föredrar.
Vilken storlek på tampong ska jag välja?
Precis som med bindor och trosskydd finns det flera olika storlekar på tamponger, olika uppsugningsförmåga och tamponger med och utan införingshylsa.
Mini tamponger - Små
Minitamponger är små, och används för lätt blödning. Små tamponger är också bra om du ska prova tamponger för första gången så att du kan vänja dig vid känslan. Minitamponger finns både med och utan införingshylsa, beroende på vad du föredrar.
Regular tamponger – Normal
Dessa tamponger är större än minitamponger och passar dig som har lätt till medel blödning. Regular tamponger finns både med och utan införingshylsa.
Super tamponger - Stora
Tamponger i denna storlek är för dig med kraftiga blödningar. Många blöder kraftigare vissa dagar, så det kan vara bra att ha flera storlekar av tamponger liggandes. Supertamponger finns även både med och utan införingshylsa.
Hur använder man tamponger?
När du sätter in en tampong, tvätta alltid händerna noggrant med tvål så att du inte överför bakterier till tampongen eller intimområdet.
Försök att slappna av så mycket som möjligt, om du spänner dig kan det vara svårare att sätta in tampongen. Om det är en av de första gångerna du använder en tampong kan en tampong med införingshylsa vara en fördel då den gör mycket av jobbet åt dig.
När du har fört in hylsan i slidan kan du försiktigt trycka upp tampongen så att den förs in i slidan. Du kan sedan dra ut hylsan. Det kommer nu att hänga ett snöre ur slidöppningen som du försiktigt ska dra i när tampongen ska ut igen.
Får man spola ner tamponger i toaletten?
När du ska byta tampong är det enklaste kanske bara att spola ner den i toaletten. Men detta är både riktigt dåligt för miljön och våra avloppssystem, eftersom tamponger kan sätta sig som en stor propp och skapa stopp. Tamponger, bindor och trosskydd ska därför slängas tillsammans med ditt restavfall. De flesta offentliga toaletter har en påse hängande för bindor och tamponger för att undvika att de spolas ner i toaletten.
Hur ofta ska man byta tampong?
Vissa blöder kraftigare än andra, så du bör prova dig fram med hänsyn till vilken absorptionsförmåga och storlek tampong du ska använda. När du har hittat rätt storlek av tampong slipper du också att behöva byta tampong varje timme om du nu blöder mer än vad tampongen eller bindan kan absorbera.
Om du använder tampong måste den bytas var 3-4 timme då man i sällsynta fall kan bli allvarligt sjuk om man låter den sitta för länge. På natten bör du använda bindor istället för tamponger eftersom de är gjorda för att hålla dig torr hela natten och så slipper du att gå upp mitt i natten för att byta tampong.