Tofu - det proteinrika alternativet till kött

Tofu är ett växtbaserat livsmedel som är särskilt populärt i det vegetariska och veganska köket på grund av sin mångsidighet och sitt höga proteininnehåll.

Vad är tofu? | Hur smakar tofu? | Hur kan jag använda och tillaga tofu?

3 Produkt(er)

Vad är tofu?

Du har säkert hört talas om tofu i samband med vegetarianer och veganer eftersom tofu är mycket populärt som ett alternativ till kött. Du kan dock använda tofu även om du inte är vegetarian eller vegan, eftersom den läckra och proteinrika sojabönspastan kan användas i många olika recept.

Tofu har i allmänhet ett högt proteininnehåll per 100 g och ett lågt innehåll av fett och kolhydrater. I genomsnitt innehåller tofu 78 gram protein per 100 g, vilket gör det till en bra växtbaserad proteinkälla om du vill minska på eller helt eliminera animaliska livsmedel från din kost.

Tofu är också en bra källa till kalcium, fosfor, järn och magnesium.


Vad är tofu gjort av?

Tofu är i grunden gjort av sojabönor, eftersom den tillverkas genom att koagulera sojamjölk som pressas till block. Tillverkningen av tofu liknar därför tillverkningen av ost, men utan löpe och med hjälp av mineraler och salter som magnesiumklorid, som gör tofun mjuk, eller kalciumsulfat, som i stället gör tofun krispigare.


Hemlagad tofu

Om du känner dig modig kan du prova på att göra din egen hemlagade tofu av sojadryck som du värmer upp och blandar med antingen äppelcidervinäger eller citron. Låt sedan blandningen rinna av i en sil och en trasa, t.ex. en kökshandduk, tills du har en fast tofuklump.


Hur smakar tofu?

Tofu i sig är mycket neutral i smaken, såvida du inte väljer en tofu med chili, där kryddor och smakämnen har tillsatts. När du använder tofu i din matlagning har du stora möjligheter att hitta olika kryddor och experimentera med goda och nya smakkombinationer. Tofu kan lätt ätas utan speciella kryddor, men dess neutrala smak gör att du kan använda den i rätter från alla olika kök runt om i världen.

En bra idé är att marinera din tofu i en god marinad med ingefära, soja, paprika, vitlök, chili eller olika örter. Tofun kan ligga i marinaden i kylen i några dagar innan du tillagar den, t.ex. steker den.


Hur du kan använda tofu

Det finns en mängd olika sätt att tillaga tofu, oavsett om du äter den färsk eller väljer att steka, koka, mixa eller mosa den.

Tofu håller sig bäst när den är i vätska, vilket är anledningen till att de olika typerna av tofu på denna sida kommer i antingen glas eller förseglade förpackningar. Innan du använder tofun är det en bra idé att låta vätskan rinna av om du vill ha ett krispigt och gott resultat och undvika att tofun blir för mjuk och mosig. För att dränera din tofubit lägger du den på antingen hushållspapper eller en kökshandduk på en skärbräda och placerar sedan en annan skärbräda (eller annat platt föremål) ovanpå. Nu ska du skapa ett tryck med mycket vikt - till exempel med en skål med mjöl, vatten eller liknande, och sedan är det bara att vänta. För bästa resultat bör du låta din tofu rinna av i minst en halvtimme och helst längre.


Hitta recept med tofu

Din avrunna tofubit kan sedan användas i en mängd olika recept - det är bara fantasin som sätter gränser. Många väljer att skära tofun i små tärningar och steka dem med olika kryddor. Dessa kuber kan sedan användas i wokrätter, lasagne, pastarätter eller som ersättning för köttfärs i köttfärssåser och grytor.

Du kan också skära tofun i stavar och panera dem i ströbröd eller sesamfrön och äta dem med potatisklyftor och en god sallad som ett alternativ till fiskpinnar eller chicken nuggets om du vill göra tofun mer barnvänlig.

Som ett alternativ till den klassiska äggröran kan du smula tofun i lite ojämna bitar och steka den i en stekpanna med lök, paprika, örter eller dina favoritingredienser för äggröra. För en traditionell äggsmak kan du tillsätta lite svart salt - även känt som kala namak - i din portion tofu med äggröra.

Traditionellt har tofu alltid använts i stor utsträckning i Kina, Korea och Japan, och det finns många exempel på läckra soppor med tofu. Du kan använda tofu i currysoppa, japansk ramen eller misosoppa, där tofu är en näringsrik och läcker ingrediens med bra fyllighet till en annars lätt maträtt.

Faktum är att tofu kan användas i både salta och söta rätter, och den passar särskilt bra i till exempel crème brulé och mousse med choklad eller jordgubbar. Men du kan också använda tofu i bakverk för att skapa läckra och saftiga brownies eller en klassisk cheesecake med kexbotten, frukt och bär.


Veganska favoriter

Om du vill införliva fler veganska produkter och vanor i din vardag kan du läsa vår artikel med 15 tips för veganer eller kolla in vårt utbud av veganska produkter, inklusive köttsubstitut, färdigmat, frukostflingor, pasta, pålägg, snacks, kosttillskott och produkter för personlig vård som krämer, schampo, läppbalsam m.m.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.