Chiafrön
Under de senaste åren har chiafrön blivit mycket populära i många olika typer av recept. Prova att använda chiafrön i din gröt eller müsli eller använd dem i bakning. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Vad är chiafrön? | Är chiafrön giftiga? | Hur använder man chiafrön?
Vad är chiafrön?
Chiafrön kommer ursprungligen från Sydamerika, där de har använts som livsmedel i tusentals år. Det var dock inte förrän nyligen som de små fröna hittade vägen till Europa - och de har blivit populära i matlagningen på rekordtid.
Näringsinnehåll i chiafrön (per 100 gram):
Energi: | 1860 kJ / 450 kcal* |
---|---|
Fett | 31 g |
- Varav mättade fettsyror: | 3,2 g |
Kolhydrater: | 5,0 g |
- Varav sockerarter: | 0-1 g |
Fibrer: | 36 g |
Protein: | 20 g |
* Observera att kaloriinnehållet i chiafrön kan variera från varumärke till varumärke
Kostfiber
Chiafrön innehåller kostfiber, i 1 matsked chiafrön får du i dig 5 gram kostfiber. Kostfibrer binder vätska och kan bidra till en bra känsla i magen.
Är chiafrön farliga att äta?
En del konsumenter blir oroliga när de läser EU:s rekommendation om att man bör äta högst 15 g chiafrön per dag. Chiafrön är varken giftiga eller farliga, så oroa dig inte för att äta chiafrön inom den rekommenderade mängden.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderar högst 15 g dagligen, eftersom det är den mängd som man ansökte om och som därför riskbedömdes och befanns säker när chiafrön kom in på den europeiska marknaden 2009.
Hur använder man chiafrön?
Många blötlägger chiafrön i vätska och äter dem som en gel. Men det är bara fantasin som sätter gränser när det gäller vilka rätter du kan tillsätta chiafrön. Det har till exempel blivit populärt att:
- Baka bröd med chiafrön
- Göra havregrynsgröt med chiafrön
- Baka muffins med chiafrön
- Göra knäckebröd med chiafrön
- Mixa en smoothie med chiafrön
- Använda chiafrön i sallader
- Dekorera din mat med chiafrön som topping