Balsamvinäger

Balsamvinäger är inte bara det perfekta tillbehöret till många italienska rätter, utan också en vinäger för många dressingar, rätter och bakverk från det internationella köket. Många känner till den traditionella användningen av balsamvinäger i sallader, men visste du att vinägern är fantastisk i flera fiskrätter, till varma rotfrukter och för inläggning? Läs mer om balsamvinäger här.

6 Produkt(er)

Vad är balsamvinäger?

Balsamvinäger är en typ av vinäger som länge har varit känd som Italiens guld. Det som kännetecknar balsamvinäger, eller balsamico som det också kallas, är att dess konsistens är mycket tjockare, sötare och mer aromatisk än andra vinäger. Detta beror främst på att vinägern är gjord av avdunstad druvmust. Balsamico betyder också "något som doftar".

Det krävs ett speciellt hantverk för att göra en bra balsamvinäger. De handplockade druvorna till vinägern skördas vanligtvis på hösten, där de genomgår en fin och lätt pressning. Musten filtreras sedan och kokas ner på låg värme under en längre tid.

Slutligen lagras druvmusten tillsammans med vinägern på fat. De flesta lagrar vinägern i kastanje- eller ekfat - dessa samt lagringstiden är viktiga för resultatet av varje balsamvinäger.

Smak och kvalitet
En vällagrad balsamvinäger är ofta dyrare än den yngre varianten. Men det finns också skillnader i smak och kvalitet beroende på tillverkare, lagringstid och den valda produktionsprocessen. Kom ihåg att du på Med24.se alltid är garanterad de bästa, hälsosammaste och ekologiska valen av balsamvinäger.

Balsamvinäger finns som vit, ljus, röd eller mörk beroende på vilken druvsort som används. Om du väljer en vit balsamvinäger kommer den ofta att vara lättare och syrligare än den mörka.

Vad används balsamvinäger till?

Den ljuvliga, milda och balanserade smaken hos balsamvinäger gör den mycket användbar inom flera områden i den gastronomiska världen. Många människor karakteriserar vinägern som en frisk och harmonisk upplevelse av syra i kombination med sötma och väljer den därför till:

  • Salladsdressingar
  • Lätta sallader
  • Såser
  • Sirap för desserter
  • Ost och kött
  • Fisk och kött
  • På bröd och pasta
  • Soppa
  • Sylt (syltprodukter)

Många kan inte få nog av balsamicodressing eller bakade rotfrukter med balsamvinäger. En god balsamvinäger kan dock stå för sig själv, men hur den används beror på kvalitet, arom och smak.

Förvaring

Balsamvinäger förvaras bäst i ett köksskåp eller liknande där den är skyddad från solljus, stark värme eller kyla.

Köp balsamvinäger på Med24.se

På Med24.se kan du hitta den gyllene balsamvinägern från välkända varumärken som Clearspring, Biogan och Urtekram. Vi erbjuder både ekologisk, ljus balsamvinäger såväl som mörk.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.