Kokossocker
Den exotiska och karamelliknande smaken av kokossocker är perfekt för desserter, kakor och matlagning. Utforska sortimentet av kokossocker från bl.a. Urtekram och Biogan.
Vad är kokossocker? | Kokossocker vs. vitt socker | För diabetiker | Glykemiskt index | Sockerersättning
Vad är kokossocker?
Kokossocker kommer från kokospalmens blommor och kallas ofta även för palmsocker. Sockret produceras främst på Filippinerna, där bönderna samlar in nektarn och värmer upp den i ett stort kar. Här avdunstar vätskan och så småningom återstår bara socker. Du kan enkelt använda kokossocker istället för farinsocker eller vanligt vitt socker. Det har bara en rundare, karamelliknande smak som ger din mat en läcker twist.
Raffinerat eller oraffinerat socker?
På Med24.se kan du köpa oraffinerat kokossocker. Denna typ är mindre bearbetad än raffinerat socker och behåller därför fler mineraler och antioxidanter. Om du vill äta så lite bearbetad mat som möjligt är oraffinerat kokossocker ett bra alternativ till raffinerat vitt socker.
Kokossocker vs. vitt socker - är kokossocker hälsosammare?
Det finns ca 400 kalorier per 100 gram kokossocker, vilket är samma antal kalorier som vitt socker. Som jämförelse innehåller honung ca 300 kalorier per 100 gram och är hälsosammare när det gäller kalorier än båda sockerarterna. Kokossocker är dock ännu sötare i smaken än vanligt socker och honung, så du kommer att använda mindre av det.
Som med alla andra former av socker rekommenderas att du konsumerar kokossocker med måtta. Även om det innehåller mineraler och är naturligt är det fortfarande socker och bör inte konsumeras i överflöd.
Faktum är att det rekommenderas att högst 10% av din dagliga energi kommer från tillsatt socker. För kvinnor kan detta omvandlas till cirka 50 gram, medan det för män är cirka 60 gram. I dessa 10% ingår inte naturliga sockerkällor som mjölk och socker.
Kokossocker - ett bättre alternativ för diabetiker
Många diabetiker använder gärna kokossocker i stället för vitt socker eller farinsocker. Det beror inte bara på den goda smaken. Kokossocker har en mindre påverkan på blodsockret än många andra typer av socker. Det beror på att det har ett lågt värde i det glykemiska indexet.
Vad är glykemiskt index?
Glykemiskt index (GI) uppfanns för diabetiker som ett verktyg för att reglera blodsockret. GI är ett uttryck för hur mycket blodsockret stiger inom 2-3 timmar efter att du har ätit eller druckit något specifikt.
Kost med lågt GI kan också användas av dem som fokuserar på hälsosammare matvanor, förebyggande av livsstilssjukdomar och viktminskning. När du äter en kost med lågt GI får du vanligtvis en kost som innehåller mycket fibrer och lite socker. Det finns dock många faktorer som påverkar blodsockerhöjningen. Därför är en kost med lågt GI inte nödvändigtvis hälsosam.
Det glykemiska indexet kategoriseras enligt följande:
Högt GI | Över 70 |
Medelhög | Mellan 55 och 70 |
Lågt GI | Under 55 |
Kokossocker har ett glykemiskt index på 35, medan vitt socker har ett glykemiskt index på 73. Det innebär att det ger en betydligt mindre inverkan på blodsockret att äta kokossocker. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är ungefär lika fettbildande som vanligt socker.
Sockerersättning
Vill du undvika kalorier och ha koll på ditt blodsocker? Överväg då att ersätta socker, sirap och honung med sötningsmedel. Många sötningsmedel innehåller ämnen som inte påverkar ditt blodsocker och som innehåller 50% färre kalorier än socker. Du kan se hela utbudet av sötningsmedel, inklusive sukrin och stevia här!