Rörsocker
Rörsocker kan användas i en mängd olika desserter och har en fantastisk smak och konsistens. Se hela sortimentet av ekologiskt rörsocker och muscovadosocker här.
Vad är rörsocker? | Raffinerat eller oraffinerat socker? | Muscovadosocker | Användning | Kroppsskrubb med rörsocker
Vad är rörsocker?
Rörsocker är en sockerprodukt som kommer från sockerrör. Växtens stjälkar krossas och saften pressas ut flera gånger. Saften kokas ner till en brun, klibbig massa som säljs som melass. Vid fortsatt bearbetning av saften kristalliseras sockret och slutprodukten säljs som malet eller krossat rörsocker.
Rörsocker kommer ofta från Kuba och Indien, som är bland de största exportörerna av rörsocker i världen. Men rörsocker produceras också i många andra tropiska och subtropiska länder.
Är brunt socker hälsosammare än vitt socker?
Kanske är du en av de många som felaktigt tror att brunt rörsocker är hälsosammare än vitt socker från sockerbetor. Det finns goda skäl till denna förvirring, eftersom vi är vana vid att ju mörkare något är, desto hälsosammare är det jämfört med många andra livsmedel.
Sockerkristallerna i sockerbetor och sockerrör är båda naturligt vita och har samma sötma. Skillnaden mellan dem ligger i färgen. Rörsocker är brunt eftersom det är en blandning av sockerkristaller och sirapsrester. Sirapsresterna i rörsockret ger det den aromatiska smak som många människor älskar. När man framställer socker från sockerbetor måste man ta bort sirapen, vilket ger en bitter smak.
Raffinerat eller oraffinerat socker?
Raffinerat socker är mer bearbetat och är socker i sin renaste form. Här har sockret rensats från allt, vilket är anledningen till att det har en så vit och fin färg.
Oraffinerat socker är däremot närmare sin ursprungliga källa och smakar ofta annorlunda och har mer arom. När det gäller oraffinerat rörsocker är det sirapsresterna som ger smak. Ju mindre bearbetning maten har genomgått, desto mer antioxidanter och mineraler bevaras. Om du vill äta mat som är så färsk och naturlig som möjligt bör du välja oraffinerat socker.
Om du använder socker i t.ex. sylt där du vill att bärens smak ska framträda, är det en god idé att använda raffinerat socker. Här tillför sockret bara sötma och stjäl inte fokus med en stark smak.
Muscovadosocker
Muscovadosocker är oraffinerat rörsocker och liknar farinsocker. Muscovadosockret är dock mörkare och har mindre sockerkristaller. Du kan använda den här typen av socker i alla recept i stället för farinsocker, men muscovadosocker har en mer komplex och spännande smak. Det är bara positivt eftersom det ger liv och nyanser till all mat. Sockret passar utmärkt till exempelvis fisk och rotfrukter, samtidigt som det förhöjer smakerna i bröd, såser, grytor och desserter.
Hur man använder rörsocker
Rörsocker kan ersätta en lång rad andra sockerarter och produkter. Eftersom det har samma sötma som betsocker behöver du samma mängd som du skulle använda med vitt socker. Pulveriserat socker eller florsocker kan båda bytas ut och användas istället för rörsocker eftersom de ursprungligen har samma sockerkristaller. Skillnaden är att florsocker är raffinerat. Detsamma gäller t.ex. kokossocker/palmsocker, som kommer från kokospalmens blommor och inte från sockerrör.
Gör din egen kroppsskrubb med rörsocker
Rörsocker är inte bara till för brända mandlar eller desserter. Du kan också använda det för att göra din egen läckra bodyscrub med t.ex. vanilj, mandelolja och honung.