Knästöd

Oavsett om du letar efter ett knästöd för sport eller vardagsbruk har Med24.se ett stort urval. Du hittar både neopren och elastiska knästöd på den här sidan.

Vad är ett knästöd? | Allt om knäskador | Varför och när ska jag använda knästöd?

13 Produkt(er)

Vad är ett knästöd?

Ett knästöd är en typ av stödbandage som hjälper till att stabilisera knäet. Det finns stödbandage för hela kroppen, där fotledsstöd, ryggstöd och stöd för tennisarmbåge hör till de mest populära. Många använder knästöd för att förebygga skador, medan andra använder kompressionen och stödet för rehabilitering.

Knästöden kan vara tillverkade av antingen neopren eller ett mer elastiskt material. Neoprenbandagen ger mest värme, vilket gör musklerna mer flexibla och skapar goda förutsättningar för läkningsprocessen. Knäskydd i neopren kan också användas för kompression, men elastiska bandage ger bättre stöd och kompression.

Det bästa knästödet är det som passar din kropp och dess behov. Din terapeut kan ge dig råd om vilken typ av knästöd du bör välja. Det finns knäskydd, knäskenor och knästöd. I sortimentet på denna sida hittar du både knäskydd och knäbandage, även kallat knästöd som ett samlingsbegrepp.


Allt om knäskador

Knäskador är vanligt förekommande och ses ofta inom idrotten. Men du kan också få en knäskada genom vardagliga aktiviteter om du har otur. Knäskador finns i många olika grader och typer, men gemensamt för de flesta är svår smärta, svullnad och svårigheter att röra knäleden.

För att känna igen en viss knäskada behöver du förmodligen veta något om knäets anatomi. Knäet är kroppens största led och består av menisker, två korsband med omgivande muskler och ligament. Längst fram på knäet sitter knäskålen. Du kan få skador på alla delar av knäet, inklusive broskskador och knäskålsskador. Läs mer om de vanligaste knäskadorna nedan.

Meniskskada

I knäna finns det två menisker, som är fasta, elastiska skivor. De fördelar vikten på knäet för att minimera slitaget på brosket och är viktiga för att hålla knäet stabilt. Om du drabbas av en meniskskada kommer du att uppleva svullnad och smärta i knäet.

En meniskskada orsakas av bristningar längs med eller tvärs över menisken. Du kan också få skador i den tjockare delen av menisken där du kommer att uppleva en låsning av knäet på grund av att menisken kläms. När du drabbas av en meniskskada bör du följa den så kallade R.I.C.E.-principen och i allmänhet hålla knät stilla.

Ligamentskada

Du har både kollateralligament på utsidan och insidan av knäet. Ett ligament är inte en enda tunn tråd, utan snarare flera mindre ligament som korsar varandra i flera lager. Det är därför vi kan tala om ett delvis avslitet ligament. Du kan få en ledbandsskada som en isolerad händelse, men det är också ganska vanligt med skador på menisken, korsbandet eller brosket.

En ledbandsskada kan uppstå till följd av en belastning på knäet och indirekt belastning av knäet vid t.ex. en tackling kan orsaka skador på de inre ledbanden. Skador på ligamenten ses också ofta inom skidåkning och kampsport.

Symtomen på en ledbandsskada är svår smärta på insidan av knäet direkt. Det kan också förekomma svullnad på grund av blödning i knäet. Så snart skadan har uppstått bör du behandla en ledbandsskada enligt R.I.C.E.-principen.

Skador på korsbandet

Du har två korsband i varje knä. Det främre är utformat för att förhindra att skenbenet glider framåt i förhållande till låret, medan det bakre är utformat för att förhindra att skenbenet glider bakåt. Korsbanden hjälper också till att stabilisera knäet under rotationsrörelser.

Korsbandsskador är vanliga i sporter där man använder skor med bra grepp mot underlaget. Det goda greppet mot marken kan bidra till att knäet vrids ur led vid snabba och olyckliga rörelser. Detta kan resultera i både en total och partiell bristning av främre korsbandet, det senare kallas i dagligt tal för en stukning.

Symtomen på en främre korsbandsskada är smärta och svullnad direkt efter att skadan har uppstått. Använd R.I.C.E.-behandlingen vid akut skada och begränsa knäbelastningen efteråt.

Många människor lider också av smärta i knäets baksida och allmänt ömma knän från en tidigare vridning eller en gammal belastning. Det handlar inte om akuta skador, utan snarare om återkommande irritationer.

R.I.C.E.-principen

Vid en akut skada måste du vara försiktig. Därför är det viktigt att du känner till den första hjälpen som krävs vid en ny och akut knäskada. Det enklaste du kan göra är att följa den så kallade R.I.C.E.-behandlingen. R.I.C.E. står för Rest, Ice, Compression & Elevation och den fungerar bra för de flesta knäskador. Behandlingen består av:

  • Vila: Håll det skadade knäet i vila i 24-48 timmar för att förhindra att skadan förvärras
  • Is: Kyl knäet med frysta livsmedel eller isförpackningar för att hämma inflammation och svullnad
  • Kompression: Applicera ett komprimerande bandage runt isen
  • Höjning: Håll knäet högre än hjärtnivå med hjälp av ett bord eller en kudde

Varför och när ska jag använda knäskydd?

Du kan i allmänhet använda knäskydd om du har problem med ditt knä. Det kan vara smärta, men det kan också vara om du har haft tidigare skador från till exempel kontaktsporter. Personer med en ACL-skada, även känd som en korsbandsskada, använder ofta ett knäskydd under sin rehabilitering. Ett knäskydd hjälper till att hålla knäet på plats så att du inte vrider det, vilket är anledningen till att det också används i rehabiliteringssyfte för andra skador.

Om du lider av artros kan du också minska smärta och inflammation i knäet med ett knäskydd. Du bör alltid prata med din läkare om huruvida ett knäskydd är nödvändigt och hur du ska använda det. Det kan finnas skillnader i vilket knäbandage du bör använda för olika skador som överanvändning, seninflammation eller avslitna ligament.

Vissa skador, t.ex. slemhinneirritation i knäet, kan också lindras genom att ta en paus från en viss arbetsställning eller sport, och överbelastning förbättras också med vila och avkoppling.


Olika typer av knäbandage och knästöd

Som tidigare beskrivits finns det många typer av knäskydd. Vissa är speciellt skapade för sport, medan andra är utformade för att göra vardagen enklare. Det finns knäskydd med och utan hål för knäet, och du hittar knäskydd i alla storlekar. Du kan hitta alla typer av stödförband här, där du hittar självuppvärmande rygg- och nackförband samt stödförband för hela kroppen.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.