Sporttejp
På Med24 kan du hitta sporttejper som kan användas vid stukningar och för att förebygga återskador. Se hela sortimentet nedan!
Vad är sporttejp? | Användning | Idrottsskador | Kinesiologitejp
Vad är sporttejp?
Den vanliga sporttejpen är känd från en mängd olika idrotter och används för en mängd olika ändamål. Många amatörer och professionella idrottare tejpar vrister, armbågar, knän och ryggar inför en viktig match eller under vanlig träning. Detta är delvis för att förebygga nya skador, men kan också vara en del av rehabiliteringen efter en tidigare idrottsskada.
Du kan också täcka hårnålar och örhängen med sporttejp för kontaktsporter. I sortimentet av sporttejp hittar du den klassiska tejpen från bl.a. varumärken som Jasper i olika bredder samt gallertejp.
Användning av sporttejp
Sporttejp är en vit och oelastisk tejp, vilket gör att den kan hålla leder och muskler på plats. När den appliceras korrekt kan den ge stabilitet runt en led. Det fina med sporttejp är att stabiliteten kan regleras med flera lager av tejp. Det gör den mer flexibel i sin användning, till skillnad från stödbandage där du bara kan få kompression och stöd på samma nivå hela tiden. Stödbandage kan dock tvättas och återanvändas, medan sporttejp är en engångsprodukt.
Sporttejp för idrottsskador
Även om idrott är hälsosamt för både kropp och själ kan man lätt överbelasta sin kropp eller vrida lederna på ett olämpligt sätt. Det är därför det finns ett starkt fokus på både förebyggande och rehabilitering av idrottsskador. Här kan du lära dig mer om några av de skador som du kan ha oturen att råka ut för när du idrottar.
Knäskada - tejpning av knä
Många av oss har problem med knäskador, som kan uppstå både vid idrott och olyckliga rörelser i det dagliga livet. Även om man kan få skador i olika delar av knäet finns det många gemensamma drag. Oavsett om det handlar om en meniskskada, hopparknä, ligamentskada eller liknande kommer du att uppleva smärta eller svullnad. Vid vissa typer av skador kan du också få problem med rörligheten i knäet. Som ett alternativ till sporttejp kan du se hela utbudet av knästöd här.
Ankelskada - tejpning av fotled
Fotleden är kroppens svagaste led och löper därför ökad risk att drabbas av vridningar, stukningar och andra skador. När du använder sporttejp på din fotled stödjer du leden och förebygger nya skador. Det är viktigt att du applicerar tejpen på rätt sätt. Annars kan tejpen antingen inte stödja eller göra mer skada än nytta. Det finns guider på nätet för tejpning av fotleden och du kan också rådfråga din läkare eller fysioterapeut. I den akuta fasen av en skada är R.I.C.E.-principen den mest effektiva. Du kan se hela sortimentet av ankelstöd här.
Armbågsskada - tejpning av tennisarmbåge
Om du har överbelastat din armbåge och drabbats av en armbågsskada kan sporttejp vara ett bra komplement under din rehabilitering. Mellan 1-3% av befolkningen har tennisarmbåge, medan andra belastningsskador är vanliga. Detta beror på både kontors- och bildskärmsarbete, där en musarm kan orsaka obehag runt armbågen. Det kan också hända inom sport, inklusive tennis, efter vilket tennisarmbågsskadan har fått sitt namn. När du får en skada är det viktigt att ge armbågen vila och ta bort trycket från armbågen. Du kan också utforska utbudet av armbågsstöd som är ett alternativ till tejp.
Kom ihåg rehabilitering
Tejpning av kroppen kan vara både en förebyggande åtgärd och ett komplement till rehabilitering av skador. Det är viktigt att komma ihåg att sporttejp inte löser dina skadeproblem, men att den kan stabilisera och stödja en led. Rehabilitering är alltid det viktigaste och du bör inte använda sporttejp förrän din terapeut har gett dig grönt ljus.
Innan du börjar tejpa upp ditt knä är det viktigt att du har goda kunskaper om tejpning och färdigheter i tejpningstekniker. Du bör också använda icke-elastisk tejp med försiktighet och under korta perioder. Sporttejp kan orsaka hudreaktioner om den används för länge.
Kinesiologitejp - ett alternativ till sporttejp
I stället för sporttejp kan du också använda kinesiologitejp för att förebygga och minimera idrottsskador. Tejpen kallas även k-tape, kt-tape, kina-tape, kinesisk tejp, kinesiotape och kinesiologitejp.
Kinesiologitejp kan användas på knän, armbågar, rygg, handleder och andra ställen på kroppen. Till skillnad från sporttejp är kinesiologitejp elastisk, så dina rörelser är inte lika begränsade som med sporttejp.