Vad är gluten

Vad är gluten?
Gluten är ett protein som utgör ca 80% av proteinerna i till exempel vete. Gluten är det ämne som gör att degen blir elastisk när den bearbetas och det förekommer främst i spannmål som vete, korn och råg.
Vilka är symtomen på glutenintolerans?
Många har upplevt att de fått uppblåst mage och ont efter en måltid. Det är inte nödvändigtvis ett tecken på glutenallergi, det kan bero på en mängd andra faktorer som dessa:
- Matsmältningsbesvär
- Förstoppning
- Uppblåsthet
- Trötthet
Omvänt kan man vara glutenintolerant, utan att man upplever märkbara symptom. Därför är det
förmodligen fler som är drabbade och har glutenallergi än antalet som är diagnostiserade.
Känner man igen ovanstående symtom, kanske man har glutenallergi eller är särskilt känslig för
gluten. Därför kan ett alternativ vara att försöka undvika glutenprodukter under en tid och se
huruvida det blir en förbättring.
Är du osäker är det bra att kontrollera hos läkare om du är glutenintolerant.
Lider man av glutenallergi utan att få det diagnosticerat och behandlat, finns det en risk för att slemhinnan förstörs i tunntarmen.