Dinkel/Spelt
Spelt är ett gammalt sädesslag som har blivit väldigt populärt. Idag är det många som njuter av spelt i både matlagning och bakning. Se hela sortimentet av produkter med speltkorn här.
Vad är spelt? | Finns det gluten i spelt? | Spelt eller vetemjöl? | Inspiration till mat med spelt
Vad är spelt?
Spelt är en gammal vetesort som traditionellt har varit viktig i Mellanösterns jordbruk i årtusenden. Sedan dess har spelt blivit utbrett och på senare år väldigt populärt. Spelt är nyttigt och smakar fantastiskt.
Finns det gluten i spelt?
Spelt innehåller naturligt gluten och bör inte ätas av glutenallergiker eller personer som undviker gluten i sin kost. Du kan ersätta spelt med bovete eller havre i de flesta recept om du letar efter ett glutenfritt alternativ. Glutenstrukturen i spelt är annorlunda och mindre elastisk än vanligt vetemjöl, vilket gör det lite annorlunda för dig att baka med. Degen kan verka lite mer ”lös” eller utflytande och där är det även viktigt att låta den behålla den konsistensen och inte göra den fastare.
Spelt- eller vetemjöl?
När det gäller bakning är vetemjöl fortfarande det mest populära mjölet i världen. Men speltmjöl har också många goda egenskaper som gör det värt att överväga att ersätta vetemjöl. Dinkelmjöl finns i både siktad och fullkornsversion - precis som vetemjöl. Om du bara bakar med siktat mjöl går du miste om skaldelarna och de medföljande näringsämnena som du får med fullkornsmjöl. Prova Urtekrams ekologiska förvällda och 100% fullkornsspelt, där tillagningstiden är förkortad. Du hittar hela sortimentet av speltmjöl här.
Spelt har också andra fördelar. Om vi tittar på näringsinnehållet har speltmjöl i allmänhet högre proteinhalt, medan det också innehåller mer mineraler som fosfat, magnesium, järn, zink och mangan än vetemjöl. Fosfat hjälper kroppen att bygga upp benmassa, medan zink är viktigt för immunförsvaret och ämnesomsättningen.
Inspiration till mat med spelt
Dinkel lämpar sig särskilt väl för mjuka bröd, eftersom en för hård knådning lätt kan göra degen för mjuk och slapp. Den goda och aromatiska smaken av spelt beskrivs ofta som nötig. Denna smak är perfekt för både bröd och bullar.
Många använder också spelt i pizzadegen eller gör en speltpajbotten med en fyllning av fetaost, lax, keso eller bacon. Du kan också använda spelt i din hemmagjorda müsli, där Biogans ekologiska dinkelgryn är perfekta. Den grova konsistensen är perfekt med torkad frukt och andra spannmål. Dinkelkärnor passar också bra i en sallad, där valnötssmaken ger en utsökt twist.