K-vitamin

8 Produkt(er)

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för blodets förmåga att stelna. Den upptäcktes av den danska biokemisten Henrik Dam 1929 och fick sitt namn K efter koagulation.

Vad är K-vitamin?

K-vitamin har fått sitt namn från koagulering, vilket innebär att blodet stelnar. K-vitamin finns i tre former: K1, K2 och K3. K1-vitamin fyllikinon, finns i gröna växter och K2-vitamin menakinon, produceras av bakterier i tarmen. K3 vitamin menadion, är en syntetisk vattenlöslig variant. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som absorberas i tunntarmen och lagras i små depåer i levern.

K-vitamin spelar en central roll i den process som gör att blodet stelnar. Dessutom är K-vitamin viktigt för bildandet av flera olika proteiner i kroppen. Till exempel osteokalcin som möjliggör kalkavlagring i benvävnaden.

Bortsett från vitaminets betydelse för koaguleringen är det också viktigt för bibehållandet av normal benstomme.

Det finns två naturliga (K1 - fyllokinon och K2 - menakinon) och tre syntetiska (K3 - menadion, K4 - menadiol och K5) former av vitamin K. Vi har ett stort sortiment av de två naturliga varianterna, producerade av Solaray, Natur Drogeriet, Danska Farmaceutisk Industri och Solgar Nordic.

K-vitamin i mat

Normalt innehåller kosten tillräckligt med K-vitamin. Bland de mest K-vitaminrika livsmedlen är:

  • Kött
  • Vegetabiliska oljor
  • Mejeriprodukter
  • Kornprodukter
  • Bladgrönsaker

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin K är ca 80 mcg för män och 65 mcg för kvinnor.

Brist på K-vitamin

K-vitaminbrist är i praktiken mycket sällsynt och förekommer typiskt endast vid ensidig kost, minskad förmåga att absorbera fett, leversjukdom eller vid långvarig diarré. Det är ändå viktigt att känna till symptomen på K-vitaminbrist. Dessa innefattar men är inte begränsade till:

  • Blödning i mag-tarmkanalen, blödning från tandköttet, kraftig menstruation
  • Blåmärken och blödningar
  • Fosterskador; hjärnblödning (nyfödda)
  • Förkalkning av ledband; Osteoporos (benskörhet)
  • Hjärt-kärlsjukdomar

Överdosering

Höga doser av naturligt vitamin K1 och K2 är inte farligt för kroppen. Men den syntetiska formen - vitamin K3 är giftig och används därför inte längre i samband med K-vitaminbristbehandling.

K-vitamin och receptbelagda läkemedel

Eftersom vitamin K verkar koagulerande på blodet, ska du inte ta K-vitamin tillsammans med blodförtunnande läkemedel. Det finns multivitaminpiller utan K-vitamin så att du inte riskerar att påverka din receptbelagda medicin.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.