B9 vitamin - Folat/folsyra
Vad är folsyra? | Vad bidrar folsyra till? | Symtom på folatbrist | Vilka livsmedel innehåller folat | Folsyra för gravida kvinnor
Vad är folsyra?
Folsyra, även känd som vitamin B9, tillhör gruppen B-vitaminer. Folsyra går under flera namn, såsom folsyra och folat. Så bli inte förvirrad eftersom det kan kallas för flera olika namn. Folsyra är den syntetiska formen av vitamin B och finns ofta i ett b-vitaminkomplex eller i multivitamintabletter.
- Folat är den naturliga formen av vitamin B9 som finns i livsmedel som gröna bladgrönsaker, baljväxter och citrusfrukter.
- Folsyra är den syntetiska formen av vitamin B9 som används i kosttillskott och livsmedel som frukostflingor och mjöl.
- Folacin är en allmän term för vitamin B9, som täcker både folat och folsyra. Detta är en äldre term som inte används lika ofta.
Folsyra är ett vattenlösligt vitamin och utsöndras därför till exempel via urinen. Du kan läsa mer om vattenlösliga vitaminer här.
Folsyrans funktion
Folsyra spelar en nyckelroll i bildandet av nya celler, vilket gör det särskilt viktigt under graviditet och tillväxt. Dessutom bidrar folat till flera vitala processer i kroppen, bland annat blodbildning, immunsystemets funktion och energimetabolism.
Här är några av de processer som folat bidrar till:
- Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida kvinnor
- Folat bidrar till normal aminosyrasyntes
- Folat bidrar till normal blodbildning
- Folat bidrar till normal metabolism av homocystein
- Folat bidrar till normal psykologisk funktion
- Folat bidrar till immunsystemets normala funktion
- Folat bidrar till att minska trötthet och utmattning
- Folat spelar en roll i celldelningsprocessen
Brist på folsyra
Brist på folat (vitamin B9) kan leda till megaloblastisk anemi, som är en särskild typ av anemi där blodvärdet blir lågt. Folat bidrar bland annat till normal blodbildning - inklusive bildandet av röda blodkroppar. Om du inte får i dig tillräckligt med folsyra genom kosten eller om din kropp inte tar upp folsyra ordentligt kan du få lågt blodvärde.
Folsyrabrist orsakas oftast av att man inte får i sig tillräckligt med folsyra genom kosten. Det är vanligast förekommande hos:
- Alkoholister
- Äldre personer som inte äter en varierad kost och inte får i sig tillräckligt med mat med folsyra (t.ex. grönsaker och fullkornsprodukter)
- Personer med ätstörningar (t.ex. anorexia)
- Personer med tarmsjukdomar som gör det svårt för kroppen att ta upp näringsämnen (t.ex. Crohns sjukdom eller celiaki)
- Personer som har fått hela eller delar av magsäcken bortopererad
Andra orsaker till folsyrabrist kan vara:
- Vissa läkemedel (t.ex. epilepsimediciner, vissa antidepressiva medel, metotrexat och kemoterapi) kan störa kroppens förmåga att tillgodogöra sig folsyra.
- I vissa fall behöver kroppen extra folsyra (t.ex. under graviditet, för tidigt födda barn, dialys, anemi orsakad av utarmning av röda blodkroppar, cancer och hög ämnesomsättning).
Symtom på folatbrist
Det är inte bristen på folsyra i sig som orsakar obehag, utan den låga blodprocenten. Symtomen uppträder vanligtvis efter flera månader med mycket lågt intag, eftersom kroppen har ett ganska stort lager av folsyra. Därför kan det ta 3-4 månader innan du märker tecken på brist - även om du helt slutar äta livsmedel som innehåller folsyra.
Det finns ett antal symtom som du kan hålla utkik efter om du är osäker på om du har folsyrabrist:
- Trötthet
- Andfåddhet
- Yrsel
- Hjärtklappning
- Nedsatt fysisk prestationsförmåga och koncentration
- Bröstsmärta vid fysisk ansträngning
Om du misstänker att du har brist på folat bör du alltid rådfråga din läkare.
Vilka livsmedel innehåller folsyra?
Folat är den naturliga formen av vitamin B9 och finns i ett antal vanliga livsmedel - särskilt gröna grönsaker, baljväxter och inälvsmat som lever. Genom att äta en varierad kost med folatrika livsmedel kan de flesta människor täcka en stor del av sitt dagliga behov.
Här är en lista över bra källor till folat i kosten:
- Spenat
- Bönor
- Mandlar
- Blåbär
- Avokado
- Citrusfrukter
- Linser
- Frön (t.ex. solrosfrön)
- Lever (nötkött eller kyckling)
- Ärtor

Graviditet och folsyra
När du är gravid - eller planerar att bli gravid - är det extra viktigt att vara uppmärksam på vad din kropp behöver. Ett av de viktigaste näringsämnena under graviditeten är folsyra (även kallat folat eller vitamin B9). Folsyra spelar en nyckelroll i den tidiga fosterutvecklingen, särskilt vid bildandet av ryggmärg och hjärna. Ett tillräckligt intag under tidig graviditet kan bidra till att förhindra vissa fosterskador.
Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga dos av folsyra
Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra per dag.
Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.
Du kan välja att ta en multivitamintablett som är utformad för gravida kvinnor och som innehåller den rekommenderade mängden folsyra eller ett separat folsyratillskott. Det är viktigt att se till att du får rätt dos.
Obs: Om du tidigare har fött ett barn med neuralrörsdefekter eller har en familjehistoria med sådana defekter, bör du rådfråga din läkare om lämpligt folsyratillskott när du planerar en ny graviditet.
Receptbelagda läkemedel och folsyra
Vissa receptbelagda läkemedel - t.ex. metotrexat och vissa epilepsiläkemedel - kan påverka kroppens absorption eller användning av folsyra. Om du tar regelbunden medicinering och överväger att komplettera med folsyra bör du alltid tala med din läkare eller apotekspersonal för att undvika oönskade interaktioner.