B9 vitamin - Folat/folsyra
Folsyra tillhör gruppen B-vitaminer. Folsyra går under flera namn, nämligen folsyra, folat och folacin. Folsyra är den syntetiska formen av b-vitamin och finns ofta i b-vitaminkomplex eller multivitaminpiller. Det är viktigt med ett dagligt tillskott av folsyra, eftersom depåerna av folsyra inte räcker särskilt länge. Folsyra är också ett vattenlösligt vitamin och utsöndras därför via t.ex. urinen. Du kan läsa mer om vattenlösliga vitaminer här.
Funktionen av folsyra
Folsyra är nödvändigt för många funktioner i kroppen. Framför allt bidrar folsyra till bildandet av röda blodkroppar i vår kropp och är därför avgörande för en god hälsa. Folsyra är en co-enzym i den metaboliska processen.
- Bidrar till produktionen av röda blodkroppar
- Bidrar till kroppens celldelning
- Nödvändigt för metabolismen av aminosyror
- Förebygger bildandet av ryggmärgsbråck hos foster
Bristsymptom
Anemi i form av få men stora röda blodkroppar kan vara en biverkning av folsyrabrist. Det kan ta upp till 16 veckor med mycket lågt intag av folsyra innan biverkningarna blir tydliga. Bildandet av röda blodkroppar kräver celldelning och folsyra bidrar till detta. Om du lider av folsyrabrist kan du därför drabbas av anemi.
Om du är gravid och lider av folsyrabrist kan du riskera fosterskador på barnet i magen. Studier har visat att folsyrabrist kan leda till öppet ryggmärgsbråck hos foster. Ungefär 50-75 barn föds med ryggmärgsbråck varje år och det uppskattas att ungefär hälften av dem skulle kunna räddas genom att ta folsyra under graviditeten.
Otillräckligt intag av folsyra under barndomen försämrar den mentala och fysiska utvecklingen.
Du ökar din risk för folsyrabrist genom dessa faktorer:
- Dricka alkohol
- Rökning
- Graviditet
- Hög ålder
- Ej varierad kost
- Bantningsdieter
- P-piller
- Medicin mot kolesterol
- Läkemedel mot epilepsi
Det finns ett antal symptom att hålla utkik efter om du är osäker på om du har brist på folsyra:
- Nedsatt smaksinne
- Matsmältningsbesvär (indigestion)
- Flatulens
- Diarré
- Röd och hal tunga
Vilka livsmedel innehåller folsyra?
Folsyra finns i många olika livsmedel. Till exempel bröd, inälvsmat, spenat, grönsaker, linser/ris och bönor. Du kan komma en bra bit på väg mot ditt dagliga intag av folsyra om du ser till att äta rätt livsmedel som innehåller vitaminet.
Den genomsnittliga svenska kosten innehåller inte tillräckligt av folsyra för t.ex. gravida kvinnor. Det är därför viktigt att se till att vi är optimalt täckta. Ett folsyratillskott kan därför rekommenderas om du vet att du inte får i dig tillräckligt med folsyra.
Se listan nedan över livsmedel med högt innehåll av folsyra:
- Spenat
- Bönor
- Mandel
- Blåbär
- Avokado
- Citrusfrukter
- Linser
- Ris
- Ärtor
- Frön
Rekommenderad daglig dos
Den övre gränsen för intag av folsyra är 1000 mcg. per dag. Det är sällsynt att vi ser överdosering av folsyra. Som skrivits ovan är folsyra ett vattenlösligt vitamin som utsöndras i t.ex. urinen. Så det som kroppen inte behöver utsöndras.
- Barn: 75 mcg folsyra per dag
- Vuxna: 200-300 mcg. folsyra per dag
- Kvinnor 18-30 år: 400 mcg. folsyra per dag.
- Gravid/vill bli gravid: 400-500 mcg. folsyra per dag.
- Ammande: 400-500 mcg folsyra per dag.
Graviditet och folsyra
Om du är gravid eller vill bli gravid bör du ta ett tillskott på 400 mcg folsyra per dag. Det är viktigt för gravida kvinnor att se till att de får i sig tillräckligt med folsyra från planerad graviditet till åtminstone graviditetsvecka 12. Brist på folsyra kan också öka risken för hjärtfel hos fostret. Ta gärna ett multivitaminpiller för gravida som innehåller folsyra.
Folsyrabrist kan också leda till att fostret riskerar att utveckla öppet ryggmärgsbråck, även känt som neuralrörsdefekt. Missbildningarna kan variera från kosmetiska defekter till svåra funktionshinder och i värsta fall fosterdöd.
Om du tidigare har fött ett barn med öppet ryggmärgsbråck rekommenderas att du tar ett dagligt tillskott på 4000 mcg.
Anemi och folsyra
Vid folsyraanemi är tecknen ofta trötthet, andfåddhet, hjärtklappning och yrsel. Om du är frisk är det sällsynt att ditt blodvärde är för lågt, men om du inte tar tillräckligt med folsyra kan du riskera att ditt blodvärde sjunker. Du kan enkelt och snabbt få ditt blodvärde kontrollerat av din läkare. De kommer att sticka dig i fingret och testa ditt blod. Några minuter senare får du veta din blodprocent. En normal blodprocent ligger runt 6, så allt under 6 kategoriseras som anemi.
Vid mycket allvarlig anemi riskerar du att få hjärtkramp, huvudvärk och smärta i benen. Detta är dock sällsynt.
Receptbelagda läkemedel och folsyra
Folsyra kan ha en negativ effekt på vissa receptbelagda kolesterolsänkande läkemedel. Rådgör alltid med din läkare om du är osäker.