Vegansk Pasta
Läcker pasta är utsökt mat som få av oss vill leva utan och du behöver inte hoppa över pastan, även om du vill leva mer växtbaserat.
Vegansk pasta i din vardag
Pasta är för många en fast del av veckans måltidsplan. Det smakar fantastiskt gott och kan användas som tillbehör till alla möjliga rätter. God veganpasta är enkelt att göra själv, men om du har en hektisk vardag, där det ibland måste gå snabbt, kan du på Med24.se köpa vegansk pasta utan ägg i flera olika varianter:
Veganska pastaskruvar
Här kan du t.ex. få veganska pastaskruvar från Clearspring (med gröna ärtor och quinoa), som är både veganska, ekologiska och glutenfria. De innehåller mycket fiber och protein, och så är de glutenfria.
Vegansk spaghetti
Från Quinoa Real kan du få vegansk spaghetti gjord på ris och quinoa. Den är ekologiskt producerad med 25% ekologisk boliviansk quinoa real.
Vegansk fettuccine
Soja fettuccine grön är en vegansk glutenfri pasta, med ett högt proteininnehåll och ett lågt glykemiskt index.
Hemgjord pasta utan ägg
Pasta kan enkelt göras utan ägg och därmed göras till vegansk pasta. Som utgångspunkt är pasta inte vegansk, men du kan enkelt göra färsk vegansk pasta själv om du vill undvika animaliska produkter. Det smakar jättebra och så är det superenkelt. De flesta torkade pasta-sorter som man köper är ofta veganska, medan färsk pasta nästan alltid är tillsatt ägg. Här kan du se hur du enkelt kan göra färsk, vegansk pasta utan ägg.
Recept på hemgjord vegansk pasta:
Till 4-5 personer ska du använda:
300 g vetemjöl
300 g durummjöl
ca 2 dl vatten
6 msk olivolja
2 tsk salt
Gör så här:
- Häll mjölet i en stor skål.
- Gör en grop i mitten av mjölet.
- Tillsätt vatten och olja och rör tills ingredienserna är väl blandade till en deg.
- Strö lite mjöl på en torr och ren bordsskiva eller bakbord och lägg degen ovanpå.
- Knåda nu degen i 10 minuter och tillsätt mjöl eller vatten om den är för fuktig respektive torr.
- Degen formas till en boll och lindas in i plastfilm. Låt den vila 1 timme i kylen.
- Ta ut degen och skär den i två lika stora delar.
- Strö lite mjöl på bordsskivan och på en brödkavel och rulla degen till den tjocklek du vill ha.
- Degen skärs till med en vass kniv så att den blir rektangulär (du kan ev. strö över lite mjöl efter behov).
- Rulla degen till en rulle och skär den i skivor, utan att pressa för mycket.
- Rulla försiktigt ut pastan.
- Koka upp en gryta med vatten, tillsätt ½ tsk salt och 1 msk olja.
- Pastan kokas i 2-3 minuter tills den är al dente.
- Serveras med läckert tillbehör.
Piffa upp och smaksätt din veganska pasta
Om du vill experimentera lite med pastareceptet så kan du t.ex. tillsätta spenat eller rödbetor, för att göra ditt veganrecept lite mer spännande. Det ger både lite extra grönsaker i kosten, och barnen älskar de häftiga färger som pastan får.
Om du letar efter ett recept för en komplett måltid, är det också superenkelt att göra vegansk One pot pasta, där alla ingredienser läggs i en och samma kastrull.