Saffran
Se vårt sortiment av den läckra och exklusiva kryddan saffran som är en unik smakförstärkare, särskilt i risrätter som paella och risotto eller i fisksoppa.
Världens dyraste krydda | Hur odlas saffran? | Vad kan saffran användas till?
Världens dyraste krydda
Saffran har rykte om sig att vara världens dyraste krydda, och det är sant att kilopriset på saffran är extremt högt. Det beror på att skörden av saffran är en arbetsintensiv process och där det ska till många saffranstrådar till bara 1 g.
Men låt dig inte skrämmas av det höga kilopriset, för även en liten mängd saffran kan räcka långt. Saffran har kraftfulla egenskaper som krydda, så du behöver inte använda särskilt stora mängder av kryddan när du tillsätter den i rätter.
Saffran ska förvaras mörkt och torrt i en lufttät behållare, och den kan faktiskt behålla sin smak och färg i över ett år om den förvaras på rätt sätt. Det finns dock ingen anledning att lagra för mycket, eftersom saffran med tiden förlorar sin färg och smak och blir bitter. Så när du väl har fått tag på en liten mängd saffran är det dags att njuta av den och tillåta dig att använda den, även om du kanske vill spara den till ett speciellt tillfälle.
Mill & Mortar - Saffran La Rosera
På Mill & Mortar har man noga valt ut sina saffransproducenter för att säkerställa att saffranen är ren och av finaste kvalitet. Deras saffran odlas i La Mancha-regionen i Spanien och är märkt B.O.B, vilket innebär att kryddan har sitt ursprung, är producerad, bearbetad och tillverkad i området. Detta ger också saffranen beteckningen "Azafrán de La Mancha", och som konsument kan du vara säker på att saffranen uppfyller stränga krav på smak och färg. Bönderna sorterar saffranstrådarna och märker varje liten förpackning, så att du kan spåra saffranet tillbaka till bonden och fältet om de inte uppfyller standarden.
Natur-Drogeriet äkta saffran
I Natur-Drogeriets kryddutbud hittar du även "det röda guldet" - saffran. Den äkta saffranen kommer i hela trådar, så du kan vara säker på att kryddan inte är blandad med andra billigare alternativ. Kryddan kan användas som smaksättare i matlagning, men du kan också använda den som både krydda och färgämne i t.ex. bakverk.
Hur man odlar saffran
Det vi känner till som saffran är egentligen pistillmärket på krokusblomman Crocus Sativa. Krokus odlas i många delar av världen, bland annat i Iran, Spanien, Grekland, Italien och Indien, och blommar på hösten - vanligtvis under några få veckor. Blommorna måste plockas snabbt på morgonen för att de inte ska vissna.
Hela blomman skördas för hand och sedan avlägsnas pistillmärkena försiktigt och läggs åt sidan för att torka. Det är denna arbetsintensiva process som ger saffran dess höga pris, eftersom det bara finns cirka 3 pistiller i varje blomma. För att plocka tillräckligt med blommor för flera kilo saffran måste därför över hundratusen blommor plockas för hand.
Vad kan jag använda saffran till?
Så lite som ett gram av den delikata kryddan räcker till flera olika rätter, och saffran kan med sin unika smak sätta krydda på många rätter.
Klassiska rätter som paella, risotto och fransk bouillabaisse innehåller saffran, men den kan också användas för att göra en utsökt kryddig saffranssnaps. I Sverge använder vi saffran i den klassiska "Lussekatten". Här kan du använda malen saffran, men hela saffranstrådar kan även malas med socker i en mortel.