Manuka Honung
Manukahonung är en speciell honung från Nya Zeeland som är gjord av pollen från Manukabusken.
Vad är Manuka-honung? | Hur använder man Manuka-honung? | Så förvarar man honung
Vad är Manukahonung?
Manukahonung är en mycket speciell typ av honung. Manuka kommer från Nya Zeeland, där bina samlar pollen från Manukabusken. Manuka skiljer sig från andra typer av honung.
Det är det höga innehållet av MGO (methylglyoxal) som skiljer den från andra liknande produkter. MGO finns faktiskt i alla typer av honung, men bara i små koncentrationer, där Manukahonung har en betydligt högre halt av MGO. Manukahonung finns i flera olika koncentrationer av MGO. Det är viktigt att ha en MGO-nivå på över 100 och helst 400+.
På Med24.se hittar du Manuka-honung med följande koncentrationer:
- MGO 550+
- MGO 400+
- MGO 100+
Manukahonung är ett 100% naturligt livsmedel och är därför lämpligt för användning i köket och på huden.
Så här används Manukahonung
Manuka kan användas både internt och externt. Du kan äta honungen direkt från burken, använda den i te, på bröd och i matlagning. Manukahonung smakar ungefär som den traditionella blomsterhonung vi känner till.
Manukahonung tål uppvärmning
I motsats till andra typer av honung tål Manuka faktiskt uppvärmning och är därför bättre lämpad för matlagning och till exempel i te. Vanlig honung förlorar många av sina antibakteriella egenskaper när de utsätts för värme. Detta beror på att enzymerna dödas vid temperaturer över 40 grader. Det gäller emellertid inte Manukahonung som tål uppvärmning. Därför kan du njuta av din Manuka i en kopp härligt, varmt te och fortfarande dra nytta av alla goda egenskaper.
Hållbarhet - kan honung bli för gammal?
I teorin kan honung i stort sett hålla evigthet. Det kräver dock förvaring i förseglade förpackningar där luft och fukt inte kan komma in. Honungens förmåga att hålla länge beror på tre saker - dess höga sockerhalt (ca 80%), dess låga fuktinnehåll och några speciella enzymer som tillsätts av bina. Dessa enzymer klyver en del av fruktosockret i honungen och omvandlar det till bärnstenssyra och väteperoxid vilka har förmågan att döda bakterier och svamp.
Det kräver dock att honungen förvaras i en luft- och fuktsäker behållare. Om detta inte är fallet ger du honungen möjlighet att suga upp fukt från luften och det ger bakterier och svamp möjlighet att växa.
Vi rekommenderar alltid att du följer anvisningarna på produkten för hållbarhet och förvaring.
Biverkningar och förhållningsregler
Manukahonung är en 100% naturlig produkt.
Livsmedelsverket varnar för att ge spädbarn under 1 år honung i någon form. Detta gäller även för Manukahonung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.
Barn från 2 år får gärna äta honung.