Tång
Om du älskar sushi känner du säkert redan till tång som livsmedel men visste du att tång, förutom i sushi, kan användas i en mängd olika rätter?
Ätbar tång | Hur smakar tång? | Hur kan jag använda tång i matlagning? | Är tång hälsosamt?
Tång är säkert att äta
Det finns flera olika sorters tång som är mycket lämpliga som livsmedel, men som vi i Sverige inte är vana vid att se på matbordet. Många asiatiska länder har en rik tradition av att använda tång i matlagningen, men det är bara den klassiska nori-tången (tångplattor till sushi) och tångsallad som tillbehör till sushi som verkligen har slagit igenom i de svenska hemmen.
Tång är faktiskt en makroalg och inte en växt som många tror, men de slappa tångklumparna du kan hitta på stränderna längs Sveriges kuster är långt ifrån de färska och läckra typerna av tång som kan krydda din matlagning.
De flesta typer av tång kräver en liten tillagning innan de kan ätas, men på den här sidan hittar du också tång som kan ätas rå eller som redan är tillagad.
Arame-tång och Sea Vegetable Salad från Cleaspring behöver båda blötläggas i vatten i cirka 10 minuter, varefter tången är klar att användas till soppa, sallad eller wokrätter. Tången växer mycket i storlek efter blötläggning i vattnet.
Hur smakar tång?
Tång har en mild och lätt salt smak som för tankarna till fisk, hummer och hav. Dessutom har tång en lätt söt smak, och den speciella umamismaken gör att tången lyfter fram de många andra smakerna i maten. Så när du använder tång i maträtter kommer de andra smakerna i maträtten att framträda tydligare och bindas samman av umamismaken.
Hur kan jag använda tång i matlagning?
Det finns många olika användningsområden för tång, till exempel är den god i en fräsch sallad. Du bör dock vara medveten om att vissa typer av tång kräver värmebehandling innan de är säkra att konsumera, medan andra kan ätas råa utan problem.
Torkad tång som du blötlagt i vatten kan användas till goda soppor, grytor, wokrätter eller stirfry där tången antingen kokas med övriga grönsaker eller steks i panna. I soppor och grytor har tång liknande egenskaper som buljong, eftersom umamismaken ger rätten djup och en kraftig smak.
Efter exempelvis kokning eller stekning får tången en naturlig konsistens med lite bett, och särskilt tång av typen Sawtooth får en lite nötig smak. Arame-tång och sockerkelp har en mer söt och delikat smak, och genom att värma sockerkelp i ugnen till cirka 170 grader får tången en lätt karamelliserad konsistens som passar bra i desserter.
Tångchips
Tång är perfekt för att göra krispiga och smakrika chips som kan vara ett snabbt och gott mellanmål. Clearspring har två sorters tångchips gjorda av nori-tång från Koreas kust, med antingen salt och sesam eller chilismak. Du kan också göra dina egna chips av tång som blåstång, som du helt enkelt rostar i ugnen med lite olja och flingsalt. Till dina tångchips kan du njuta av en läcker dipp, t.ex. gräddfil blandad med tångsenap eller tångsalt.
Tångsalt
Från Dansk tang hittar du tångsalt tillverkat av 100% danskt havssalt, vilket är ett utsökt salt med smak av rökt tång eller havskräfta och tång. Saltet passar perfekt till fiskrätter, där umamismaken framhävs och ger rätten balans och djup. Du kan också använda saltet i andra rätter och dra nytta av det höga innehållet av mineraler som magnesium, natrium och jod.
Andra livsmedel med tång
Tång ger smak till en mängd andra livsmedel som senap, olja och pasta, där den distinkta smaken kan vara en frisk fläkt i vardagsmatlagningen. Från Biogan kan du välja både spagetti och tagliatelle som är gjorda på spelt och tång, två pastasorter som passar perfekt till krämiga pastarätter med fisk, svamp och skaldjur. Kelppasta är en annan typ av tångpasta som kan ersätta de klassiska risnudlarna, glasnudlarna eller äggnudlarna i wokrätter. Kelpnudlar består huvudsakligen av kelp och har därför ett riktigt högt fiberinnehåll jämfört med vanliga glasnudlar.
Torkad tång kan krossas och göras till tångströssel som du kan använda i matlagningen som en umamismakande krydda. Den krossade tången kan också strösslas över fisk- och skaldjursrätter eller användas som smakförstärkare i fyllningar, soppor, grytor, gröt med mera.
Tång till sushi
Du känner säkert till tång från sushi, där sushiris och fyllningar fördelas och rullas i tunna ark av tång. Nästa gång du ska göra hemlagad sushi kan du hitta rostade nori sushiplattor och remsor på den här sidan så att du är redo att rulla dina egna sushirullar.
Är tång hälsosamt?
Tång är ett ganska näringsrikt livsmedel och en av de rikaste jodkällorna som finns. Det finns en liten skillnad i jodinnehållet i olika typer av tång, men särskilt den nordiska sockerkålen har ett högt jodinnehåll. Faktum är att tång innehåller mellan 1000 och 5000 mg jod per kg torkad tång, så för att hålla sig under det övre tolerabla intaget av jod på 600 mikrogram per dag bör du bara äta tång en gång i veckan.
Sjögräs innehåller också mycket protein och är en bra proteinkälla, särskilt för vegetarianer och veganer som inte får i sig protein från animaliska källor som kött. Om du letar efter en bra källa till omega-3-fettsyror, fleromättade fettsyror och fibrer, men vill dra ned på kalorierna, kan tång vara lösningen. Tång innehåller vanligtvis 120-240 kalorier per 100 g torrvikt, och det kalorifattiga livsmedlet innehåller också flera viktiga vitaminer.
Tång från hela världen
I sortimentet på denna sida ingår vildskördad noritång från Korea och Japan, wakametång från Atlanten, kombu-tång från Storbritanniens kuster, tång från Stykkishólmur på Island och naturligtvis nordisk blåstång, sockertång och sågtång som skördas för hand i Kattegatt. Tång växer i vatten över hela världen och är ett mångsidigt livsmedel med många användningsområden.
Nordisk tång i synnerhet blir en allt större och mer etablerad del av det nordiska köket, men det tar alltid lite tid att vänja sig vid nya livsmedel.
Köp tång på Med24.se
Här hittar du tång som du kan använda i matlagningen - oavsett om det är tångplattor till sushi, ren tång till tångsallad, tångchips eller andra läckra maträtter med tång som smaksättare. Även om tång är ett lite ovanligt livsmedel på middagsbordet kan det framhäva de goda smakerna i vanliga rätter och ge en fin smaktwist till dina recept.