För låg ämnesomsättning - Läs och se vad du kan göra själv

För låg ämnesomsättning - Läs och se vad du kan göra själv

Vet du vad det innebär att ha för låg ämnesomsättning? Vet du vilka symtom du bör vara uppmärksam på? Vet du om det finns något du kan göra själv? Läs här om du vill veta mera om låg ämnesomsättning.

Ämnesomsättning

För att förstå varför ämnesomsättningen kan vara för låg börjar vi med en liten bakgrund om hur ämnesomsättningen styrs i kroppen.

Ämnesomsättning är vår kropps energiomsättning och ämnesomsättningen styrs av sköldkörteln och hypofysen. Sköldkörteln, eller thyreoidea, är en liten körtel med formen av en fjäril. Den sitter på halsens framsida, strax ovanför bröstbenet och sträcker sig utöver luftröret. Sköldkörteln styrs av hypofysen, som är en körtel i hjärnan som reglerar bildandet av hormoner. Hypofysen påverkar sköldkörteln för att producera ämnesomsättningshormoner med hjälp av hormonet TSH.

De två sköldkörtelhormonerna som kontrollerar ämnesomsättningen är trijodthyronin (T3) och tyroxin (T4).

Vad är låg ämnesomsättning?

För låg ämnesomsättning går också under namnet hypotyreos. Det uppstår när tillräckligt med ämnesomsättningshormoner inte kan bildas.

Kvinnor får oftare diagnosen. Faktum är att 5-10 gånger fler kvinnor än män har diagnostiserats med låg ämnesomsättning. Det ses oftare hos äldre. Den största riskgruppen är bland äldre kvinnor, varav ca 2% anses ha för låg ämnesomsättning.

Varför får man låg ämnesomsättning?

Orsakerna är ännu inte helt klarlagda, men man tror att det finns olika faktorer som kan ligga till grund för utvecklingen av för låg ämnesomsättning.

Den vanligaste orsaken är den kroniska, autoimmuna sjukdomen Hashimoto Thyreoidit. Autoimmun sjukdom är en sjukdom som kroppen reagerar på och bekämpar själv. Hashimoto Thyreoidit ger ett inflammatoriskt tillstånd av sköldkörteln och samtidigt kommer kroppen att attackera sköldkörteln och försöka att förstöra den.

Det kan också vara tidigare behandling för låg ämnesomsättning, som ligger till grund, t.ex. sköldkörtelkirurgi eller behandling med radioaktivt jod.

Vid för höga doser med läkemedel mot för hög ämnesomsättning (Thycapzole, Propylthiouracil eller Neo-Mercazol) ses en låg ämnesomsättning som bieffekt. Detta stabiliseras med att reglera dosen.

Vid behandling med läkemedel isom nnehåller litium (t.ex. Litarex) eller amiodaron (t.ex. Cordarone) ses låg ämnesomsättning som bieffekt. Därför bör man behandla mot för låg ämnesomsättning samtidigt.

Jod är en av våra ämnesomsättningshormoner, men jod från andra källor kan också påverka ämnesomsättningen. Om du intar stora mängder jod från exempelvis kosttillskott eller växtbaserade läkemedel kan det orsaka för låg ämnesomsättning.

Några få kvinnor (bara 2-5%) får för låg ämnesomsättning efter att ha fött barn. Det är vanligtvis övergående och kommer att stabilisera sig igen.

I sällsynta fall (hos 1 av 4000) ses för låg metabolism som en medfödd sjukdom hos nyfödda barn. Det är en av de saker som kan testas med ett blodprov hos nyfödda.

Symptom på låg ämnesomsättning

Det tar oftast lång tid innan du märker att du har för låg ämnesomsättning eftersom symtomen uppträder tyst under lång tid. Det är också normalt att du bara upplever några av symtomen och att de inte är särskilt uttalade.

Hos äldre människor ska man ägna särskild uppmärksamhet, eftersom symtomen på förvirring liknar de vanliga förändringarna som uppstår när vi blir äldre.

De vanligaste symptomen som du kanske känner till är:

  • Trötthet under lång tid. Tröttheten är mycket överväldigande och man kan sova hela tiden.
  • Uttalad frusenhet.
  • Ökad vikt. När ämnesomsättning reduceras behöver du färre kalorier eftersom din kropp använder mindre energi. Därför kommer vikten att öka, även om du inte äter mer än du brukar göra.
  • Minskad aptit.
  • Dåligt minne och koncentrationssvårigheter.
  • Förstoppning. Tarmrörelserna blir långsammare.
  • Blekt, tjock och torr hud.
  • Muskler, ledsmärta och svaghet.
  • Struma (förstorad sköldkörtel).
  • Oregelbunden mens, svår menstruationsblödning och nedsatt fertilitet.
  • Påsar och svullnad runt ögonen.
  • Långsam och svag hjärtrytm.
  • Djup, hes stämma.

Hur diagnostiseras låg ämnesomsättning?

Om låg ämnesomsättning misstänks, görs ett blodprov, som mäter innehållet ämnesomsättningshormoner i blodet. Ett sådant blodprov är den vanligaste undersökningen för låg ämnesomsättning.

Ibland görs ett ultraljud av sköldkörteln eller röntgen, ett radioaktivt spårämne injiceras i sköldkörteln och verkar som kontrast. Det kan visa formen, storleken och funktionen hos sköldkörteln.

Vid misstanke om Hashimoto Thyreoidit kan man mäta nivån av autoantikroppar (anti-TPO) i blodet och på så sätt bestämma om orsaken till låg ämnesomsättning är ett autoimmunt, inflammatoriskt tillstånd.

Hur går behandlingen till?

Om du har för låg ämnesomsättning, får du medicinsk behandling med tabletter som innehåller det thyroxinmetaboliska hormonet (T4). Man börjar alltid med låga doser och ökar gradvis tills ämnesomsättningen är normal. Det är stora skillnader för dosering av läkemedlet från person till person. Om man får hög dos av läkemedlet leda det till för hög ämnesomsättning. Det kan vara svårt att reglera och även hos dem där läkemedlet är välreglerat, tas vanligtvis blodprov två gånger om året eftersom behovet av medicin kan förändras snabbt.

Det är sällan biverkningar med behandlingen, eftersom läkemedlet verkar på samma sätt som det naturliga ämnesomsättningshormonet.

Behandlingen fortsätter under hela livet utom i enskilda fall där sjukdomen är övergående. Som tidigare sagts, t.ex. hos kvinnor som just har fött barn.

Hos några personer är behandlingen med tyroxin inte tillräcklig, i så fall kan man komplettera med ett läkemedel som innehåller ett annat ämnesomsättningshormon, triiodotyronin (T3). Detta är något mer komplicerat och det finns ett antal faktorer som ska beaktas vid denna behandling. Endast läkare med kompetens inom detta område ska påbörja sådan behandling.

Kosttillskott, växtbaserade läkemedel och ej receptbelagda läkemedel

Även om det är mycket populärt att ta olika kosttillskott eller växtbaserade läkemedel, var alltid försiktig om du har en kronisk sjukdom. Det rekommenderas att inte ta olika kosttillskott eller växtbaserade läkemedel vid för låg ämnesomsättning. Det finns ingen påvisbar effekt att dessa kan vara positiva för tillståndet. I vissa fall kan det påverka sjukdomen eller behandlingen negativt. Det är olämpligt att ta produkter som innehåller jod, eftersom jod i stora mängder minskar ämnesomsättningen. Vissa kosttillskott, växtbaserade läkemedel och icke receptbelagda läkemedel kan minska effekten av thyroxinmedicin. Det är därför viktigt att du alltid rådgör med vårdgivare innan du börjar ta något annat än vad som ordinerats.

Att leva med låg ämnesomsättning - goda råd

Kost

Människor med låg ämnesomsättning upplever ibland problem med vikten. Det kan vara svårt att gå ner i vikt. Speciellt för dem där medicinen är svår att reglera. Om du vill hålla nere vikten eller minska i vikt är det bättre att följa de allmänna kostrekommendationerna, än att följa en strikt diet eller extrem kur. Ät varierat, inte för stora mängder och inte för fett.

Motion

Om du vet att du har för låg ämnesomsättning, är det mycket bra att motionera. Det kan hjälpa exempel emot några av de symtom som är förknippade med låg ämnesomsättning som trötthet och viktökning. Träning bidrar också till den totala hälsan. Men var försiktig och kom ihåg att börja lugnt. En låg ämnesomsättning påverkar kroppen på olika sätt, och det är viktigt att kretslopp, organ, muskler och leder som redan är överbelastade orkar med. Träningen ska vara regelbunden och intensiteten ökas längs vägen.

Sömn

Många människor med ämnesomsättningssjukdomar har svårt att hitta en bra sömnrytm. Om det är fallet för dig är det viktigt att försöka stabilisera dina sovvanor och få tillräckligt med sömn. När vi sover, återhämtar sig kroppen, vi producerar olika viktiga hormoner och vårt immunsystem upprätthålls. Vikten som redan ställer till förtret påverkas också av sömnbrist. Om du inte får tillräckligt med sömn kan det leda till ökad aptit, nedsatt kaloriförbränning och viktökning.

Följdsjukdomar

Vissa studier visar ökad risk för att utveckla andra sjukdomar om du har för låg ämnesomsättning. Några av dessa är; hjärt/kärlsjukdom, reumatoid artrit, diabetes och vissa psykiska störningar (t.ex. depression och ångest).

Graviditet och fertilitet

Om du är kvinna med låg ämnesomsättning, kan du tyvärr uppleva svårigheter att bli gravid. Fertiliteten minskar när kroppen använder all sin energi för att anpassa ämnesomsättningen. Låg ämnesomsättning kan orsaka oregelbunden menstruation och ibland brist på ägglossning. Det kan göra det svårt att bli gravid.

När ämnesomsättningen är välreglerad bör fertiliteten normaliseras, och det blir lättare att bli gravid. Ytterligare blodprov tas kontinuerligt under graviditeten så att dina värden är som de ska och din medicin kan justeras kontinuerligt. Ofta ökar behovet av medicin två gånger under graviditeten. Läkemedel med tyroxin skadar inte det ofödda barnet.

Om du är man med låg ämnesomsättning, kan du glädja dig åt att din fertilitet inte blir nedsatt.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.