Hur många veckor är man gravid?

Hur många veckor är man gravid?

Hur länge varar en graviditet?

Du är i princip gravid i 40 veckor. Det är normalt att föda ca 3 veckor före beräknat datum och 2 veckor efter. Om ditt barn föds tidigare säger man att barnet är för tidigt fött. Om ditt barn föds före den 37: e graviditetsveckan finns det en ökad chans att barnet inte är tillräckligt utvecklat och kan behöva läkarvård. Om ditt barn föds ännu tidigare, kan det i värsta fall få svårt att överleva. Om ditt barn föds efter den 22: a graviditetsveckan anses det inte längre som en ofrivillig abort. Om du däremot inte har fött 2 veckor efter beräknad tid, kommer din barnmorska att rekommendera att du ”sätts igång”. Studier har visat att om ett barn är i magen mer än 42 graviditetsveckor, finns det en ökad risk för barnet. Den exakta orsaken är ännu inte fastställd.

Beräknat förlossning fastställs efter den första dagen i din senaste menstruation.

När kan jag bli gravid?

Du kan bli gravid när du har ägglossning. Det sker vanligtvis 14 dagar efter din första dag i din sista menstruationsperiod. Ägglossningen är perioden i kvinnans menstruationscykel, där ägget frigörs från äggstocken och flyttas till livmodern. I livmodern kan ägget befruktas med en spermie eller utsöndras under menstruationen om ägget inte befruktats. Om du vill bli gravid måste du därför ha sex samtidigt som ägglossningen, så att spermierna kan befrukta dina ägg. En spermie kan förbli levande i kvinnans kropp i upp till sex dagar efter samlag, kvinnan kan befruktas under denna period som hon har ägglossning. Ägget lever i gengäld bara 12-24 timmar i kvinnans kropp och det är därför viktigt att tidsoptimera samlaget för att öka chansen att bli gravid.

Ett ägglossningstest kan vara en bra investering om du vill bli gravid. Det kan visa exakt när du har störst chans att bli gravid.

Undersökningar under graviditeten

Det är flera undersökningar under graviditeten. Medicinska besök, barnmorska och ultraljud är de vanligaste kontrollerna.

Ett ultraljud kan inte visa allt. Undersökningen kan bara visa vissa avvikelser. Läkaren eller barnmorskan kan se hur länge graviditeten pågått, hur många foster som finns i livmodern, hur graviditeten utvecklas, detta är några exempel och det kan skilja mellan olika landsting. Alla gravida erbjuds ett rutinultraljud mellan vecka 18 och 20. Ultraljudsundersökningen är frivillig, precis som all annan fosterdiagnostik. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra fosterdiagnostik eller inte.

Under graviditeten kommer du växelvis att träffa läkare, barnmorska och gå på ultraljud. Allt detta för att se till att ditt barn och inte minst du mår bra under hela graviditeten. Urinen kontrolleras vid varje besök hos barnmorska och läkare för att se om den innehåller för mycket protein. Om ditt innehåll av urinprotein är för högt under graviditeten kan det leda till havandeskapsförgiftning.

Goda råd

Regel nr 1: ta hand om dig själv! Det är viktigt att du tänker på dig själv och inte minst din baby. Det finns många saker att ta hänsyn till när du är gravid.

- Undvik alkohol. 
Det är dokumenterat att fostret kan skadas om du dricker alkohol.

- Undvik rökning och passiv rökning. 
Rökning är det värsta, men passiv rökning har också en negativ effekt på fostret under graviditeten. När mamman röker betyder det att barnet får samma mängd nikotin och andra gifter!

- Undvik kemikalier. 
Så långt som möjligt undvik kemikalier när du är gravid. Många produkter som vi använder i vardagen innehåller kemikalier. Här gäller sunt förnuft och att själv kontrollera innehållet, många produkter kan ersättas med mindre skadliga.

- Undvik viss mat. 
Det mesta går att äta och du behöver inte äta för två. På livsmedelsverket finns kostråd.

Kosttillskott för gravida och ammande

Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter är produkter som innehåller folsyra.

Efter födseln

Efter födseln behöver modern extra vitaminer och mineraler för att hålla kroppen igång, speciellt om du har valt att amma. Du kan vara säker på att barnet får de vitaminer och den näring det behöver genom modersmjölken, men du själv kanske behöver ett tillskott. Därför bör du, som nybliven mamma och ammande, ta en multivitamintablett varje dag och en kalciumtablett.

Ditt barn ska efter den andra levnadsveckan börja ta D-tvitamintillskott. Nyfödda barn har en D-vitamindepå. Storleken på depån beror på hur mycket D-vitamin mamman har kunnat överföra under graviditeten. Under de första 6 veckorna minskar barnets lager. Bröstmjölk innehåller inte tillräckligt med vitamin D för att täcka barnets behov. Det rekommenderas därför att spädbarn som är 14 dagar gamla och tills de är 2 år få 10 mikrogram vitamin D dagligen som D-droppar.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.