Tygmunskydd eller engångsmunskydd - vad är bäst?
Tvivlar du på om du ska köpa ett tygmunskydd eller engångsmunskydd? Det kan vara förvirrande att hitta runt bland de olika rekommendationerna för användning av munskydd. Du kan lära dig mycket mer om vilket munskydd som är bäst här.
Vad är ett tygmunskydd?
Tygmunskydd är icke-kirurgiska/medicinska munskydd som kan återanvändas flera gånger. Munskyddet är, som namnet antyder, av tyg i flera lager. Det rekommenderas att tygmunskydd är i tre lager och att de är vävda tätt. Dessutom ska de förses med resårstroppar och sitta nära ansiktet så att de täcker både näsa och mun.
Materialet ska vara vävt tätt för att skapa filtrering samtidigt som det ska kunna gå att andas genom det. Det inre skiktet ska vara fuktabsorberande medan det yttre skiktet ska vara vattenavvisande.
Hur hanterar jag ett tygmunskydd?
Till skillnad från engångsmunskydd kan tygmunskydd återanvändas. Det är dock fortfarande viktigt att du hanterar ett tygmunskydd korrekt så att du inte sprider bakterier och virus. Ett engångsmunskydd ska slängas omedelbart efter användning i en sluten påse eller i soporna, medan tygmunskyddet ska förvaras tills det kan tvättas. Du ska alltså inte ta ditt tygmunskydd på och av flera gånger under dagen, om du tar av det ska det packas undan och du ska ta på ett nytt och rent tygmunskydd.
Innan du börjar använda tygmunskydd är det därför viktigt att du ser till att du har flera par med dig så att du kan byta munskydd under dagen. Tänk också på hur du bäst kan förvara de använda tygmunskydden, tills de ska tvättas i minst 60 grader.
Tygmunskydd är således inte nödvändigtvis mindre krångligt än engångsmunskydd. De kräver mer rutin och tid i förhållande till förvaring och tvätt, där engångsmunskydden bara ska slängas. Fördelen med tygmunskydd är dock att de kan återanvändas, så att du kan byta mellan 4-5 munskydd och därmed skapa mindre avfall. Du kan läsa mycket mer om användning av munskydd i vår stora guide här.
Vilka är kraven för ett tygmunskydd?
Tygmunskydd är inte pålagt samma höga krav från hälsomyndigheterna som engångsmunskydd. Även om Socialstyrelsen har ett antal rekommendationer för hur ett tygmunskydd ska vara finns det inga regler härom. Med de CE-märkta engångsmunskydden däremot, dokumenteras skyddsgraden och här är du garanterad denna skyddsgrad. Du kan se hela vårt sortiment av CE-märkta och godkända engångsmunskydd här.
Vilket munskydd fungerar bäst?
Som nämnts så finns det ingen dokumenterad filtreringsgrad för tygmunskydd och därför kan de inte rekommenderas före engångsmunskydd. För de CE-märkta och godkända engångsmunskydden är filtreringsgraden 95-98%, beroende på om det är typ I, typ II eller typ IIR. Det är dock bättre att bära ett bra tygmunskydd än att inte bära ett munskydd alls, så länge du hanterar det korrekt.
Kroniskt sjuka och andra i riskgruppen
Är du kroniskt sjuk eller har du en allvarlig sjukdom? Om svaret är ja, bör du inte använda ett tygmunskydd utan ett CE-märkt munskydd, sår du är säker på att du är skyddad så bra som möjligt. Du kan läsa mer om användning av skyddsutrustning samt få fler tips för att skydda dig själv och andra i den här artikeln.
När du är sjuk
Om du är smittad med ett virus ska du också använda ett CE-märkt engångsmunskydd. Här handlar det om att skydda andra från dig själv om du till exempel måste ta kollektivtrafik till sjukhuset. Kom också ihåg avstånd och god handhygien för att skydda människorna omkring dig.
Barn och munskydd
I princip bör barn inte bära munskydd förrän de själva kan ta det av och på korrekt. Prata med ditt barn om munskydd och öva på att ta det på och av korrekt och säkert. Du kan läsa hela vår guide om barn och munskydd här.
Alternativ till munskydd
För personer med fysiska eller mentala utmaningar kan det vara mycket obekvämt att använda munskydd och man kan därför i vissa fall undantas från att använda munskydd. Man kan också välja en alternativ lösning som ansiktsvisir. Med ett visir kan du fortfarande skydda dig själv och andra från stänk och partiklar. Visiret ger luft runt ansiktet, vilket gör det lämpligt för personer som har problem med tättsittande skydd.
Nu finns också corona hemtest, så du enkelt och snabbt kan testa dig själv. 15-20 minuter efter du har har testat dig kan du se dit svar.