15 tips för veganer
Överväger du att bli vegan, eller kanske lever du redan som vegan men vill ha tips och råd? Så läs vidare här. Vi har sammanställt ett antal tips och viktiga punkter för veganer, och om du vill veta mer om att vara vegan kan du läsa den här artikeln om skillnaderna mellan att vara vegetarian och vegan.
1. Ät mycket mat!
I början kan det kanske verka överväldigande att behöva äta större portioner måltider, men kom ihåg att de flesta vegetabiliska rätter vanligtvis är mer kalorilätta än vanliga vardagsrätter med kött. För att få tillräckligt med energi och näring kan det därför vara nödvändigt att öka på volymen av mat.
2. Använd internet!
Om du har svårt att hitta inspiration finns det massor av bloggar, recept och artiklar om veganska val och rätter. Om du är rädd för att inte längre kunna servera favoriträtter som hamburgare, lasagne och pizza eller njuta av glass och tårta till efterrätt, så försök bara att söka efter maträtten med "vegansk" framför, och åtminstone ett recept kommer sannolikt att komma fram. Om du älskar risotto kan denna "veganska risotto med champinjon och spenat" rekommenderas varmt.
3. Kontrollera om produkten är vegansk!
Var uppmärksam på de produkter där man inte omedelbart föreställer dig att det har varit djur involverade i produktionen. Detta gäller till exempel hudvårdsprodukter, läkemedel och tvättmedel. Du kan hitta certifierade veganska produkter av t.ex. solkräm, tvätt- och sköljmedel på Med24.se.
4. Prova rätter som inte är centrerade kring kött
I början kan det kanske verka svårt att laga rätter där köttet enligt receptet är måltidens huvudkaraktär, men lyckligtvis finns det många läckra veganska köttersättningsprodukter som kan användas istället. Var dock inte rädd för att prova rätter helt utan kött eller köttersättningsprodukter - det smakar som regel fantastiskt och man känner inte att något saknas när rätten innehåller många olika texturer och smaker.
5. Förbered restaurangbesök!
Har du planerat ett restaurangbesök? Så undersök alltid i förväg restaurangens möjligheter för att servera vegansk mat. Om du inte hittar information på deras hemsida kan du ringa restaurangen och de kan vanligtvis berätta om det kan finnas en lösning. Om det inte alls är möjligt att äta en vegansk måltid och det är just den restaurangen som ni har bestämt er att besöka kan du ha ätit hemifrån och sedan njuta av tillbehören på restaurangen, som oftast är veganska.
6. Vegansk mat behöver inte vara dyr
Att äta veganskt behöver inte vara dyrt! Man kan hitta många budgetvänliga lösningar, och de lokalt producerade grönsakerna som är under säsong kan vanligtvis hittas billigare än grönsaker som inte är under säsongen. Ät sparris, purjolök, spenat, tomater, gräslök och färsk grönsallad på våren och frossa i dig av björnbär, lök, äpplen, rödbetor, pumpor, blomkål, svamp och broccoli på hösten.
7. Gör en måltidsplan!
Om du planerar dina måltider en vecka eller två framåt kan du få en större överblick över om du får tillräckligt med vitaminer, mineraler och näringsämnen över längre perioder. Du kommer också att slippa stressiga sista minuten-resor till livsmedelsbutiken och impulsköp om du har en plan i förväg för dina måltider och för vilka ingredienser du ska använda.
8. Samla ett litet skafferi
Ha alltid lite extra av dina mest använda ingredienser på lager, så du alltid har möjlighet för att göra några extra rätter om du får besök eller känner för att göra något gott. Det kan t.ex. vara kikärtor, chiafrön, dadlar, mandlar och kokosolja. Du kan också göra extra stora portioner av falafel eller bönbiffar och lägga dem i frysen för de dagar då du kanske inte har lust eller tid att laga den riktigt stora och komplicerade veganska middagen.
9. Din kost kan kompletteras med kosttillskott
Får du tillräckligt med vitamin B12? Riktigt många veganer riskerar att inte få i sig tillräckligt med vitamin B12 eftersom detta främst finns i animaliska produkter. Om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med vitamin B12 eller andra vitaminer och mineraler som järn, kalcium eller D-vitamin, kan du komplettera din kost med ett av våra veganska kosttillskott. I vår artikel om kosttillskott för veganer, kan du läsa mer om de olika vitaminerna och mineralerna som man som vegan kan riskera att få i sig för lite av.
10. Koka extra bönor, linser och korn!
Laga gärna extra stora portioner av basingredienserna som bönor och linser, som kan frysas utan problem. På så sätt sparar du tid och energi i vardagen, där du bara kan ta upp en lämplig portion till matlagningen.
11. Var uppmärksam på ditt blodsocker!
Som vegan kan man ofta komma till att äta lite för mycket frukt och andra söta men veganska livsmedel, men bäst är att hålla ett lågt och stabilt blodsocker. Du kan läsa den här artikeln om goda råd för ett stabilt blodsocker, eftersom det speciellt som ny vegan är viktigt att vara medveten om förändringarna i kostens betydelse för blodsockret.
12. Packa med snacks!
Om du reser mycket eller tillbringar mycket tid hemifrån är det en bra idé att alltid packa med lite snacks och mellanmål. Som vegan kan du inte alltid vara säker på att få tag på något när du är på farten, och genom att ta med egna snacks behöver du aldrig oroa dig för om det är möjligt att hitta en ställe där du kan få tag på något veganskt. Se vårt stora urval av veganska snacks där du bland annat hittar veganskt godis, tuggummi, torkad frukt, barer och choklad.
13. Det finns vegansk junkfood!
Ibland kan man bara längta efter "skräpmat". Men förtvivla inte! I de större städerna dyker fler och fler veganska fastfood-restauranger upp, och om det inte finns någon nära dig kan du enkelt göra läcker vegansk junkfood själv. Med lite tofu-bacon och vegansk ost gör du snabbt en läcker pizza och många känner redan till bön- och linsbiffar som kan användas till hamburgare. På Med24.se hittar du ett urval av veganska färdigrätter som snabbt kan värmas och njutas.
14. Veganska desserter är fantastiska
Om du älskar läckra desserter och bakverk kan du glädja dig till de oändliga möjligheterna som finns i det veganska köket. Det finns otaliga goda recept som t.ex. veganskaka med banan, choklad och dadlar och du kan enkelt göra din egen “nicecream”, en vegansk glass av frysta bananer. Du kan enkelt också göra vegansk julgodis, t.ex. kan mycket konfektyr göras vegansk, eller prova ett recept på pepparkakor utan ägg och med sojagrädde - möjligheterna är många.
15. Hitta en gemenskap
För anhöriga och utomstående kan det kanske vara svårt att förstå att man har valt att ändra kost och livsstil. Lyckligtvis finns det många gemenskaper och grupper online där veganer - nya och gamla - delar upplevelser och tips med varandra. Här kan du också få inspiration, eller bara höra hur andra har tacklat eventuella svåra situationer baserade på deras livsstil och hur de har hanterat dem.
Om du är en erfaren vegan har du kanske redan hört många av dessa tips tidigare eller har kommit fram till dem själv. Som ny vegan kan listan här förhoppningsvis vara till hjälp och inspiration och förbereda dig lite för de situationer som du kan stöta på som vegan.