Allt om falskt positivt graviditetstest
Tyvärr kan man råka ut för ett falskt positivt graviditetstest. Vi förklarar hur det fungerar här!
Vad är ett falskt positivt graviditetstest?
När ett test visar att du är gravid när du inte är det, kallas testet för falskt positivt. Det är sällan du stöter på detta fenomen, så om graviditetstestet är positivt är det alltid en ganska säker indikation på att du är gravid.
Orsaker till ett falskt positivt resultat
Även om ett falskt positivt graviditetstest är ovanligt, finns det ändå ett antal faktorer som du bör vara medveten om för att undvika detta. De vanligaste orsakerna är följande:
Biokemisk graviditet
En biokemisk graviditet kan också betraktas som ett tidigt missfall. Det hjälper bland annat att skjuta upp mensen. Cirka hälften av alla graviditeter slutar i ett tidigt missfall. Detta beror på att ägget, vid biokemisk graviditet, bryts ner av naturliga skäl i kroppen.
I dessa fall kan man uppleva att hCG-nivån har stigit snabbt i början av graviditeten och därför gett positivt provsvar. Följande dag kan ett negativt resultat komma om den biokemiska graviditeten har ägt rum.
Felaktig avläsningstidpunkt
Många gör misstaget att läsa av testet både före och efter det satta tidsintervallet. Det är mycket viktigt att du läser testresultatet inom det tidsintervall som anges i instruktionerna för ditt aktuella graviditetstest.
När det har stått för länge kan du få ett falskt positivt resultat och det är därför ogiltigt, och du kan inte längre lita på resultatet.
Kemisk störning
Vissa läkemedel eller behandlingar mot infertilitet innehåller graviditetshormonet hCG, som är det hormon som graviditetstester baseras på. Om du använder ett läkemedel som innehåller hCG kan du därför få ett falskt positivt graviditetstest. Det är viktigt att se till att hormonet är ute ur systemet innan du använder ett graviditetstest.
Skugglinjer
Vissa tester kan lämna en svag avdunstning (skugglinje) även om du inte är gravid. Detta händer när urinen rinner genom testet. Den mycket svaga skugglinjen i testområdet kan misstas för ett positivt resultat.
Alla tester har två antikroppslinjer. En av dessa kallas kontrolllinjen – denna kommer att ändra färg när den utsätts för fukt/urin. Den andra raden kallas testlinjen, och denna får bara färg om urinen innehåller den mängd hCG som graviditetstestet är känsligt för.
Båda linjerna är alltid på remsan, men är svåra att se. När de utsätts för fukt blir de lättare att se eftersom fukten reflekteras olika i ljuset.
Är du osäker på ditt resultat?
Om du inte känner dig säker på resultatet av ditt graviditetstest bör du göra om testet (helst efter några dagar). Om du fortfarande är osäker på resultatet bör du uppsöka din egen läkare för vidare undersökning.