Bli av med muntorrhet!

Skrivet av
Undgå mundtørhed pga manglende spyt og væske.

Muntorrhet är ett relativt vanligt problem bland befolkningen. Faktum är att 20% av vuxna lider av muntorrhet men eftersom relativt få unga vuxna upplever muntorrhet uppskattas att majoriteten av de 20% består av äldre människor.  

Vad orsakar muntorrhet?

Känslan av muntorrhet kan vara tillfällig men om du ofta och under långa perioder upplever muntorrhet beror det vanligtvis på att du bildar för lite saliv eller att det finns förändringar i salivsammansättningen. Detta kan bero på olika orsaker och den vanligaste orsaken till muntorrhet är medicinering.

Speciellt läkemedel mot ångest, depression, allergier, astma och morfin eller morfinliknande preparat kan orsaka muntorrhet. Faktum är att muntorrhet är en bieffekt av många läkemedel men som med alla andra biverkningar måste man bedöma om inte obehaget uppvägs av behandlingen. Om du behandlas för flera saker och därför använder flera olika typer av mediciner och läkemedel kan du också uppleva muntorrhet.

Muntorrhet kan också förknippas med sjukdomar som t.ex. diabetes eller Sjögrens syndrom, vilket är en immunattack mot tår- och salivkörtlar och som därför orsakar torrhet i ögon och mun.

Om du behandlas med kemoterapi eller strålbehandling runt huvud- och halsområdet i samband med cancer kan du uppleva kraftig minskning av salivproduktionen. Torr mun kan faktiskt orsaka stora svårigheter att prata, äta, smaka och svälja eftersom vi för dessa aktiviteter är i stort beroende av vår saliv.

Några av de tillfälliga, men ändå besvärande formerna av muntorrhet du kan uppleva är bland annat i samband med nervositet, stress eller ångest, men denna reaktion är helt normal och går vanligtvis snabbt över igen. Vissa upplever också muntorrhet i samband med användning av munskydd, både under användning och efter.


Symptom och obehag vid muntorrhet

När du är torr i munnen kan det både påverka förmågan att prata och smaka maten och om du har en protes kan det ge sämre vidhäftningsförmåga, så du ev. får behov för protesfixativ. Muntorrhet kan också ge en brännande eller svidande känsla i munnen och halsen och detta speciellt när man äter extra stark eller sur mat.

Tillsammans med muntorrhet kan du också uppleva att tungan och läpparna blir torra och det är därför en bra idé att alltid ta hand om och återfukta dina läppar. Du kan se vårt stora urval av vårdande produkter för läpparna här.

Muntorrhet kan orsaka dålig andedräkt, eftersom plack och matrester inte så lätt kan tvättas bort med saliven. För att bli av med dålig andedräkt kan du, förutom att vara noggrann med tandborstningen, använda munskölj eller tungskrapa. I allmänhet bör du alltid fokusera på att ha god munhygien så att du kan hålla tänder, tandkött och resten av munnen frisk och motståndskraftig.


Hur behandlar man muntorrhet?

Beroende på orsaken till muntorrhet finns det olika alternativ för att minska obehaget och besvären. Om muntorrhet är en biverkning av något läkemedel du tar, kan det vara ett alternativ att prata med din läkare om ev. att minska på konsumtionen eller byta till ett annat läkemedel som kan ge samma behandling.


Munskölj

Munskölj kan hjälpa till att tvätta bort bakterier, matrester och plack när salivproduktionen är begränsad. Normalt hjälper saliv till att neutralisera miljön i munnen och ta hand om tandköttet, men med torr mun kan du uppleva så begränsad salivproduktion att det inte finns tillräckligt med saliv i munnen för detta.


Munspray

Vid torr mun utsätts munslemhinnan för uttorkning och genom att regelbundet använda en munspray som A.Vogel - Echinacea Spray kan du rengöra och friska upp slemhinnorna.

Dessutom finns det i GUM Hydral-serien en munspray för muntorrhet, som har särskilt fuktgivande egenskaper för miljön i munnen. Denna spray är också skonsam mot känsliga slemhinnor, men den kan fortfarande ge god lindring vid muntorrhet. Här kan du se alla våra produkter inom munskölj och munsprayer.


Tuggummi

För vissa kan tuggummi, karameller eller pastiller hjälpa till att stimulera salivproduktion på samma sätt som tanken och doften av god mat också kan få saliven att rinna till. Genom att tugga på tuggummi som True gum Lakrits & Eucalyptus kan du försöka lindra den torra känslan i munnen och samtidigt njuta av lakrits- och eukalyptussmaken från en helt naturlig produkt. True gum erbjuder också tuggummi i smakerna Mint & Matcha, Ginger & Turmeric samt Raspberry & Vanilla.


Gel

Bekæmp mundtørhed om natten med gel som GUM Hydral

Även på natten kan man uppleva besvär med muntorrhet och om du sover med öppen mun kan du torka ut munnen ytterligare. För att göra det lättare för dig att vänja dig vid att andas genom näsan när du sover kan du använda Breathe Right Nässtrips, vilket ökar flödet av luft genom näsan (ända upp till 31%). Dessutom kan de avhjälpa problem med snarkning om du eller andra hålls vakna på natten av det irriterande ljudet av snarkning.

För att skydda och återfukta munnen kan du använda en fuktgivande gel på kvällen som GUM Hydral Gel, som efter ett tag lägger sig som en skyddande hinna så att den kan fungera längre. Gelén kan också användas under dagen och den kan hjälpa till att läka den orala vävnaden.


Sugtabletter

På Med24.se hittar du många sockerfria sugtabletter som stimulerar salivproduktionen och därmed kan hjälpa mot muntorrhet. Tabletterna innehåller äppelsyra, natriumcitrat, dikalciumfosfat och xylitol, som hjälper till att bibehålla fukt i munnen. 

För att stärka munnens bakterieförsvar kan du använda ProlacSan sugtabletter, som med sitt höga innehåll av nyttiga mjölksyrabakterier hjälper till en positiv bakterieflora i munhålan.

Genom att regelbundet dricka mycket vatten och ta väl hand om munnen med tandborstning och annan munvård kan du skapa en bra utgångspunkt för att undvika eller bli av med besvärande muntorrhet.
Du kan läsa mer om tandvård och tandkräm här!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.