Blodsocker - Råd och vägledning vid högt och lågt blodsocker samt mätning

Skrivet av
Så här mäter du blodsocker

Vad är blodsocker?

Blodsocker är en term för innehållet av sockerämnet glukos i blodet, vilket också är en kolhydrat. Glukos är ett viktigt näringsämne för kroppen, vilket innebär att kroppen inte kan klara sig utan det. Därför innehåller många livsmedel också stora kolhydratmolekyler. Det kan till exempel vara stärkelse i pasta och potatis som bryts ner i mindre komponenter i matsmältningsprocessen. Detta innefattar även glukos. Kolhydraterna absorberas genom tunntarmens slemhinna där de bryts ner och på så sätt kommer glukos in i blodet och blodsockernivån stiger. Andra livsmedelskomponenter kan också omvandlas till glukos i kroppen. Till exempel aminosyror som kommer från protein i kosten.

När glukos har kommit in i blodomloppet kan det nå kroppens celler vilka använder glukos som bränsle - till exempel muskelcellerna. Detta bränsle är en del av den normala metabolismen i cellerna som bidrar till att de kan utföra sin specifika funktion. I synnerhet behöver hjärnan glukos för att täcka sitt stora energibehov.

För att cellerna ska kunna dra nytta av glukos behöver många av dem insulin, vilket är ett hormon som säkerställer att glukos transporteras till dem. Insulin produceras i bukspottkörteln och transporteras precis som sockret runt kroppen via blodet.

Vad gör socker för kroppen?

Mängden socker som finns i blodet är absolut nödvändigt för att ge hjärna, muskler och nervceller energi. Kroppen behöver konstant blodsockerförsörjning, eftersom det är viktigt för att hjärnan ska fungera ordentligt. Socker är viktigt för energiförsörjningen, eftersom cellerna kan dra nytta av den energin mycket snabbare än de kan till exempel av energi från fett.

Blodsockerreglering - Hur regleras blodsockret?

För att upprätthålla ett stabilt och hälsosamt blodsocker kan du själv bidra genom att vara uppmärksam.

  • Det kan vara fördelaktigt att äta mindre portioner men att äta oftare. Om du äter frukt som mellanmål kan det vara en bra idé att komplettera med nötter. Frukt innehåller fruktsocker, vilket också påverkar blodsockret. Fett och protein från nötterna hjälper till att stabilisera blodsockret. Det rekommenderas att äta frukt istället för att dricka juice, eftersom frukt också innehåller fibrer, vilket juice inte gör.
  • Var noga med att motionera varje dag. Motion stabiliserar blodsockret - särskilt långa promenader och styrketräning har visat sig vara bra. Det bästa är att hitta en motionsform som du tycker om och som gör dig glad.
  • Det rekommenderas att läsa innehållsdeklarationen för de livsmedel / drycker du väljer - även om det är hälsosamma produkter. Det finns många livsmedel som innehåller stora mängder socker - även flytande socker. De är dock inte alltid lätt att upptäcka dem i innehållsdeklarationen, eftersom de har flera namn som t.ex. glukos, fruktos, maltos, glukossirap etc.

Långtidsblodsocker

Långtidsblodsockret, som också kan omtalas som sockerhemoglobin eller HbA1c, ligger normalt på ett värde mellan 27-42 mmol/mol, över 50 års ålder 31-46mmol/mol, hos friska personer – alltså personer som inte lider av diabetes.

Dessa värden mäts genom att ta ett blodprov som visar blodsockervärden i genomsnitt över de senaste 2-3 månaderna. Därför kallas detta blodsockervärde också för skvallerblodsocker.

Är du typ 2 diabetiker, ska du gärna ha ett så lågt värde som möjligt. Därför säger man att värden under 48 mmol/mol är optimalt. 

Är du typ 1 diabetiker ska värdena också vara så låga som möjligt. Hos denna typ diabetiker är det dock större risk för mycket lågt blodsocker och de optimala värdena bör därför vara under 52 mmol/mol.

Nedan kan du se, vad HbA1c motsvarar, när det räknas om till ett mellanblodsocker.


Medelblodsocker

Hur mäter man blodsocker?

Du mäter ditt blodsocker med en blodsockermätare och det behövs bara en liten droppe blod från antingen örsnibben eller ett finger. Med en självlutlösande nål, gör du ett litet hål på en fingertopp eller i örsnibben och överför sedan bloddroppen till en testremsa som du har satt i blodglukosmätaren. Den är lätt att använda och hela proceduren tar bara några minuter.

Idag är det mycket lätt att mäta sitt blodsocker. Mätarna är mycket lätta att ta med och finns i många olika utföranden. Gemensamt för alla är att de används med en engångstestremsa, som sätts in i blodsockermätaren. På remsan appliceras en liten droppe blod och inom några sekunder kan blodsockervärdet läsas av. En blodprovstagare används för att göra hål i huden så att en liten droppe blod kan klämmas ut.

Med en nyare blodsockermätare är det möjligt att mäta sitt blodsocker ungefär var 5: e minut över 3 dagar. Apparaten mäter blodsockret genom en liten nål som placerats under huden på nedre delen av magen. Metoden används huvudsakligen för patienter med insulinbehandlad diabetes, där man vill se hur blodsockret förändras under dygnet. Patienter som behandlas med insulinpump använder också denna metod som en del i behandlingen.

Det finns också några blodsockermätare som kan mäta blodketoner. Blodketoner är närvarande när man är fastande (som regel under 0,6 mmol / L, men blir höga vid underskott på insulin. Faktum är att de kan bli så höga att kroppen reagerar och utvecklar en diabetisk syreförgiftning. Värden över 1,5 mmol / L är en varningssignal som kräver vård och brukar kräva mera insulin. Om värdena är över 3 mmol / L, kontakta omedelbart läkare.

Hur ofta bör jag mäta mitt blodsocker?

Det rekommenderas att patienter med typ 1-diabetes mäter blodsockernivån fyra gånger om dagen - dvs före varje huvudmåltid och strax före sänggåendet. Om du tycker att det är för mycket, bör du mäta en gång om dagen - antingen fastande på morgonen eller vid sänggåendet. Dessutom bör du mäta dygnsprofiler minst 1-2 gånger i veckan. Detta görs genom att mäta blodsockret före måltid och återigen vid sänggåendet. Insulinbehandlade typ 2-diabetespatienter bör mäta som beskrivits ovan. Dock kan de i vissa fall räcka med färre mätningar. Typ 2 diabetiker som behandlas med tabletter eller kost bör mäta sitt blodsocker 1-2 gånger i veckan, fastande eller 1 1/2 timme efter måltid. Dygnsprofil ska mätas en gång i månaden.

Anledningen till att det kan finnas fördelar med daglig mätning på morgonen, hos personer med insulinbehandlad diabetes är att man har möjlighet att ge sig själva lite mera insulin för att få ett mer stabilt blodsocker om det är mycket högt. Detta minimerar risken för att utveckla följdsjukdomar.

Du bör alltid mäta ditt blodsocker om du känner dig dålig och misstänker för högt eller för lågt blodsocker. Lider du av typ 1-diabetes och mäter över 20 mmol / L och det är socker i urinen, bör antingen ketonämnen i urinen eller i blodet mätas.

Om du upplever förhöjt blod- eller urinketonvärde är det en varningssignal att du antingen utvecklar eller redan har syreförgiftning som kräver omedelbar behandling. I en sådan situation bör du kontakta läkare eller vårdcentral akut.

Vad mäts blodglukos i?

Vid mätning av blodsocker anges det i millimol per liter (mmol / L). Det är ett koncentrationsmått som anger antalet glukosmolekyler i varje liter blod.

När ska man mäta blodsocker?

För att få det mest exakta värdet rekommenderas att mäta det på morgonen när du inte har ätit på 10 timmar. Detta blodsocker kallas också fasteblodsocker och vanligtvis ligger det mellan 3 och 8 mmol / L. Under dagen kommer ett normalt blodsocker att variera mellan 3 och 7 mmol / L. Beroende på vad du äter kan det komma upp till 10 mmol / L.

Normalt blodsocker stiger och sjunker under dagen beroende på den mat och dryck som du intar. Normalt blodsocker regleras till normalvärdet med insulin som produceras i bukspottkörteln. Insulin sörjer för att glukos kommer in i cellerna som behöver det och att det kommer bort från blodomloppet. Blodsockret är vanligen lägst på morgonen och högst efter måltid.

  • Om du inte har ätit under de senaste 6 timmarna ska blodsockret vara 4-7 mmol / L.
  • Ca 1½ h efter måltid bör blodsockret vara <10 mmol / L.
  • 6-8 mmol / L vid sänggåendet.

Vanliga blodsockervärden - vad ska blodsockret vara?

Blodsockrets normala värden beror på när du mäter:

  • 4-7 mmol / L före måltid
  • mindre än 10 mmol / Lefter måltid (ca 1½ h)
  • ca 6-8 mmol / L vid sänggåendet
Schema för blodsocker

Symtom på för högt och lågt blodsocker

Symtom på för högt blodsocker är:

  • trötthet
  • illamående
  • muntorrhet
  • frekvent urinering
  • törst
  • klåda

Symtom på för lågt blodsocker är:

  • svettning
  • darrningar / skakningar
  • hunger
  • nedstämdhet
  • blek färg
  • svimningskänsla

För lågt blodsocker - vad gör jag?

Har du problem med lågt blodsocker eller om du har diabetes, rekommenderas att du alltid har snabbverkande kolhydrater med dig. Det kan vara i form av druvsockertabletter och / eller fruktjuice.

Lågt blodsocker inträffar oftast när det är full fart och då är det inte alltid lätt att hitta något att stoppa i sig. Det rekommenderas också att du känner till det exakta innehållet kolhydrater i produkten. Söt saft och druvsocker i pulverform rekommenderas inte eftersom förvaring av dessa inte alltid är hygienisk. Vattenflaskor med saft eller juice ligger vanligtvis i väskan, i handskfacket eller i en låda och där har de ingen chans att kylas. Druvsockertabletter å andra sidan är lätt att ha med i fickan eller väskan och kan tas i en fast dos.

Om du har diabetes, kan det vara bra att äta några långsamma kolhydrater efter de snabbverkande. Detta är för att stabilisera blodsockret igen. Grovt bröd eller liknande är ett bra val.

Biverkningar av högt blodsocker

Ögon

Det kan ske förändringar i de små blodkärlen som försörjer näthinnan med blod - retinopati. Lyckligtvis kan dessa förändringar förebyggas och behandlas om de upptäcks i tid. Tyvärr märker man inte själv när förändringarna börjar och därför är det viktigt att gå till ögonläkare var- eller vartannat år.

Njurar

Små blodkärl spelar en viktig roll när det gäller njurarnas filtrering av blodet. De kan påverkas så att njurarna inte fungerar optimalt - så kallad nefropati. Om detta inte behandlas kan det skada njurarna allvarligt att det kan leda till behov av dialys eller transplantation. Det är därför viktigt att kontrollera blodtryck och njurfunktion löpande. Det görs vanligen genom att undersöka naturin för utsöndring av proteinämnet (mikroalbumin). Om detta upptäcks skyddar man njurarna med medicinsk behandling. Denna undersökning bör också göras vartannat år.

Nerver

När blodtillförsörjningen till nervsystemet inte är tillräcklig kan nerverna skadas - så kallad neuropati. I de perifera nerverna till händer och fötter kan känsligheten bli nedsatt och du kan få ont. Upplever man minskad känslighet, bör man vara extra försiktig eftersom inte alla då upplever varning för smärta. Detta gäller särskilt för, till exempel, skor som skaver och sår uppstår utan att det upptäcks. Denna reducerade känslighet kan upplevas olika. Någon får stickningar eller liknande och en känsla av att "gå på bomull" och andra upplever smärta. Tyvärr finns det inte många behandlingsalternativ för nervskador.

Det är sällan som de inre organens nervbanor påverkas. Det kan vara symtom i mag-tarmområdet som upplevs med kräkningar eller svettendens i samband med måltid och ett annorlunda avföringsmönster, som kan vara mera frekvent, lös avföring - andra blir förstoppade. Potensproblem kan upplevas på grund av nervskador. Detta kan åtgärdas med medicinering. Om något av dessa symtom upplevs kan läkare, sjuksköterska eller fotvårdsspecialist mäta graden av känslighet på fötterna.

Övervikt

När man har typ 2-diabetes - även om man inte vet om sjukdomen, har de flesta förhöjt blodtryck och för höga blodfettnivåer. Obehandlade bidrar dessa faktorer till ett dåligt kretslopp. Många av dessa är överviktiga och fysiskt inaktiva personer innan diagnosen ställs. Det är därför mycket viktigt att informeras om riskerna och ändra sin livsstil. Viktminskning och ökad fysisk aktivitet, ger mer normala blodsockernivåer, lägre blodtryck och lägre nivåer av fett i blodet. Samtidigt är det mycket viktigt att inte röka, eftersom detta också påverkar hälsan negativt.

Vad är instabilt blodsocker?

Det mest typiska tecknet på ett instabilt blodsocker kan vara våldsamma humörsvängningar, trötthet och koncentrationssvårigheter. Om en eller flera måltider hoppas över, faller blodsockret och obehag kommer att upplevas och ett sug efter ohälsosamma livsmedel. Andra tecken på lågt blodsocker kan vara darrningar, huvudvärk, matthet, hjärtklappning och/ eller synrubbningar.

Typiska tecken på högt blodsocker kan vara trötthet, överdriven törst, täta urinträngningar, muntorrhet och torrhet i slemhinnor och hud. Långsam sårläkning och en plötslig stor viktminskning kan upplevas vid högt blodsocker under en längre period.

Om du är osäker på om ditt blodsocker är stabilt, kan du uppsöka hälsovården och mäta vad som kallas långtidsblodsocker, hemoglobin A1c (HbA1c), även kallat "medelblodsocker." Detta görs genom att beräkna ett genomsnittligt mått under de senaste 8-12 veckorna. Detta resultat bör ligga under 58 mmol / mol. (7,5%).

För att kunna säga att man har stabilt blodsocker ska det inte förekomma några snabba och stora variationer. Ett stabilt blodsocker kommer att vara mellan mellan 4 och 6 mmol / L under en hel dag. Detta är optimalt eftersom hjärnan och nervcellerna får en konstant tillförsel av glukos och energinivå och humör blir stabilt under dagen.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.