Bönsallad
Blir du rädd vid tanken på bönor, prova den här bönsalladen och bli positivt överraskad!
Bönorna ska serveras med grönsaker som har intensiv smak, till exempel purjolök, persilja, vitlök och ett stänk av färsk citron.
Du behöver:
Cirka 1/2 kg bönor
(Smörbönor, svarta bönor, röda kidneybönor)
Bönorna blötläggs i ca 24 timmar i rikligt med kallt vatten och kokas sedan under ca 1 timme. Följ anvisningarna på påsen eftersom det kan variera något. För att bevara bönornas olika färg, koka dem separat. Koka dina bönor så att det fortfarande finns lite "bit" i dem.
- 1 gul paprika, skuren i tärningar
- 1 liten zucchini, skuren i tärningar
- 2 sommarlökar eller 1 purjolök, skuren i små tärningar(slantar)
- 1/2 gurka skuren i små tärningar
- 1 handfull pumpafrön
- 2 nävar grovt hackad bladpersilja
- 1 cm färsk röd chili
- Krydda med salt och peppar
Dressing
- 1 dl linfröolja eller annan smakrik kallpressad olja
- 1 msk äppelcidervinäger - eller limejuice
- Salt och peppar
- 1 tsk honung
Blanda allt och låt dra ca 1 timme före servering.
Bönor och kikärtor kan frysas efter tillagning. Fördela dem om det behövs i mindre portioner. Så har du alltid till en sallad, soppa eller hummus.
"Goda recept ska hålla i flera år. Jag tror att detta kommer från min utbildningstid i Health High School och jag har fortfarande inte tröttnat på det. Rätten är en härligt färgglad syn och fullpackad med protein. Briljant till matlådan. "
Pernille
Källa: Smak för livet / Pernille H. Steenberg