Borrelia - fästingbett med bakterien Borrelia
Borrelia - fästingbett med bakterien Borrelia
Vad är Borrelia?
Borrelia orsakas av en infektion med bakterien Borrelia, som överförs från djur till människor genom bett av en fästing (Ixodes ricinus). Borreliainfektionen kan orsaka olika symtom.
- Det första stadiet visar sig inom några veckor, med ett distinkt, rött, välavgränsat hudutslag runt bettet, som långsamt sprids (erythema migräns)
- I andra stadiet kan det sprida sig från bettet till andra organ såsom hjärnan (neuroborrelios). Symptomen av neuroborrelios indikeras typiskt av huvudvärk, nack / ryggstelhet och utstrålande nervsmärta eller muskelförlamning - oftast i ansiktet. Andra, mer sällsynta och långvariga sjukdomstillstånd är artrit och hudutslag
I Sverige drabbas 5000 - 10000 personer varje år av Borrelia. De flesta fallen är i södra och mellersta Sverige. Under perioden mars - november är risken att drabbas som störst men vid klimatförändringar med mildare vintrar finns risken att drabbas även övriga månader.
Orsak
Borrelia finns i många olika arter. Borreliainfektion a?r en vektorburen zoonos o?verfo?rd via fa?s- tingbett av arten Ixodes, i Sverige uteslutande Ixodes ricinus.
Smittvägar
Människor blir oftast infekterade med Borrelia där det finns högt gräs. Fästingar är mest aktiva under vår - sommar och därmed finns det också störst risk för infektion under denna period. Det är viktigt att komma ihåg att borreliainfektionen inte är smittsam mellan människor - bara genom bett av fästingar.
Studier i Danmark har visat att ca 15% av alla fästingar är infekterade med Borrelia. Fästingen utvecklas i tre steg - larv, nymf och vuxen. Nymfer spelar en mycket viktig roll i överföringen av smitta till människor, eftersom de är mycket små (1 mm) och man lätt kan förbise dem.
Det finns också en risk för att fästingar överför andra sjukdomar till människor, t.ex.TBE (fästingburen encefalit), och tularemi (kaninpest).
Diagnos
Om du misstänker en infektion i det första stadiet (erythema migrans), ställs diagnosen endast kliniskt. Detta sker på grundval av att ca 60% utvecklar antikroppar som kan mätas i ett blodprov. Vid kliniskt, misstänkt neuroborrelios, Lyme artrit, Borrelia lymfocytom, acrodermatitis chronica atrophicans, Borrelia kardit är det viktigt att testas för antikroppar.
Symptom
Symptom på Borreliainfektion kan göras mellan stadie 1 och stadie 2 av sjukdomen.
- Den lokala infektionen, som uppträder tidigt (stadie 1), kommer oftast 1-4 veckor efter bettet. Det är ett karakteristiskt, rött hudutslag som är avgränsat. Utslaget sprider sig från en liten rund cirkel. Utslagen utvecklas under flera veckor upp till månader och kan bli mycket omfattande. Av dem som får diagnosen, sent stadie av Borrelia, kommer ca 60-70% ihåg att de har haft liknande utslag. Om inte patienten behandlas i det första stadiet kan bakterien spridas i kroppen och blir systemisk.
- Det långvariga sjukdomsförloppet (stadie 2), kan visa sig med en reaktion i veckor och upp till månader efter smittotillfället. Symptomen ses oftast som feber, trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk samt svullna lymfkörtlar. I svårare fall kan det leda till symtom i nervsystemet (neuroborrelios). Dessa visar sig som en strålande nervsmärta eller muskelförlamning, ofta i ansiktet. I sällsynta fall kan infektionen ge hjärtarytmi. De systemiska infektioner som uppstår senare, är mycket sällsynta och visar sig först efter månader till år efter infektionen. Dessa kan, t. ex. vara kronisk inflammation i lederna, svullnad och rodnad i de större lederna som t.ex. knän. Hudförändringar på baksidan av hand, armbåge, smalben och vrist (acrodermatitis chronica atrophicans), det kan också vara ett symptom på infektion i stadie 2. I värsta fall, kan en obehandlad infektion av Borrelia ge kronisk inflammation i hjärnan, vilket orsakar symptom som koncentrations- och minnesproblem
Behandling
En Borreliainfektion kan behandlas effektivt med antibiotika. (Penicillin och doxycyklin) i alla stadier. Men skador som orsakats av infektionen, kan i sällsynta fall bli kroniska. Även om utslaget försvinner av sig självt, är det viktigt att behandla eftersom det förkortar sjukdomstiden och förhindrar en efterföljande infektion som kan vara allvarligare.
Förebyggande
Som den enskilt, viktigaste åtgärden för att inte drabbas av Borrelia, bör du ta bort fästingen så fort som möjligt, eller förhindra bett. Om fästingen tas bort inom 24 timmar, är risken för infektion mycket liten. En fästingtång är ett verktyg som gör det enklare att ta bort fästingen på rätt sätt. Det rekommenderas att undersöka hela kroppen efter att ha besökt platser med högt gräs och liknande. Var särskilt noga med områden där huden är tunn och fuktig såsom knäveck, ljumskar, armhålor och hårfäste där fästingar trivs. Dock är det viktigt att undersöka hela kroppen, eftersom de kan sitta var som helst. Hos barn, sitter de ofta på huvudet, i hårbotten och bakom öronen.
Ska du vistas i ett område där det kan finnas många fästingar, rekommenderas att bära kläder och skor som täcker huden. Detta gäller särskilt runt fötter och ben, långa byxor, strumpor och stövlar rekommenderas. Be en annan person att kolla ställen på kroppen där det är svårt att se ordentligt själv, exempelvis på rygg och i hårbotten.
Kliniska studier visar att med avskräckningsmedel, som innehåller hydroxietyl isobutyl piperidinkarboxylat även kallat icaridin / picaridine / KBR 3023, kan fästingbett minskas med ca 80%. Det bör understrykas att detta endast har studerats i laboratorier och inte hos aktiva människor. Men motsvarande effekt har observerats hos hundar.
Om fästingen ändå fått tag, är det viktigt att ta bort den omedelbart och på rätt sätt. Man måste vara mycket försiktig med att ta bort en fästing, eftersom det är viktigt att ta bort hela fästingen och inte klämma den. Om fästingen kläms, kan det finnas en risk att den tömmer sitt maginnehåll i bettet. Det är i fästingens mage, bakterien Borrelia hittas. Använd en riktig fästingtång, som garanterar att du kommer ända ner under fästingen, så att mun eller huvud inte blir kvar i huden. När fästingtången är helt under fästingen, vrid försiktigt runt några gånger och dra sedan ut fästingen sakta.
Det finns inga godkända vacciner mot borrelia.