Fakta om underlivsproblem
Undrar du om du fått svamp i underlivet? Många kvinnor upplever att de fått svamp i vagina, men i själva verket är det inte alltid svamp - det kan också vara bara bakteriell obalans. Här är allt du behöver veta om symtom och behandling av bakteriell obalans och svamp i underlivet.
Klåda, sveda och irritation är inte alltid svamp
De flesta kvinnor har känt klåda, sveda, irritation, lukt och ökade flytningar. Dessvärre går det inte bara på grund av dessa symptom avgöra vad problemen beror på. Man måste undersöka omständigheterna närmre. I ovannämnda symptom, drar många kvinnor slutsatsen, tyvärr alltför ofta, att det är svamp och börjar behandla för det. Emellertid är ca 50% av fallen bakteriell obalans.
Varför tar så många fel?
Väldigt många kvinnor är inte medvetna om att det finns en annan form av obalans i vagina / underlivet med nästan samma symptom som svamp. Denna obalans kallas bakteriell obalans eller bakteriell vaginos och behandlas på ett helt annat sätt än svamp, nämligen med mjölksyrabakterier. I särskilt svåra fall måste behandlingen ske med antibiotika.
Vad är bakteriell obalans?
Bakteriell obalans är den vanligaste formen av underlivskatarr (en allmän term som läkare brukar använda). Kvinnor har ca 20 olika bakterier i slidan där de lever i en mycket speciell balans. När det är balans känner du dig frisk, men om det plötsligt uppstår för många eller för få av en typ av bakterier uppstår obehag. Detta beror på att pH ökar som ett resultat av för få mjölksyrabakterier och det naturliga skyddet mot inflammation minskar. Detta gör det fritt fram för skadliga bakterier. Det vanligaste tecknet på bakteriell obalans är en tunn, grågul flytning, speciellt efter sex, det luktar "fiskaktigt". Man kan känna irritation och obehag och lite klåda och rodnad kan uppstå.
Vad är det som är fel?
Både lukt och förhöjt pH-värde är viktigt när diagnosen ska ställas. Detta kan göras av läkare eller med Vivag®Control hemtest. Med Vivag®Control hemtest får du ett snabbt svar. Vivag®Control hemtest är ett nytt test på marknaden, vilket gör att du själv kan undersöka problemet - för att sedan påbörja en korrekt behandling. Vivag®Control hemtest mäter det vaginala pH-värdet (korrigerat för normala orenheter i slidan, såsom urin och måttliga mängder av svett), vilket ger svar på orsaken till onormala flytningar, sveda, klåda och lukt. Hemtestet består av ett trosskydd med en indikatorremsa. För att göra testet, fästs trosskyddet i trosan, precis som ett vanligt trosskydd. Efter 6 timmar (eller när flytning uppmärksammas) kan resultatet avläsas med hjälp av en färgindikering på testremsan.
Då kan du se om pH-värdet är normalt eller om du behöver naturläkemedlet Vivag female vaginalkapslar för att återställa balansen. Vivag®Control hemtest är enkelt och säkert att använda och är också certifierat som den säkraste metoden för att upptäcka bakteriell obalans.
Är bakteriell obalans farligt?
Bakteriell obalans är obehagligt, men i de flesta fall är det fullständigt ofarligt och utvecklar således inte sterilitet, vilket ofta uppträder vid t.ex. klamydia. Gravida ska emellertid vara extra uppmärksamma, eftersom flytningen kan ha en annan karaktär än den som beskrivits ovan. Flytningar under graviditeten är inte alltid relaterade till bakteriell obalans. Vid allvarliga problem och tveksamhet, sök alltid läkare.
Varför uppstår bakteriell obalans?
Den exakta orsaken till bakteriell obalans är okänd. Det är inte ett sexuellt överförbart tillstånd, men det ses oftare hos kvinnor med spiral, som rökar eller kvinnor som har många olika partners. Studier visar att det finns olika faktorer som påverkar den naturliga pH-balansen hos kvinnor och därmed orsakar bakteriell obalans.
Dessa faktorer kan vara:
- menstruation
- klimakteriet
- högt sockerintag
- överdriven användning av trosskydd, tamponger eller bindor
- åtsittande och syntetiskta underkläder
- stringtrosor
- stress
- för mycket eller för lite intimhygien (med aggressiv tvål)
- medicin, t.ex. P-piller, antibiotika eller migränmedicin
- intimrakning
- frekvent och avancerat sex
Hur behandlas bakteriell obalans?
Om du har ett eller flera symtom på svamp / bakteriell obalans, kan du som nämnts ovan, få svar med Vivag® Control hemtest. Du får veta om pH-värdet är korrekt eller om det tyder på bakteriell obalans.
Bakteriell obalans kan behandlas med mjölksyrabakterier i form av naturläkemedlet Vivag® female vaginalkapslar. Detta är ett läkemedel som återställer pH-balansen, vilket gör att besvären försvinner och du känner dig bättre.
Vid allvarliga problem eller tveksamhet, sök alltid läkare.
Vad kan jag göra för att förebygga bakteriell obalans?
Undvik tajta kläder och stringtrosor eftersom de kan fungera som en "vandringsled" för oönskade bakterier. Strax före och efter menstruation, kan du förhindra obalans genom att tillföra mjölksyrabakterier i form av det växtbaserade Vivag® female. Undvik alltid intimtvätt med vanlig tvål eller parfymerade produkter. Använd istället en specialtvål för intimtvätt. Vivag® intimtvål har ett lågt pH (4) och är utan parfym, färgämnen och konserveringsmedel. På samma sätt är den rik på den goda mjölksyran som säkerställer att den känsliga huden inte torkar ut eller irriteras. Intimrakning kan också ha inverkan på den naturliga pH-balansen och därför kan både naturläkemedlet Vivag® female vara förebyggande, precis som Vivag® intimtvål är bra för den dagliga intimhygienen. Nyare studier visar också att mjölksyrabakterier i kosten kan vara förebyggande.
Vad är svamp i slidan?
Den mest kända svampen är Candida. Vi har alltid lite svamp i vagina och tarm, men utan att uppleva besvär. De lever på slemhinnornas yta och hålls under kontroll av de "goda" bakterierna. Men om balansen mellan bakterier och svamp rubbas, bildas så mycket svamp att det kommer in i vävnaden. Detta ger besvär i form av klåda, irritation och ofta en benvit, grynig flytning, som dock inte har "fiskliknande" lukt som bakteriell obalans.
Svamp i underlivet kan t.ex. uppstå om du har migrän, äter antibiotika eller andra läkemedel som dödar bakterier, likväl "onda" - som "goda". Svamp kan också uppstå på grund av diabetes, eftersom svamp lever av socker och därmed får bättre levnadsförhållanden än bakterier. Stress och hormonella tillstånd, t.ex. p-piller kan också påverka, liksom andra liknande tillstånd.
Det är viktigt att understryka att varken svamp eller bakteriell obalans är sexuellt överförbara sjukdomar.
Vid svamp kan torrhet i slidan förekomma.
Hur behandlas svamp i underlivet?
Svamp kan leva sida vid sida med mjölksyrabakterier, så pH-värdet stiger nödvändigtvis inte i samband med svampinfektion.
Denna typ av infektion bör behandlas med antibiotika (antifungicida). Det rekommenderas att komplettera med naturläkemedlet Vivag®female vaginal för att återställa bakteriefloran, eftersom bakteriefloran ändras med antibiotika (svampdödande) och när man har svamp. Applicera en kapsel morgon och kväll före sänggåendet i 6 dagar.
Har du flytningar?
Flytning är normalt för alla friska kvinnor. Det är underlivets sätt att göra rent från gamla celler och bakterier, vilket skyddar dig mot infektioner. Dessutom verkar flytningen som ett smörjmedel i samband med sex. Flytningen förändras i linje med ägglossningen och om du inte tar p-piller, kan du se på din flytning, när du har ägglossning - den blir nämligen mer slemmig och klar. Men, självklart, var uppmärksam på om flytningen blir gul, grynig eller börjar lukta illa.
Hur vet jag om det är svamp eller bakteriell obalans?
Symtom på svamp i slidan är kraftig klåda och flytningar som kan vara gryniga och som i regel inte luktar. Vissa får ökade flytningar medan andra upplever torrhet.
Vid bakteriell obalans får många en tunn, något gulaktig flytning som kan lukta lite "fiskaktigt", speciellt efter samlag. Du kan också få lite klåda, men inte lika kraftig som vid svamp.
Torrhet i slidan
Några kvinnor upplever också torrhet i slidan. Torrhet kan ha många orsaker, men det är vanligast hos kvinnor i klimakteriet. Torrhet kan orsakas av flera olika typer av hormonella förändringar, det kan uppstå under och efter graviditet, vid menstruation, genom att ta medicin, p-piller eller hormontillskott. Är du stressad och trött eller under en period använt överdrivet mycket trosskydd, bindor eller tamponger kan det också påverka. Upprepade behandlingar med antibiotika kan ge torrhet.
Torra slemhinnor kan vara ett problem eftersom huden blir mer irriterad, kliande och bildar fina sprickor. Torrhet orsakar ofta smärta vid samlag, vilket gör huden mindre resistent mot oönskade bakterier.
Vivag®Control kan ge dig svar
Vivag®Control hemtest visar huruvida det vaginala obehaget beror på ändrat pH, bakteriell obalans, eller en svampinfektion. Om testet är negativt för bakteriell obalans är det förmodligen svamp om symptomen kvarstår.
Om testet visar blå färg är problemet bakteriell obalans där naturläkemedlet Vivag® female vaginal kommer att avhjälpa besvären. Om Vivag®Control hemtest inte indikerar förändring i färg (förblir neutral), men symtom som klåda, sveda och ökade flytningar kvarstår, är orsaken troligen svamp som du bör behandla med medel mot underlivssvamp. Tänk på att du lätt kan få en mix av både svamp och bakteriell obalans.
Om du är osäker, fråga läkare om råd och ta med dig indikatorremsan från testet inom 24 timmar.
Artikel från ViVag.dk