Fiskolja - Allt du behöver veta
Vad är fiskolja?
Fiskolja är omega 3-fettsyror som härrör från fisk. Dessa är viktiga ämnen som tillförs antingen genom kosten eller som kosttillskott. Omega 3-fiskoljor hör till gruppen fleromättade fettsyror och hör därmed till gruppen hälsosamma oljor. De egentliga fiskoljorna är omega 3 DHA och EPA, som du kan läsa mer om nedan.
Vad är DHA, EPA, GLA och ALA?
EPA, GLA, DHA och ALA är samtliga essentiella fettsyror som kroppen behöver. Oljorna kan delas upp i hälsosamma och inte hälsosamma oljor, men oavsett vilken grupp de tillhör, behöver kroppen ett dagligt intag.
DHA (docosahexaensyra) är en omega 3-fettsyra som härrör från fisk. DHA är den vanligaste fettsyran i centrala nervsystemet.
EPA (eikosapentaensyra) är som DHA en essentiell omega 3-fettsyra som härrör från fisk. EPA är en del i kroppens cellmembran, där de spelar en viktig roll i cellfunktionen.
ALA (alfalinolsyra) finns i, till exempel, fänkål, chiafrö, spenat, grönkål, kött och ägg. Kroppen bildar själv ALA av fiskoljorna EPA och DHA. ALA kallas även omega 3, tillsammans med DHA och EPA.
GLA (gammalinolsyra) Omega 6 är inte en fiskolja, men finns ofta i komplex med fiskolja. Omega 6 finns typiskt i vegetabiliska oljor som majs, druvkärnor och solrosor. GLA bidrar till normal kolesterolnivå i blodet.
Omega 9 är inte heller en fiskolja, men finns som omega 6, i många oljekomplex. Omega 9 är en enkelomättad fettsyra och kategoriseras därför som en ohälsosam olja. Fettsyran omega 9 finns i avokado och oliver. Omega 9 är bra för cirkulation och kolesterolbalans.
Hur verkar fiskolja?
Fiskolja har många viktiga funktioner för hjärt-kärlsystem, leder och hjärna. Fiskolja / omega 3 är en essentiell fettsyra som kroppen måste få tillräckligt av för att fungera optimalt. Omega 3 tillhör gruppen fleromättade fettsyror och är därför en hälsosam olja.
Fiskolja har en positiv effekt och bidrar till följande:
- Normalt fungerande hjärta
- Normal hjärnfunktion
- Normal syn
- Verkar mot ökad koncentration av triglycerider i blodet
Särskilt gravida kvinnor har nytta av ett dagligt tillskott av fiskolja. Genom dagligt intag av fiskolja stärks barnets syn och hjärna. Därför är det bra att ta fiskolja under graviditeten. Du kan läsa mer om fiskolja och graviditet här.
Fiskolja genom kosten
De bästa källorna till DHA och EPA har:
- Lax
- Makrill
- Regnbågsforell
- Sardin
- Sill
- Sjurygg
- Stenbitsrom
- Ål
De bästa omega 3-fettsyrorna finns i fet fisk, som är vild. Det vill säga, den bästa fiskoljan som fås genom kosten är fisk som nyligen fångats och levt i naturlig miljö. Ofta är fisk från fiskodlingar och liknande matad med kraftfoder. När fisken inte får naturlig föda, som när den är vild, bildar de inte samma essentiella oljor som vild fisk.
ALA som finns i t.ex. fänkål, chiafrö, spenat, grönkål, kött och ägg kan kroppen själv ombilda från ALA till fiskoljorna EPA och DHA.
Hur mycket fiskolja behöver vi?
Den rekommenderade dosen per dag för en vuxen är 600-1000 mg omega 3. Det motsvarar att du äter fet fisk ca två gånger i veckan. Kosttillskott som innehåller ALA, istället för DHA och EPA, ska tas i mycket stora doser för att uppnå den rekommenderade mängden omega 3.
Fiskolja och biverkningar
De vanligaste, kända biverkningarna är uppstötningar med fiskoljesmak. Det kan vara obehagligt, men det är inte farligt. Du kan välja en fiskolja med anti-repetitiv effekt för att slippa det. Vid mycket stora doser fiskolja kan lös avföring och kräkningar förekomma.
Vissa menar att fiskolja kan ha en lätt blodförtunnande effekt och därför bör du avsluta ditt intag av fiskolja genom kosttillskott, några veckor före förväntad födelse, för att minska risken för blödning. Alternativt kan du skriva i din journal att du tar fiskolja som kosttillskott. På så sätt kan läkare se att det finns en risk, t.ex. i samband med kejsarsnitt.
Inga allvarliga biverkningar har observerats vid användning av fiskolja vid rekommenderade doser.
Fiskolja och andra läkemedel
I vissa fall kan fiskolja påverka receptbelagda läkemedel. Det är viktigt att komma ihåg att informera läkare om du tar fiskolja. Särskilt i samband med:
- Blodförtunnande medicin
- Kolesterolsänkande medicin
Fiskolja kan ha blodförtunnande effekt och ska därför tas med försiktighet eller under överinseende av läkare i kombination med andra läkemedel. Fiskolja kan initialt tas i samband med blodförtunnande läkemedel, men kontakta läkare innan du börjar.
Läs våra övriga artiklar om fiskolja:
- Krillolja
- Test av fiskolja
- Fiskolja till gravida kvinnor
Med24’s mest populära fiskoljor