Förkylning - läs allt om symptom och behandling

Skrivet av
Förkylning

Förkylning är ett virus som sätter sig luftvägar, bihålor och näsa Förkylning visar sig med rinnande näsa, nysningar, huvudvärk, hosta och trötthet. Efter ca 1 vecka börjar symtomen lämna kroppen och tröttheten avtar. Du kan inte bota förkylning, men besvären kan minskas så det är lättare att komma igenom sjukdomen. Förkylning är i sig ganska ofarligt, men i vissa fall kan det sluta med ett mer komplicerat förlopp.

Ofta förbinder man förkylning med kyla. Slemhinnorna som sitter i näsan där viruset samlas får ett sämre blodflöde när det är kallt. Blodet innehåller röda blodkroppar som hjälper till att stärka immunförsvaret. När det inte är så många röda blodkroppar närvarande, är det lättare att bli sjuk. Det är dock viktigt att påpeka att du måste bli väldigt nerkyld innan du blir förkyld. Normal kyla och frisk luft är hälsosamt för immunsystemet.

Hur smittar förkylning?

Förkylning är ett virus som är en mikroorganism som kan orsaka smittsamma sjukdomar som förkylning. Ett virus verkar som en parasit, den är inte skadlig i sig, men när den hittar en "värd" kan den föröka sig och resultera i sjukdom. Viruset som oftast orsakar förkylning är rhinovirus, men det finns över hundra olika förkylningsvirus. På grund av antalet virus som orsakar förkylning, har det ännu inte varit möjligt att ta fram ett vaccin.

Förkylning uppstår genom smitta från andra som bär på viruset. Infektionen är luftburen, det vill säga den smittar genom små partiklar i luften som orsakas av nysning, hosta och liknande. Förkylning kan också överföras med händerna. Förkylningsviruset kan leva i händerna i flera timmar och därför bör du komma ihåg att tvätta händerna noga och ofta när du är förkyld.

Infektionen uppstår om du rör en förkyld person och sedan tar på din egen mun eller näsa. Använda näsdukar ska kasseras omedelbart efter användning, eftersom bakterierna överlever på papperet och överförs till luften. Du är smittad så länge som din förkylning är aktiv och nån dag efter att dina symptom har upphört.

Symtom

Från smitta tills fo?rkylningen bryter ut, går det ca 2-5 dagar. De första symtomen på förkylning är ofta att du har ont i halsen och har en lätt rinnande näsa. Inom 1-2 dagar blir symtomen dock mer kraftfulla och du kan ha nästäppa, tryck i öronen, ont i halsen och så vidare. Utsöndringen från näsan är till en början transparent och flytande, men till sist blir den mer tjock och gulaktig. Symptomen varar ca ½-1 vecka, hostan kan det dröja längre att bli av med.

Goda råd mot förkylning

Eftersom förkylning är en virussjukdom, går den över av sig själv över tid. Det är mycket sällsynt att man behöver läkarvård. Det finns inget botemedel mot förkylning, men det är möjligt att minska besvären när sjukdomen pågår. Listan med preparat är lång, men inte alla verkar som man skulle önska.

C-vitamin mot förkylning är en allmänt, använd metod. Någon menar att om du tar vitamin C-tillskott innan du blir förkyld kan det minska symtomens varaktighet och styrka. Detta är dock inte bevisat. Stora doser av vitamin C, 1-2 g per dag, kan enligt vissa människor ha en positiv effekt på förkylning, men det är inte heller dokumenterat och kan leda till illamående och diarré. Zink anses också ha en positiv effekt på och förkorta sjukdomsförloppet eftersom det verkar som en virushämmare.

Ingefära och förkylning tycker många går hand i hand. Ingefära är fylld med antiinflammatoriska ämnen som bekämpar inflammation och infektion. Det har visat sig vara särskilt effektivt vid inflammation i exempelvis leder, men i fallet med förkylning finns det inga vetenskapliga bevis för att det skulle ha någon effekt. Ingefära är sig själv nyttigt, eftersom det stärker immunförsvaret och därmed motståndskraften mot virus. 

Vila är något av de bästa du kan ge dig själv när du är sjuk. Kroppen behöver extra vila eftersom den arbetar för högtryck tillsammans med immunsystemet för att bli av med förkylningen. Eftersom din näsa ofta är täppt när du är förkyld kan det vara en bra idé att ha en extra kudde under huvudet för att minska trycket i näsan. Drick mycket vätska. Vätska förhindrar uttorkning och kroppen behöver vätska för att fungera optimalt. I slutändan är det mycket vätska, vila och tålamod som är det bästa botemedlet.

Förebygg förkylning

Vitamin C bidrar till upprätthålla kroppens immunförsvar så du kan ha nytta av att ta ett dagligt vitamintillskott som förebyggande innan du blir sjuk. Du bör undvika tobaksrökning eftersom det kan framkalla symtom på förkylning. Rökning irriterar slemhinnorna och gör dem torra. Rökning försämrar också immunförsvaret, så du har inte samma motståndskraft som en icke-rökare.

Med multivitaminpiller varje dag kommer du långt. Om dina vitaminer och mineraler är i balans, kommer din kropp och immunförsvar också att vara det. Ett starkt immunförsvar skyddar kroppen bättre.

Som regel bör du undvika andra människor som är förkylda om du inte vill riskera att bli smittad. Men förkylning som beskrivs ovan är luftburet virus, så det är väldigt svårt att komma undan. Kom ihåg att tvätta händerna regelbundet och använd handdesinfektion vid behov. Vatten och tvål är alltid att föredra eftersom händerna blir renare med det än med desinfektionspreparat.

För att förhindra förkylning hos spädbarn är bröstmjölk det bästa botemedlet. Mammans mjölk är full med antikroppar och antioxidanter. Barnets immunsystem förstärks av moderns mjölk och chansen att barnet blir förkylt minskas kraftigt.

Oavsett hur mycket du än försöker förhindra förkylning, är det inte möjligt att undvika den helt. Vi är i genomsnitt förkylda 2-4 gånger per år, oavsett ålder och hälsa.

Baby och förkylning

Baby och förkylning

Baby och barn drabbas mest av förkylningar. Den enkla anledningen till detta är institution, lek och svagt immunförsvar. Små barn som leker tillsammans är ofta mycket närmare varandra än större barn och vuxna, så smittan kommer närmre. Samtidigt är barnens immunförsvar ännu inte fullt utvecklat, vilket gör dem mer sårbara för virus och infektioner. För varje förkylning ditt barn får desto resistentare blir immunsystemet, eftersom det bildar antikroppar mot det virus det just har haft.

Det är inte ovanligt att barn blir förkylda upp till 8 gånger inom sitt första levnadsår. Och de blir ofta mer sjuka än vuxna och äldre barn. Feber uppträder ofta hos små barn i samband med förkylning och de är också sjuka några dagar mer än vuxna.

Feber, hosta, röda ögon, täppt näsa, minskad aptit och ont i halsen är ganska vanliga symtom hos barn som lider av förkylning. Det är som för vuxna inte lätt att bli av med en förkylning. Men du kan hjälpa dina små barn att göra sjukdomen lite lättare att stå ut med. Barnets kropp kan lättare bekämpa förkylningen om den får mycket lugn och vila. Massor av vätska är viktigt för barnets välbefinnande. Barnet kanske inte vill ha något att äta, så flytande bör erbjudas oftare än vanligt.

Det kan vara svårt för barnet att andas genom näsan på grund av täppt näsa och de kan inte snyta näsan på samma sätt som vuxna. Här är det lämpligt att använda en nasal suganordning. Saltlösning är bra för att lossa snuvan. Saltvattnet gör att näsens slemhinnor dras samman så att barnet kan andas lättare. Mödrar som ammar sina barn kan med rent samvete använda bröstmjölk i stället för saltlösning. Det har samma effekt på slemhinnorna.

Bebisar och barn kan lätt flytta snuvan till ögonen under sömn. Detta resulterar ofta i ögoninflammation, som kan vara mycket smittsam. Saltvatten rekommenderas att använda på en ren bomullsrondell när det behövs för att ta bort överflödigt sekret från ögonen. Om ögonen fortfarande är irriterade och röda, kontakta läkare för receptbelagda ögondroppar.

Eftersom ditt barn löper större risk att få feber under förkylning kan du ge Panodil Junior för att minska febern.

Graviditet och förkylning

Under graviditeten påverkar hormonerna slemhinnorna så att de sväller, vilket kan leda till täppt näsa. Det är inte alltid en riktig förkylning men ger samma känsla. Du känner dig täppt och kan inte andas ordentligt genom näsan. Det finns många typer av näspray men här är det viktigt att det är en näspray med saltlösning, eftersom en vanlig näspray torkar ut ytterligare. För vissa hjälper också ett avkopplande ångbad med pepparmyntsdroppar för att svälla av näsan och kunna andas bättre.

Preparat mot förkylning

Det finns många olika preparat mot förkylning, men få har bevisad effekt.

-Coldzyme har också dokumenterad effekt som förebyggande och behandlande. Coldzyme är effektivt mot ont i halsen och skapar en skyddande barriär på slemhinnorna.

-Bio-Strath är ett kosttillskott för både barn och vuxna, vilket ger kroppen bättre motståndskraft mot förkylningar och andra virus.

Kostråd mot förkylning

Kostråd mot förkylning

Kosten har stor betydelse för ditt immunsystem. Det är viktigt att du får mycket frukt, fullkornsprodukter, grönsaker och protein varje dag. På det sättet behåller du ditt immunsystem starkt och du är mer motståndskraftig mot förkylningar och andra virus. Sockerhaltiga och feta livsmedel har motsatt effekt och gör dig mer mottaglig.

Vitlök är en bra källa till allicin, vilket är en antibakteriell substans som hämmar bakterier. Vitlök kan tas både genom mat och genom vitlökstabletter.

Citrusfrukter innehåller bland annat mycket C-vitamin, de har visat sig göra nytta för immunförsvaret och kan hjälpa till att förhindra virus som förkylningar.

Vätska är väsentligt för vårt välbefinnande. Läsk, kaffe och liknande räknas inte som vätska i det fallet. Vatten, juice och saft är å andra sidan en bra källa till vätska.

Gurkmeja hjälper till att bibehålla ditt immunsystem. Du kan ta gurkmeja genom kosten eller som kosttillskott. Gurkmeja är känd för sin antiinflammatoriska effekt och förmågan att ge huden en fin glöd.

Varm soppa kallas ofta naturens penicillin. Värmen från soppan är till hjälp för en täppt näsa och buljongen har en närande effekt. Dessutom är soppa lättare att äta när du har ont i halsen.

Smoothie är bra om du har ont i halsen. Det är lätt att dricka en smoothie med grönsaker, ingefära, citrus och gurkmeja och dessutom en vitaminbomb och kommer att stärks ditt immunförsvar.

Tips mot förkylning

  • Vila, lugn och ro
  • Använd engångsservetter
  • Släng bort använda näsdukar
  • Tvätta händerna ofta
  • Desinficera eller tvätta händerna efter att du snutit dig
  • Vädra (smittan finns i luften)
  • Drick mycket vätska
  • Rök inte

Biverkningar av förkylning

Det finns flera följdsjukdomar.

  • Bihåleinflammation
  • Öroninflammation
  • Halsfluss
  • Lunginflammation

Orsaken till bihåleinflammation kan vara förkylning. Alla förkylningar påverkar bihålorna och näsan täpps på grund av svullna slemhinnor. När näsan är täppt, kan luft, bakterier och slem inte passera genom näsan och en inflammation kan uppstå. I vissa fall kan kroppen övervinna sjukdomen, men om du har ont länge, kontakta läkare.

Öroninflammation uppträder när slemhinnorna i örat påverkas. Virus och bakterier sprids från näsan till mellanörat.

Halsfluss kan orsakas av förkylning. Viruset sitter i halsen och förvärras efter 2-5 dagar. Läkare bör konsulteras om du behöver penicillin.

Lunginflammation är ett inflammatoriskt tillstånd i lungvävnaden. Detta orsakas av t.ex. en vanlig förkylning där mikroorganismer från näsa och hals överförs till lungorna och utvecklas till inflammation.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.