Gnisslar du tänder?
Varför gnisslar man tänder?
När du gnisslar tänder - även kallat bruxism - gnids och pressas tänderna hårt mot varandra utan att det förknippas med tuggning av mat, vilket kan orsaka både skador på tänderna och spänning och smärta i käken och i huvudet. När man gnisslar tänder är det antingen i sömnen eller under dagen när man till exempel hamnar i en spänd situation.
På natten kan det vara svårt att kontrollera eller till och med märka att du gnisslar tänder och det kan därför ta lång tid innan du märker det. I värsta fall upptäcks det först när svåra tand- eller käkproblem redan har uppstått till följd av tandgnisslingen.
En tydlig anledning till varför många gnisslar tänder har ännu inte hittats, men idag anses det vara en form av sömnstörning i linje med sömnpromenader, sömnångest och rastlöshet i benen. Att gnissla tänder på natten inträffar vanligtvis i samband med tillståndet i det centrala nervsystemet, som kan påverkas av faktorer som koffein, nikotin, mentala tillstånd och vissa typer av läkemedel.
I vissa fall kan tandgnisslandet under dagen och natten uppstå efter en hjärnskada eller ett sjukdomsförlopp som är knutet till ansiktsrörelser. Om du tar mediciner för psykiatriska sjukdomar som t.ex medicin för depression eller ångest, kan du också uppleva att du börjar gnissla tänderna som en bieffekt.
Det finns också andra sömnstörningar som tros öka risken för att gnissla tänderna på natten. Dessa är till exempel sömnapné, speciella drömtillstånd eller om du pratar i sömnen. Ju fler olika faktorer som stör sömnen och resulterar i sämre sömnkvalitet, desto större är risken för att gnissla tänderna på natten.
Tecken på att du gnisslar tänder
Om du misstänker att du gnisslar tänder på natten kan några av symptomen vara att du har ont i tänderna eller ont i käken när du vaknar på morgonen. På natten kan du omedvetet uppleva en intensiv spänning i käken, som nästa morgon visar sig som ömhet och smärta i käken. Det kan jämföras med att köra ett riktigt hårt benträningspass varefter man blir enormt öm i musklerna nästa dag på grund av det stora trycket och belastningen på benmusklerna.
Det kan också vara att du vaknar med huvudvärk, mild migrän eller spänningar i nacken och detta kan också vara relaterat till att du gnisslar tänder på natten. Det kan dock också vara resultatet av andra förhållanden såsom dålig sömnkvalitet eller felaktig liggposition när du sover.
Våldsam och hård tandgnissling kan också innebära onormalt slitage på tandytorna och vassa och skeva tandkanter. Om du gnisslar tänder ska du vara uppmärksam på att du inte får ödelagt dina tänder eller får skevt bett förrän du antingen får skyddat dina tänder på natten eller blir av med den dåliga vanan.
Skydda dina tänder
Det kan orsaka stora problem med tänderna och tandställningen om du gnisslar tänder för länge och för våldsamt innan du gör något åt det. Därför kan du skydda dina tänder mot tandgnissel med en bettskena av medicinskt godkänd plast, som du kan få utprovad av din tandläkare.
Det kan emellertid snabbt bli ett dyrt nöje att gå till tandläkaren och få specialbeställt en bettskena och du kan därför välja att köpa en universal bettskena som Ekulf Night Guard bettskena, som har både en mjuk och formbar del och en hård och stark underdel. Den mjuka delen kommer att forma sig runt dina tänder och den hårda delen kommer att skydda mot tandgnissel.
Vår kund Jakob K. har använt Ekulf Night Guard bettskena och han skriver i sin recension: ”Jag har använt den här produkten under de senaste tre åren och har haft två av dessa bettskenor och de har fungerat perfekt för mig. Den formar sig lätt efter mina tänder, den sitter bra i min mun och den hjälper så att jag inte sliter på mina tänder. ”
Hur kan man bli av med tandgnissling
När man ska hitta en lösning på problemet med att gnissla tänder är det nödvändigt att överväga vad som kan vara anledningen till att man gnisslar tänder. En bitskena är ett bra skydd, men det är en slags symptombehandling av problemet som inte nödvändigtvis leder till att man slutar att gnissla tänder.
Viktigt med bra sömnvanor
Det finns olika saker du kan göra för att försöka minska ditt tandgnisslande på natten, där den är en omedveten handling. Först och främst bör du få några goda vanor för din sömn och din sovmiljö. Du bör gå i säng vid samma tid varje dag och få det rekommenderade antalet sömntimmar.
Dessutom ska ditt sovrum vara en lugn och avkopplande plats där det vädras regelbundet och temperaturen bör ligga på ca 22 grader. Ett bra inomhusklimat och goda sömnvanor är nämligen avgörande för att du ska få bästa möjliga sömnkvalitet.
Om man dagligen lever ett stressigt liv kan man lätt ta bekymmer och stress in i sovrummet, där det kan vara en bidragande faktor för tandgnisslande. Försök därför göra några avstressande övningar eller meditation före sänggåendet så att du ger ditt huvud de bästa förutsättningarna för vila. Det kan också hjälpa att lägga din telefon, ipad och dator utanför sovrummet och helst minst en timme före sänggåendet så att både dina ögon och ditt huvud kan börja slappna av.
Om du är påverkad av stimulantia som alkohol, koffein eller rökning är det bäst att undvika det före sänggåendet, eftersom de annars kan påverka det centrala nervsystemet och vara en bidragande faktor till tandgnissling.
Eftersom tandgnissling kan vara en biverkning till vissa typer av läkemedel kan du prata med din läkare för att se om det finns en möjlighet att byta till en annan behandling så att du undviker tandgnissling på natten.
Barn gnisslar ofta tänder
Faktum är att upp till en tredjedel av alla barn gnisslar tänder, särskilt runt 5-6 års åldern. Att gnissla tänder kan orsaka skador och slitage på de permanenta tänderna, även om det bara är under en begränsad period. Lyckligtvis växer nästan alla barn från problemet när de blir äldre och tandgnisslandet behöver inte bli ett problem senare i livet bara för att man gnisslar tänder under en kort tid som barn.
Du kan läsa mycket mer om mun- och tandvård här, där du bland annat hittar artikeln "Tandkräm - med eller utan fluor?". Du kan också se alla våra produkter för bästa tandvård för hela familjen här, så att ni alla kan hålla munnen och tänderna så friska som möjligt!