Halsbränna, sura uppstötningar och sur mage
Vad är halsbränna?
Halsbränna är ett mycket välkänt problem. Men det är individuellt hur man upplever symtomen. Vissa känner symtom som svår smärta bakom bröstbenet och andra som en stickande och brännande känsla i matstrupen. Symptomen beror på de magsafter som går upp i matstrupen och irriterar slemhinnan varvid smärta och obehag uppstår. Symptomen uppträder oftast om man lägger sig ner direkt efter en stor måltid eller vid rökning.
Matstrupe och magsäck är sammansatta med en stängningsmuskel, som tillsammans med ett membran ska förhindra att maginnehållet går upp i matstrupen. Membranet förstärker stängningsmuskelns funktion så att systemet fungerar som ett slags envägsventil.
Om denna envägsventil inte fungerar ordentligt, kan magsyra gå upp i matstrupen. Detta kan förstärkas om magsäcken innehåller mer, magsaft eller mat, än normalt och om det är något som klämmer på magen, eller att den inte töms normalt.
Vad utlöser symptomen på halsbränna?
Det kan finnas många olika faktorer som spelar in när man får halsbränna eller sura uppstötningar. Det är oftast på grund av att stängningsmuskeln inte sluter tätt mellan matstrupe och magsäck. Andra gånger kan det bero på att det produceras mer magsyra än normalt. Stress, rökning, alkohol, läkemedel, stark och kryddig mat kan öka produktionen.
I vissa fall kan det bero på:
- Övervikt: När du är överviktig tar fettet utrymme i bukhålan, varvid maginnehållet tenderar att pressas upp i matstrupen. Viktminskning reducerar de sura uppstötningarna.
- • Måltider: Risken för sura uppstötningar ökar ju mer mat du äter åt gången. Risken ökar ju större och fetare måltiderna är, samt hur länge de stannar i magsäcken innan de passerar vidare till tarmen. Undviker du att äta för mycket, minskar risken för sura uppstötningar.
- Födoämnen: choklad, pepparmint, kryddig och fet mat, kolsyrade drycker, kaffe och alkohol hämmar stängningsmuskelns funktion och ökar produktionen av magsyra.
- Tobak: Tobak hämmar stängningsmuskelns funktion.
- Förstoppning: Vid förstoppning ökar tendensen för sura uppstötningar.
- Liggställning: Tyngdkraften förvärrar tendensen till reflux när man ligger ner. Detta kan åtgärdas genom att använda en extra kudde, eller genom att höja sängens huvudgavel.
- Graviditet: förstorad livmoder tar utrymme i bukhålan, varvid maginnehållet kommer att tendera att pressas upp i matstrupen. Den förändrade hormonbalansen leder till en allmän uppmjukning av stängningsmuskeln.
- Matstrupsbrock: Den övre delen av magsäcken har glidit upp genom hålet i membranet och dess muskelfibrer sluts inte i den nedre delan av matstrupen. Den nedre delen av matstrupen kommer att lämnas öppen. Många har matstrupsbrock utan att få obehag, men vissa får sura uppstötningar.
Vad kan du göra själv?
Det bästa är att sitta ner eller stå upp under en halsbränneattack. Man bör aldrig ligga ner, det kommer förvärrar situationen.
Dessutom kan du använda antirefluksmedel, antacida (syraneutraliserande) eller H2-receptorantagonister (H2-blockerare) som alla går att köpa utan recept.
Ytterliggare råd:
- Undvik mat som kan utlösa obehag; sprit, kolsyrade drycker, citrusfrukter, tomater, kaffe, choklad, kryddig, fet samt rökt mat.
- Undvik andra faktorer som; rökning, stress.
- Det är bra att äta små täta måltider, äta 5-6 små måltider istället för tre stora.
- Drick mycket vatten.
- Motionera.
- Gå ner i vikt om du är överviktig.
- Undvik kläder som spänner över magen.
- Böj dig inte framåt över magen, huka dig ner i stället.
- Undvik att lyfta tunga föremål.
- Sov med en extra kudde under huvudet eller höj huvudsidan av sängen.
- • Undvik mediciner som retar magslemhinnan, läkemedel med acetylsalicylsyra, ibuprofen, etc. - Läkemedel med acetylsalicylsyra och artritläkemedel kan förvärra tillståndet med halsbränna. Kontakta din läkare om du tar dessa produkter och upplever smärta eller obehag i matstrupen eller magsäcken. Långvarig användning kan i värsta fall leda till magsår.