Inspiration till köttfri dag - 10 vegetariska alternativ
Fler och fler människor tar idag bort kött helt eller delvis från sin kost av etiska, hälso- eller miljöskäl. Det kan dock verka svårt att laga mat utan kött om det är det man är van att basera sin matlagning på. Vill du minska din köttkonsumtion men inte kompromissa med smaken? Då kan du introducera en eller flera köttfria dagar i veckan, där du hoppar över köttet och baserar dina maträtter på grönsaker och läckra smaker! Här får du 10 enkla alternativ till kött, så det blir enkelt och lätt att äta mer växtbaserat. Oavsett om du är ny eller väl insatt i det vegetariska och veganska köket kan du få inspiration till nya matvanor här!
Gå direkt till de 10 vegetariska alternativen här
Varför köttfria dagar?
Det kan finnas många anledningar till varför du vill äta mindre kött eller kanske till och med vill vara vegetarian. Etiska överväganden, politiska åsikter och liknande ligger ofta till grund men det finns faktiskt också mer konkreta skäl till varför du kan hålla minst en köttfri dag i veckan.
Spara pengar
Kött är i allmänhet dyrare än grönsaker och det kan därför finnas pengar att spara om du utesluter köttet och bara äter grönsaker en eller flera gånger i veckan. Kilopriset för kött kan vara flerdubbelt så högt som vid t.ex. linser eller bönor, så det kan sparas mycket pengar vid att ha köttfria dagar. Du kan antingen ersätta köttet i din maträtt med ett vegetariskt alternativ eller tillaga helt vegetariska rätter där köttet aldrig har varit basen, t.ex. läckra sallader, läckra soppor eller värmande grytor fyllda med grönsaker.
Minska ditt CO2-avtryck
Kött utgör en inte helt obetydlig andel av den koldioxid som släpps ut idag. Om du vill värna om klimatet kan det vara en bra start att börja minska på din köttkonsumtionen. Nötkött ligger högst upp när det gäller klimatpåverkan: Enligt Institutionen för Jordbruksproduktion och Miljö vid Aarhus universitet i Danmark har 1 kg nötkött ett klimatavtryck på 25,6 kg CO2. Som jämförelse har 1 kg potatis ett klimatavtryck på 0,21 kg CO2.
Det är dock stor skillnad i hur mycket CO2 produktionen av de olika typerna av kött släpper ut. Där nötkött är klart den största klimatsyndaren, är utsläppen från kycklingproduktionen i genomsnitt 3,7 kg CO per kilo kyckling. Om det bara är för klimatets skull du vill ha köttfria dagar, kan du också ersätta nötkött med kyckling eller fläskkött resten av veckan.
Vad är klimatavtryck?
Termen ”klimatavtryck” är ett mått på t.ex. en persons, en organisations, eller en produkts totala utsläpp av CO2 och andra växthusgaser. Inkluderat är både direkta och indirekta utsläpp. Klimatavtrycket från livsmedel beräknas utifrån produktionen av 1 kg produkt, där alla led i produktionskedjan ända fram till konsumenten räknas in.
10 vegetariska alternativ
Nu när du har blivit lite klokare på varför köttfria dagar kan vara en bra idé är du redo att kasta dig in i det vegetariska köket! Här får du 10 fantastiska alternativ till kött som du kan experimentera med i ditt eget kök!
1. Portobello-biffar
Skulle du vilja uppdatera den klassiska hamburgaren med ett nytt och spännande alternativ till köttfärs? Byt då ut din köttbiff med en läcker vegetarisk biff av portobello-svamp. De läckra svamparna har en underbar konsistens och kan lätt kryddas så att de blir härligt smakfulla. Svamparna kan antingen grillas eller stekas på pannan.
Svampen kan också fungera som alternativ till hamburgerbrödet.
2. Tofu istället för kyckling
Har du provat den populära tofu? Det vita, proteinrika livsmedlet är baserat på sojabönor och finns i både mjuk och fast form. Tofu kommer från sojamjölk som koaguleras och pressas ihop till block. Tofu har en neutral smak och du kan därför experimentera med olika kryddor själv. Du kan t.ex. lägga din tofu i en smakrik marinad i kylen några dagar före användning. Om du vill ersätta kyckling med tofu kan du skära blocket i mindre bitar och steka på pannan. Se de mest populära tofuprodukterna nedan.
3. Chili sin carne
Det finns inget bättre än en värmande och välsmakande gryta, där du till och med kan få med en massa grönsaker om kylen behöver tömmas. Chili con carne är en klassiker som många har sin helt egna version av. Några älskar att ha lite mörk choklad i medan andra aldrig skulle drömma om att ha det i sin chili. Om du är vegetarian eller bara vill ha fler köttfria dagar så prova chili sin carne - den vanliga chili con carnes vegetariska alternativ! Du kan fylla din chili med t.ex. linser, bönor, squash eller svamp för fyllighet och god smak. Se de många kryddor som kan ge grytan dess karakteristiska, starka smak.
4. Alternativ till fisk
Är du vegetarian och vill säkra dig att du får i dig de viktiga omega 3-fettsyrorna? Det finns bra vegetariska alternativ till fisk som kan ge din kropp den näring den behöver. I linfröolja hittar du ALA, som utvecklar både omega 3 och omega 6. Använd oljan i din smoothie, pesto eller i annan matlagning, så att din kropp fortfarande kan få de goda fettsyrorna. Du kan också äta chiafrön, som är rika på omega 3 och som även har ett högt innehåll av kostfiber och protein. Om du är orolig för att du inte får i dig vissa vitaminer och mineraler kan du utforska alla våra veganska kosttillskott här.
Få inspiration till matlagning med chiafrø här!
5. Shiitake bacon
Även om du är vegetarian kanske du längtar efter krispigheten från vanligt bacon. Som tur är finns det ett vegetariskt alternativ med mycket smak och umami. De mer och mer populära shiitake svamparna är en delikatess i det japanska köket, där till exempel de ekologiska Shiitake svamparna från Clearspring är en ren gourmetupplevelse. Du kan också köpa färska shiitakesvampar, marinera dem och steka dem på pannan. När svampen har svalnat är de krispiga och smakar fantastiskt!
6. Ge din soppa saft och kraft med Miso
En annan populär maträtt i Japan är miso, en "pasta" gjord på bl.a. sojabönor. Miso används i den klassiska misosoppan, där den djupa umami-smaken både ger styrka och lyfter fram de andra ingrediensernas smak.
Istället för att göra en köttsoppa kan du som vegetarian använda miso för att ge din soppa massor av kraft och smak. Miso kan också ersätta buljong och salt. Du kan också använda pastan till dipp, dressing, mayo och sås.
7. Soya färs
Danska Urtekram har inkluderat ekologisk sojafärs i sitt stora sortiment, så att du enkelt kan göra din vegetariska variant av köttfärsås, forma dina egna köttfria bullar eller biffar. Färsen är baserad på sojabönor och har en ljus färg. Om du vill kan du tillsätta sojasås när du lagar rätterna för att få ett mörkare utseende. Sojafärsen är både vegetarisk och vegansk. Du kan också köpa en av de andra köttersättningarna i vårt sortiment.
8. Pulled jackfruit
Vill du prova ett helt nytt sätt att göra den klassiska pulled "pork" burger vegetarisk och veganvänlig? Konserverad ekologisk Jackfruit från Biogan ger dig möjlighet att gå helt nya vägar i köket. Den tropiska frukten växer i Afrika, Sydostasien och Sydamerika, där den är känd för sin milda smak. Jackfruit kan användas direkt från burken och har konsistensen av vanligt strimlat eller "pulled" kött. Ge frukten smak med läckra kryddor - då kan den användas i lasagne, grytor, pitabröd, wraps och naturligtvis pulled "jackfruit" burger!
9. Proteinpulver för veganer
Det finns många oväntade animaliska ingredienser i livsmedel, vilket ofta kan göra övergången från vegetarian till vegan lite utfordrande. Lyckligtvis kommer det hela tiden fram nya sätt att skapa bra produkter helt och hållet veganskt. Ett av exemplen är proteinpulver, där flera fantastiska märken såsom Natur Drogeriet, Bodylab och Plantforce har skapat läckra, 100% veganska proteinpulver så att du fortsatt kan boosta din träning med bra proteinprodukter baserade på ärtprotein, risprotein och andra växtbaserade råvaror.
10. Veganska läckra alternativ till godis
Ett annat exempel på livsmedel där man ofta inte tänker på att de innehåller animaliska ingredienser är godis och andra sötsaker. Gelatin från grisar används i många typer av godis, varför veganska godisprodukter inte är så utbredda.
På Med24.se hittar du dock ett brett urval av läckra veganska snacks, pålägg, färdigmat, sötsaker och godis i kategorin Veganska favoriter.