Löss och gnetter

Huvudlöss - hur blir man kvitt dem

Hur blir man av med löss och gnetter (ägg)?

De flesta föräldrar har varit med om att barnen kommit hem med en lapp om att nu är det löss i skolan, på förskolan eller fritids. Förr var det pinsamt eller t.o.m. med skamligt att ha löss, men idag är det något som nästan alla familjer har kommit i kontakt med. Många har därför letat efter produkter både för att förebygga och / eller behandla löss.

I den här artikeln kan du läsa om:

  • Vad är huvudlöss?
  • Hur ser huvudlöss och gnetter ut?
  • Hur lever huvudlöss och hur lång tid tar deras utveckling?
  • Vilken skada gör huvudlöss?
  • Hur smittar huvudlöss?
  • Kan huvudlöss förebyggas?
  • Hur vet man att man har huvudlöss?
  • Så här blir du av med huvudlöss

Vad är huvudlöss?

Det finns tre olika lusarter som lever på människor: huvudlus, klädlus och flatlus. Löss livnär sig på sin ”värd” och varje lusart är anpassad till ett specifikt "värddjur" t. ex. människan och kan bara leva av det.

Hur ser huvudlöss och gnetter ut?

Vuxna löss är mellan 2-3 mm. Honorna är ofta större och lever längre. Nykläckta löss kan vara mindre än 1 mm och därför kan de vara mycket svåra att upptäcka när du letar efter dem. Gnetterna är olika stora. Lusen har tre ben på var sida kroppen. Löss har inte vingar och kan inte hoppa eller flyga. Löss kan ha färg efter håret de lever i. Därför varierar färgen på löss kraftigt. De kan också vara mycket mörka, vilket normalt beror på att de just sugit blod. På bilden kan du se gnetter och löss i olika storlekar.

Gnetterna är ca 0,8 mm och sitter fast på hårstrået nära hårbotten. De nylagda, levande gnetterna sitter ofta alldeles inne vid rötterna, medan de kläckta sitter lite längre ut på hårstrået. De kläckta gnetterna är vita och platta, och de nylagda gnetterna är gulvita. Om gnetterna är svarta innebär det att lusen inne i ägget är död.

luseaeg

Hur lever huvudlöss och hur lång tid tar deras utveckling?

Huvudlöss befinner sig där de trivs bäst - alldeles nere vid rötterna. Här är det ca 30 grader, vilket är den bästa temperaturen för huvudlöss att leva i. Fuktigheten är dessutom

hög och det finns möjlighet att suga blod från hårbotten.

Många förknippar löss med något ohygieniskt, men i själva verket bryr sig huvudlöss inte om, om håret är nytvättat eller inte.

Från att ägget läggs tills det kläcks, tar det ca 6-9 dagar. De nykläckta lössen ömsar hud tre gånger innan de är fullvuxna, vilket sker efter 30 dagar. Från det ögonblick ägget

kläcks börjar lusen att suga blod. En fullvuxen lus kan leva i upp till tre veckor. Varje dag lägger den 5-8 ägg.

Vilken skada gör huvudlöss?

Det finns inga tecken på att huvudlöss överför sjukdomar. Det är ovanligt att det är mer än ett par vuxna löss i håret och den skada de åstadkommer är klåda. Klåda och irritation i hårbotten orsakas av den substans som lössen spottar in i såret, för att blodet inte ska koagulera. Många löss eller frekventa smittotillfällen kan ge sår och infektioner i hårbotten som kan behöva behandlas av hälsovården.

En del kanske skäms över löss i familjen, men det finns det inte någon anledning till. Förekomsten av löss har inget samband med bristande hygien. Snarare gäller det att se upp så att människor som drabbats inte smittar dig.

Hur smittar huvudlöss?

Nära kontakt mellan huvuden är det enda sättet att överföra smitta. Lössen kan som tidigare nämnts inte flyga eller hoppa, så det krävs fysisk kontakt mellan två personer.

Det är ofta barn som smittas med löss. Detta beror sannolikt på de sätt barn umgås på, de kommer närmare varandra än vuxna.

Flera studier visar att flickor oftare drabbas. Detta beror på hårets längd. Barn med kortare hår får också löss. Om håret är kortare än 0,5 mm kan man vara helt säker på att inte bli smittad.

Huvudlöss kan leva i upp till 48 timmar om de kommer bort från hårbotten. Överlevnadstiden beror på temperatur, luftfuktighet och hur nyligen de har ätit. Löss som faller ur håret kommer dock snabbt att försvagas på grund av uttorkning och brist på mat.

Om du använder samma borste, kam eller liknande kan du smittas. De kan också vara infekterade med löss.

Huvudlöss lever bara på människor och därför får inte hundar, katter, etc. löss. Husdjur innebär alltså ingen smittorisk.

När löss upptäcks är det viktigt att tvätta täcken, sängkläder, mjuka leksaker och liknande. Detta kommer att minska risken för smitta. Likaså rekommenderas att frysa in hårborstar och mindre föremål eftersom kyla dödar lössen.

Kan huvudlöss förebyggas?

Man kan göra en hel del själv, för att förhindra lössangrepp. Kamma håret regelbundet (en gång i veckan) med en luskam. Man ska berätta för omgivningen om man drabbats och börjat behandla. På det sättet upptäcks lössen snabbt, smittan begränsas och smittorisken minskar. Här hittar du våra bästa luskammar.

Tillsammans med användning av luskam kan du använda Linicin Prevent om det finns löss i omgivningen. Linicin Prevent är en lättanvänd spray, som används förebyggande mot löss. Här hittar du Linicin Prevent.
 

Hur vet man att man har huvudlöss?

Det kan ta flera veckor innan den som smittats börja klia sig och symptom på löss visar sig. Under denna period kan därför många andra smittas, och klåda är ett dåligt mått på om du har löss eller inte. Barn i åldern 3-10 år bör regelbundet (helst en gång i veckan) kollas. Får du meddelande från skola, förskola, fritids eller kompisar så börja titta direkt, även om familjen aldrig har haft löss innan. Kamma hellre håret en gång för mycket än en gång för lite.

Löss hittas bäst med en luskam, kamma från hårbotten och ut. Håll kammen mot ett ljust underlag så är det lättare att se om något fastnat.

Om du hittar gnetter i håret, bör du undersöka resten av håret mycket noggrant för att hitta levande löss. Om du hittar levande löss, är det nödvändigt att omedelbart börja behandling och kontrollera resten av familjen, samt meddela omgivningen.

Endast personer med levande löss ska behandlas. Om du är osäker så kontrollera och kamma noggrant de närmaste dagarna. Detta upprepas tills infektionsrisken är borta.

Så här blir du av med huvudlöss

Hittar du löss kan du behandla med lusbekämpningsmedel eller på något av följande sätt:

Luskam
Kamning är en effektiv, billig och ofarlig metod för att ta bort löss. För att metoden ska vara tillräckligt effektiv, krävs dock en mycket noggrann kamning som upprepas varannan dag under en period av 2 veckor.

Oljekur
Kuren innebär att håret kammas igenom efter det smorts in i olja.

Lusmedel - naturliga
Du kan köpa en mängd olika naturläkemedel mot löss, som ofta är baserade på vegetabiliska oljor. Vissa lössläkemedel är inte testade i kliniska prövningar, så deras verkan är inte dokumenterad. Här hittar du medel mot huvudlöss.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.