Skabb behandling | Goda råd, symptom och behandling
Vad är skabb?
Skabbdjuret är ett kvalster, Sarcoptes scabiei är en släkting till spindlarna som knappt går att se med blotta ögat. Skabbdjuren kan endast ses med hjälp av mikroskop och de gångar de gräver i huden. Efter angreppet kommer en mycket besvärande klåda strax att upplevas, vilket senare kan utvecklas till små kliande och röda knoppar / blåsor. Skabb överförs från person till person genom nära kroppskontakt. Lyckligtvis går det att behandla och med mycket bra resultat om du gör det noga.
Gångarna som skabbdjuret gräver är gråvita, tunna och sneda och kan växa upp till 10 mm långa. Djuret kan ev. upptäckas som en liten svart punkt. Gångarna är lättast att se mellan fingrar eller runt handleder eftersom huden är tunnast där. Hos barn under 2 år kan de ofta ses under fötterna.
Skabb har blivit vanligare. Framför allt på äldreboende och även på sjukhus har utbrott av skabb hittats. Fler personer söker sig till hudmottagningar med symptom som visat sig vara skabb. Det är dokumenterat att att runt 300 miljoner människor i världen drabbas av skabb varje år. Andelen drabbade människor är vanligare hos dem med nedsatt immunförsvar.
Flertalet infekterade kontaktar läkare och får behandling, även om behandlingen kan köpas receptfritt. Därför finns det också en ökning av drabbade som behandlar sig själva utan att uppsöka vårdcentral.
Varför får man skabb och hur smittar det?
Teoretiskt sägs att en person är smittad när en befruktat hona överförs till huden vilket oftast sker genom en nära, långvarig, personlig kontakt med en smittad person, till exempel inom familjen eller på institutioner. Skabb överförs mycket lätt och kan därför också överföras genom t.ex. kontakt med smittade sängkläder eller kläder. I vissa fall kan det också finnas i möbler eller sängar. Det är endast möjligt för djuret att överleva utanför människan i 24 till 36 timmar vid 21°C och vid en fuktighet på 40-80%. Djuret är endast 0,3-0,4 mm och kan därför vara mycket svårt att upptäcka.
Symptom
Symptomen på skabb är mycket typiska eftersom det ger en plötslig och besvärande, stark klåda som är värst och mest intensiv på natten. Klådan börjar där angreppet finns i huden, men kan förekomma på hela kroppen. Skabben sprids över tid till de största kroppsdelarna. Huvud och nacke infekteras dock inte hos vuxna - det kan oftast ses hos mycket små barn. De flesta människor som blir smittade utvecklar kliande, små prickar / blåsor som blir sår efter stark klåda.
En följd av klådan är rivmärken som senare kan bli sår. Utslag och klåda beror på en allergisk reaktion där människans immunförsvar reagerar mot kvalstren och dess avfallsprodukter. Denna reaktion kommer 3-5 veckor efter smitta.
Hur ges diagnos
Eftersom skabb kan förväxlas med många andra hudsjukdomar, bör du alltid kontakta läkare om du upplever ovanstående symptom. Diagnosen kan endast göras genom att identifiera ett djur eller ägg. Detta görs genom en mikroskopisk undersökning. Patientens sjukdomshistoria utvärderas samt ev. kontakt med en skabbsmittad person och en bedömning av utslagen görs.