Allt du behöver veta om soleksem och hur man kan förebygga det

Skrivet av
Soleksem

Soleksem

Soldeksem, även känt som polymorft ljusutslag, är ett övergående eksem, som visar sig under vår och sommar, det drabbar ca 15% av befolkningen i de skandinaviska länderna. Det är främst unga kvinnor i åldern 10-30 år som utvecklar sjukdomen. Eksem uppstår när huden utsätts för solens ultravioletta strålar.

Hur vanligt är det med soleksem

Av de 15% som drabbas av solutslag är ca 85% av fallen flickor och kvinnor i åldersgruppen 10-30 år. Personer med en ljus hudtyp har mindre pigment och det ökar risken att utveckla soleksem. Personer med mörkare, pigmenterad hud kan också utveckla soleksem. Soleksem kan också vara ärftligt.

Varför får man soleksem?

Den verkliga orsaken till soleksem är okänd. En teori är att det är en typ av allergisk reaktion mot ett ämne som frigörs i huden vid solexponering. Generellt kan man säga att soleksem utvecklas på grund av mycket hög känslighet för solens icke synliga UV-strålar. Ca hälften av de människor som drabbas är överkänsliga mot UVA-strålar som har lång våglängd (320-400 nm) ultraviolett ljus. Ungefär ¼ mot UVB-strålar, som är kortvågiga (28 till 320 nm) ultraviolett ljus. Den återstående ca ¼ är känsliga för både UVB och UVA-strålar.

Reaktionen ses oftast under tidig vår när huden utsätts för solljus och eksem provoceras fram inom 2-3 dagar med klåda och utslag. Forskare tror att solljus gynnar bildningen av ett främmande äggviteämne (protein) i huden, som sedan utlöser reaktionen.

Symptom

Symptomen varierar från person till person. I de flesta fall uppstår dock svår klåda på de områden som har utsatts för solljus:

  • ansikte
  • hals
  • övre delen av bröstkorg och rygg
  • armar och ben

Man kan också få ett rödaktigt utslag med små prickar eller blåsor.

Varningssignaler
Om utslag uppstår efter att du har varit utsatt för solljus, bör du alltid misstänka att det är soleksem. Det finns dock flera andra sjukdomar som kan orsaka liknande symptom - till exempel nässelfeber, lupus erythematosus, ansamling i huden av porfyriner som en del av hudsjukdom porfyri cutanea tarda eller intag av läkemedel som gör huden extra känslig för ljus.

Utredning
De flesta som får solutslag, behöver inte utredas ytterligare. Både patient och läkare känner till reaktionen och känner till lämpliga försiktighetsåtgärder för att förhindra stora utbrott.

Förlopp
Förloppet är omöjligt att förutsäga då olika personer reagerar olika. En del upplever bara ett eller ett fåtal utbrott, medan andra kan ha allvarliga besvär under många år. Ofta härdas huden spontant och besvären minskar när man blir äldre. 

Behandling
För att förbättra tillståndet är det mest effektiva rådet att minimera sin solexponering. Det drabbade hudområdet bör täckas med kläder för att minimera ytterligare utbrott. En solkräm med hög skyddsfaktor rekommenderas för alla och speciellt för dem som brukar drabbas av soleksem. Man kan behandla med ultraviolett ljus. Oftast ges UVB-ljusterapi 3 gånger i veckan för dem som är känsliga för UVA. Omvänt kan man använda UVA-behandling för dem som är känsliga för UVB. Vid behov kan man behandla med antihistamin eller hydrokortisonkräm för att dämpa klåda och irritation. 

Egenvård
För att förhindra utbrott av soleksem rekommenderas att använda en solkräm med hög skyddsfaktor som skyddar mot UVA och UVB-strålar. Kom ihåg att upprepa appliceringen av solskyddsmedel flera gånger under dagen, detta för att upprätthålla ett fullgott skydd. Du kan ha nytta av luftiga kläder som också ger skydd. Ett allmänt råd är att du bör undvika sol och solarium. Om du ska åka skidor, där ljuset är starkt och ofta reflekteras av snö, bör du vara extra försiktig och alltid använda hög solskyddsfaktor. 

Är besvären omfattande kan man kontakta hudläkare för att få ljusbehandling under mars eller april.

Om du behandlas med ett preparat i någon av följande läkemedelsgrupper bör du vara extra noga med att skydda dig, eftersom de kan göra huden extra känslig för ljus:

  • NSAID
  • Antibiotika: doxicyklin, tetracyklin, sulfonamider, nalidixinsyra, kinolonderivater
  • Antidepressiva: tricykliska
  • Psykofarmaka: klorpromazin
  • Antidiabetika: sulfonylurea
  • Antiepileptika: karbamazepin
  • Antiaarytmika: amiodaron, kinidin
  • Blodtryckssänkande läkemedel: captopril
  • Diuretika: tiazid

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.