Tandkräm - med eller utan fluor?
Många har blivit mer medvetna om fluorinnehållet i tandkräm, då många artiklar på nätet rapporterar om de skadliga effekterna av fluor när det förekommer i t.ex. emballage, rengöringsprodukter, regnkläder eller generellt i produkter som ska vara vatten- och fettavvisande.
Det är dock viktigt att påpeka att fluor i dessa produkter inte är av samma typ som det fluor som finns i tandkräm. Fluor i tandkräm heter egentligen fluorid, eftersom det är en jon som tillsammans med andra joner bildar salter som t.ex. natriumfluorid, vilket är det som vanligtvis finns i tandkräm med fluor.
Därför är tandborstningen viktig
Många av oss har växt upp med rekommendationer om att borsta tänderna 2 gånger om dagen i 2 minuter, eftersom detta är ett effektivt sätt att hålla tänderna och tandköttet friska. I munnen och runt tänderna lever många bakterier, som i grunden är anpassade till livet hos oss människor men som kan ackumuleras i stora mängder. Om det finns för många bakterier runt tänderna kommer de att bilda för mycket syra som tänderna inte mår bra av.
När du borstar tänderna håller du därför nere antalet bakterier så att miljön runt tänderna inte blir för sur. Du ska vara försiktig med att desinficera munnen allt för noggrant så att du dödar alla bakterier, för då gör du plats för oönskade främmande bakterier.
Det är tandborstningen i sig som upprätthåller god munhygien och som tar bort matrester, bakterier och plack. Använd därför en tandborste av god kvalitet där borsthuvudets storlek passar din mun. Med ett mindre tandborsthuvud kan du lättare manövrera tandborsten runt i munnen och nå alla ytor. Det kan dock vara svårt att få gjort ordentligt rent mellan tänderna och därför rekommenderas det att använda tandtråd eller tandpetare för att avlägsna matrester och bakterier mellan tänderna.
När du använder tandkräm är det för att underlätta tandborstningen samt så har tandkräm förebyggande egenskaper med sitt innehåll av fluor som förebygger hål i tänderna. Tandkräm innehåller som regel också olika slipmedel för att avlägsna missfärgningar på tänderna från kaffe, te och rött vin.
Flera tandkrämsproducenter har börjat tillverka tandkräm med aloe vera på grund av dess lugnande och fuktgivande egenskaper. Tandkräm med aloe vera finns på Med24.se både med och utan fluor, så oavsett vilken tandkräm du föredrar kan du njuta av aloe vera när du borstar tänderna.
Hur fungerar fluor?
Fluor i tandkräm har testats grundligt över hela världen och man har dragit slutsatsen att fluor har många användbara egenskaper vad gäller tänderna. De flesta tandläkare rekommenderar också att man använder fluortandkräm baserat på fluoridens förebyggande egenskaper.
Natriumfluorid som finns i tandkräm, är i upplöst form och de fria fluorjonerna kan då förhindra hål i tänderna. Hål i tänderna uppstår när syran runt tänderna börjar lösa upp de mineraler som tänderna består av. Fluoridjonerna kan minska lösligheten av dessa mineraler, så det behövs en surare miljö innan tänderna löses upp och hål uppträder i tänderna.
För mycket fluor
Faran är dock att fluor i stora mängder kan vara skadligt för hälsan. Fluor kan orsaka magont och i svåra fall orsaka livshotande förgiftning, men då måste du konsumera ett helt gram fluor. I tandkräm får det bara finnas 0,15 g per. 100 g, vilket innebär att du ska äta 6 tuber tandkräm på kort tid innan du riskerar fluorförgiftning.
Det är på bakgrund av giftigheten i fluor, när du konsumerar det i stora mängder, att du kan använda fluor för andra ändamål t.ex. i råttgift, men så länge du följer rekommendationerna om att endast använda tandkräm motsvarande storleken på en ärta är du alltså inte i fara för att få i dig för mycket fluor. I Sverige tillsätts det heller inte fluor i dricksvattnet, som görs i många andra länder och den naturliga mängden fluor som finns i vattnet är så liten att den inte heller är direkt skadlig för hälsan.
Tandkräm för barn
Det man ska vara uppmärksam på är att barn lättare kan få i sig för mycket fluor än vuxna. Barn har ofta tendens till att "äta" lite extra tandkräm när de borstar tänderna - faktiskt upp till 60%. Om man som barn utsätts för allt för stora mängder fluor kan man riskera att få fluorförgiftning.
Detta kan leda till sjukdomen fluorose, som är en störning i bildandet av den skyddande emaljen på barns blivande permanenta tänder. Det ses vid att de permanenta tänderna har vita fläckar eller i svåra fall andra mer våldsamma missfärgningar.
Därför ställs det också högre krav på tandkräm för barn och det rekommenderas att man endast använder en mycket liten mängd tandkräm med fluor vid varje tandborstning. Här kan du se vårt stora utbud av tandkräm för barn, och under kategorin kan du läsa mycket mer om vilken och hur mycket tandkräm barn ska använda.
Ekologisk eller hemlagad tandkräm
Rädslan för att få i sig för mycket fluor har fått många att byta till ekologisk och mer naturlig tandkräm. Detta är t.ex. Green People tandkräm, som är 100% ekologisk och helt fri från sodium lauryl, fluor, färgämnen och alkohol. Dessa typer av naturlig tandkräm är avsedda att skydda mot bakterietillväxt i munnen samtidigt som de gör tandborstningen lättare och mer behaglig.
Många har också experimenterat med att göra sin egen tandkräm bestående av kokosolja, bakpulver och ev. eterisk olja för att vara helt säker på vilka ingredienser man utsätter sin kropp för. Dessa tandkrämer utan fluor har inte samma förebyggande effekt mot hål i tänderna som tandkräm med fluor, men de hjälper fortfarande för att borsta tänderna rena från matrester, plack och bakterier tillsammans med tandborsten.
Det rekommenderas som sagt att man använder en tandkräm med fluor tack vare dess förebyggande effekt mot hål i tänderna. Vad gäller risk för fluorförgiftning ska man komma ihåg att det kräver att man äter motsvarande 6 tuber med tandkräm för att bli förgiftad med fluor.