Vad är migrän? - Läs allt om migrän här!
Vad orsakar migrän? De som har haft migrän känner till de obehagliga och ibland våldsamma symptomen som kan uppstå. Det finns många olika former av migrän och symptomen på migrän kan variera från person till person - det är inte alltid lätt att förstå sig på migrän, men här ska vi försöka att förklara detta neurologiska tillstånd.
Vad är migrän?
Många tror att migrän bara är en kraftig huvudvärk, men i själva verket är migrän och symptomen på migrän mer än så. Migrän är ett neurologiskt tillstånd som antas bero på en påverkan på nervsystemet. Det som händer i hjärnan är att blodkärlen ändrar storlek, vilket påverkar smärtfibrerna i blodkärlen, liksom de omgivande nerverna som skickar signaler till hjärnan om smärta.
Migräntyper
Migrän kan vara svår att förstå sig på, vilket också betonas av att det finns många olika former av migrän. De mest kända typerna är migrän utan aura, migrän utan huvudvärk och migrän med aura.
Men det finns också många andra typer av migrän som kan vara bra att känna till:
- Kronisk migrän - migränvaraktighet i upp till +2 veckor per månad
- Vestibulär migrän - upplever symptom som yrsel
- Okulär migrän/retinal migrän - upplever synstörningar
- Hemiplegisk migrän - sällsynt typ av migrän som kan orsaka tillfällig förlamning
- Abdominal migrän - migrän med buksmärtor
- Menstruell migrän - migrän i samband med menstruation
Att veta din typ av migrän kan vara till hjälp vid val av behandling. Listan ovan är bara några av de olika typerna av migrän som finns.
Hur många lider av migrän?
Att ha migrän är ganska vanligt, och faktiskt får 1 av 7 människor ett migränanfall regelbundet. Det är fler kvinnor som lider av migrän än män, och migränanfallen börjar oftast vid 25-35 års ålder, men alla människor i alla åldrar kan få migrän.
Vad utlöser migrän?
Vad orsaken till migrän är och vad som utlöser migränsymptom finns det inget konkret svar på. Många studier har gjorts för att hitta svaret på orsaken till migrän, men studierna har ännu inte resulterat i en förklaring till migränanfall.
Oftast utlöses migrän av vissa triggers/faktorer som kan skilja sig från person till person. Vissa människor upplever migrän i samband med stress, medan det hos andra kan vara en specifik kost som utlöser migränen. Kanske har du hört talas om sambandet mellan migrän och choklad, eller att en del kan få migrän av rött vin? Choklad och rött vin är nämligen några av de livsmedel som man tror kan orsaka migrän.
Andra orsaker till migrän kan vara:
- Sömn - förändringar i sömnmönster eller avbruten sömn
- Påverkan på dina sinnen - ljud, ljus och dofter
- Ångest, rastlöshet och depression - när kroppen är pressad
Hormonell migrän
Dessutom kan hormonella förändringar vara orsak till migränattacker hos flickor och kvinnor. En del kvinnor kan uppleva en koppling mellan p-piller och migrän, liksom hormonspiral och migrän, eftersom dessa innehåller hormonet östrogen, som påverkar hormonbalansen. Vissa kvinnor tycker att denna hormonpåverkan kan ha en positiv inverkan på migränen, medan det hos andra ger ökade symptom på migrän. Samtidigt upplever vissa också ett samband mellan menstruation och migrän, vilket också beror på de hormonella förändringarna i kroppen - denna typ av migrän kallas också för menstruationsmigrän eller hormonell migrän.
Hur känns det att ha migrän?
Migränsymptom och hur migrän känns är liksom varför man får migrän mycket varierande från person till person. Oftast upplever personer med migränattacker följande symptom:
- Dunkande huvudvärk
- Överkänslighet för ljud, ljus och lukter
- Illamående
- Kräkningar
- Trötthet
- Magsmärtor
- Yrsel
Vissa människor kan också uppleva att få migrän utan huvudvärk, vilket oftast beror på den typ av migrän som kallas migrän med aura.
Hur länge varar ett migränanfall?
Ett migränanfall kan pågå i några timmar för vissa människor, medan andra kan ha ett migränanfall i flera dagar. Migränattackerna kan också variera i styrka, där man under lättare attacker kanske kan klara av vardagliga uppgifter, medan man vid kraftiga attacker till och med kan ha svårt att ens kunna komma ut i solljuset.
Vad är migrän med aura?
Migrän med aura är en av de mest kända typerna av migrän. Med migrän utan aura får du en stark och dunkande huvudvärk, men med migrän med aura upplever du först en aurafas innan huvudvärken slår till- faktiskt finns det också en del som upplever auramigrän helt utan huvudvärk.
Symptom auramigrän
Auramigrän uppstår på grund av vissa förändringar i hjärnbarken - det yttersta lagret av hjärnan. Dessa förändringar orsakar några neurologiska symptom som kan vara allt från några minuter till en timme. Symptomen utvecklas gradvis och de vanligaste auramigrän symptomen är:
- Synstörningar
- Stickningar och domningar i fingrarna som kan röra sig uppåt armen
- Känselstörningar i ansiktet
- Yrsel
- Talsvårigheter
Första gången man upplever aurasymptom kan det verka väldigt läskigt. Men det är viktigt att påminna sig om att synstörningarna, den domnande känslan och yrseln är övergående symptom.
Vad hjälper mot migrän?
De stora frågorna är, vad kan man göra åt migrän och hur blir man av med migrän? När huvudvärken väl har kommit eller synfältet börjar förändras vill man göra allt för att de jobbiga symptomen ska försvinna. Tyvärr finns det inga mediciner mot migrän ännu som kan behandla orsaken till att migrän uppstår, men det finns lyckligtvis läkemedel mot migrän som kan hjälpa till att lindra några av de obehagliga symptomen.
Migränmedicin
När det gäller migränbehandling med medicin finns det två olika typer av mediciner: förebyggande medicin mot migrän och akutmedicin.
Den akuta medicinen tas när migränanfallet slår till, där den kan hjälpa till att lindra huvudvärken eller några av de andra symptomen, såsom illamående. Denna typ av medicin är smärtstillande medicin, som kan köpas både på recept och receptfritt, samt medicin för illamående.
Den förebyggande medicinen mot migrän, till skillnad från den akuta medicinen, är till för att förhindra att en migränattack uppstår. Det är upp till din läkare att bestämma vilken migränbehandling du ska ha. Majoriteten av de migränpreventiva läkemedel som finns tillgängliga idag utvecklades inte ursprungligen som ett botemedel mot migrän. Det har visat sig att exempelvis depressionsmedicin och blodtryckssänkande medicin kan hjälpa till att förebygga migrän. Därutöver finns det också ett läkemedel som har utvecklats specifikt för att förebygga migränattacker.
Alternativ behandling för migrän
Det finns också alternativa sätt att behandla migrän där ingen medicin används. Du kan prova de alternativa behandlingsmetoderna och ta reda på om en alternativ behandling är det bästa botemedlet för migrän för dig.
Några av de alternativa behandlingarna för migrän är:
- Akupunktur
- Zonterapi
- Kosttillskott
Migrän piercing
Om ingen av ovanstående behandlingar för migrän hjälper på dina migränanfall och du söker efter andra behandlingar så kan du eventuellt pröva piercing för migrän, som har blivit en populär alternativ behandling. Piercingen kallas daith piercing och den placeras i innersta delen av örat, där den trycker på samma punkt som det trycks på vid akupunktur för migrän. En daith piercing för migrän kan vara smärtsam att få och det är viktigt att hålla den ren, men om den är effektiv mot dina migränattacker, kan det kanske fortfarande vara värt det?
Återigen är detta en alternativ behandling som kan fungera för vissa människor men inte för andra. Det finns ingen dokumenterad effekt på att en daith piercing kan behandla migrän - precis som de andra behandlingsmetoderna för migrän inte heller är 100% effektiva.
Migrändagbok
Ett litet tips är att föra en migrändagbok där du kan hålla reda på:
- Var sitter migränen?
- Hur länge varar migränanfallen?
- Hur känns migränen?
- Hur ofta kommer migränanfallen?
- Vad orsakar migränen (om du kan hitta orsak)?
Med en migrändagbok kan du försöka förstå dina anfall, och samtidigt göra det lättare för dig och din läkare att ta reda på vilken typ av behandling du behöver.
Vill du skaffa dig mer kunskap om olika hälsoproblem? I vår artikelbank hittar du många intressanta och informativa artiklar. Läs till exempel om förstoppning, -symptom och förebyggelse.