Vaginal torrhet
Vaginal torrhet kan uppstå av många olika anledningar. Oftast beror det på att slidan inte är tillräckligt fuktig och därmed kan bli torr och irriterad. Klimakteriet är en av de mest, kända orsakerna till torrhet i slidan, eftersom många drabbas av torra slemhinnor under klimakteriet. Oavsett orsak kan du läsa mer om hur man förebygger och behandlar vaginal torrhet här.
Vad beror torrhet i slidan på?
Som angetts ovan finns det många anledningar till varför du upplever torrhet i slidan. Det kan vara mycket obehagligt och kan påverka dig i ditt vardagsliv. Torrhet i slidan påverkar upp till 50% av alla kvinnor och det är därför ett mycket normalt och vanligt problem hos kvinnor.
Nedan kan du se olika anledningar till vaginal torrhet:
- Användning av tamponger / bindor
- Stress
- Klimakteriet
- Hormonförändring (födsel/ amning)
- Medicinsk behandling
- Strålbehandling
- Kroniska sjukdomar
I samband med puberteten och klimakteriet förändras den normala östrogennivån i kroppen. Detta kan påverka kroppens slemhinnor, som bland annat finns i underlivet. Normal östrogenivå ser till att kroppen producerar flytningar, vilket är kroppens eget sätt att upprätthålla fukten i underlivet. När östrogenhalten påverkas negativt kan det innebära att slidan inte blir tillräckligt fuktig och då kan du kan känna irritation och klåda i underlivet.
Även under amning kan torrhet i slidan upplevas. Detta är återigen en bieffekt av en process i kroppen. Under graviditet och amning producerar kroppen mycket hormoner. Dessa hormoner kan påverka östrogenbalansen, så att balansen i underlivet påverkas negativt. Du kan läsa mer om amning här.
Hur känns vaginal torrhet?
Vaginal torrhet kan ge flera, olika besvär. Du kan uppleva klåda, en brännande känsla, irritation, smärta eller småblödningar i samband med sex. Alla dessa symptom är helt normala och kan behandlas med rätt produkter.
Symtom på vaginal torrhet:
- Torrhet
- Brännande känsla
- Klåda
- Sveda
- Irritation
- Småblödningar
- Urinvägsbesvär
- Smärta
Behandling
Behandlingsmöjligheterna i samband med torrhet i slidan är många. Det finns både in- och utvärtes alternativ, så att du kan hitta vad som passar dig bäst. Eftersom minskad östrogennivå är den främsta orsaken till vaginal torrhet är lokal östrogenbehandling en av de mest effektiva.
Behandlingsalternativ:
- Laser
- Östrogenbehandling
- Kosttillskott
- Glidkräm
- Vaginalkräm
- Vaginaltabletter / stolpiller
- Korrekt intimhygien
I samband med sex kan torrhet i slidan vara mycket obehagligt. Här är det lämpligt att använda en glidkräm för att förhindra obehag. Glidkräm kan med fördel och användas varje dag för att återupprätta en mer behaglig känsla i underlivet.
Kosttillskott för torra slemhinnor är vanliga och har en bra effekt för de flesta. Bland annat är Membrasin ett mycket välkänt kosttillskott för detta ändamål. Membrasin bidrar med sitt innehåll av vitaminerna A och E till att bibehålla normala slemhinnor. Slemhinnorna är kroppens skydd, vårt filter till omvärlden. De skyddar alla inre och yttre öppningar mot orenheter. För att uppfylla sin funktion ska slemhinnorna alltid vara fuktiga. Du hittar Membrasin här.
När det gäller korrekt intimhygien är det viktigt att använda produkter som är avsedda för det genitala området. En intimtvål med felaktigt PH-värde kan också orsaka torrhet. Var noga med att inte överdriva tvätt av intimområdet eftersom det kan ge irritation. Vårt utbud av intimtvål med rätt PH-värde finns här.
Det finns många husmorstips vad man kan göra själv hemma. Det rekommenderas dock inte att använda t.ex. yoghurt och vinäger eller andra former av lokal behandling som inte är avsedda för ändamålet. Klorvatten och bubbelpool kan också ha negativ effekt på slemhinnorna i slidan.
Skillnad mellan vaginal torrhet och vaginal atrofi
Atrofi och torrhet i vagina jämförs ofta och förväxlas. Det är dock en väsentlig skillnad mellan dem.
Vaginal altrofi
Vaginal atrofi är en uttunning av underlivets slemhinnor. Det uppträder nästan uteslutande hos kvinnor under menopausen då slemhinnorna blir tunnare och mera sköra.
Symptom på vaginal atrofi:
- Klåda
- Sveda
- Torrhet
- Smärta
Symptomen liknar vanlig vaginal torrhet och kan därför lätt förväxlas. De behöver emellertid inte vara förväxlas, eftersom det är en signifikant skillnad mellan de två tillstånden. Vaginal atrofi uppträder när östrogenivån och blodcirkulationen avtar i slemhinnorna. God blodcirkulation bidrar till sunda, fuktiga och välfungerande slemhinnor, som är mer motståndskraftiga mot infektioner och andra problem som kan uppstå i underlivet. Om vaginal atrofi inte behandlas kan det finnas en ökad risk för infektioner och inkontinens hos kvinnan.
Vid vaginal atrofi bör du kontakta din läkare. Om du misstänker att du lider av vaginal atrofi kan läkare ställa diagnos. Det är några kriterier som ska uppfyllas för att få diagnosen. Det är trots allt en vanlig diagnos. Faktum är att ca varannan kvinna som är i klimakteriet och har fått diagnosen vaginal atrofi kan ändå leva med den på ett bra sätt.
Det finns, liksom vid vanlig vaginal torrhet, flera behandlingsalternativ för vaginal atrofi. Lokal östrogenbehandling är vanlig. Denna behandling finns som kräm, suppositorier, vaginala tabletter eller en silikonring som placeras i slidan. Vanligtvis görs behandlingen dagligen under 2-4 veckor och sedan två gånger i veckan för att bibehålla effekten. Förutom detta behandlingsalternativ finns även laserbehandling och systemisk östrogenbehandling.
Läs också: Övergångsåldern? Det är helt normalt!