Varför snarkar vi?
Varför snarkar vi?
Snarkning är en av de vanligaste sömnrelaterade problemen. Ca 42% av befolkningen snarkar. 60% av männen och 40% av kvinnorna mellan 40 och 65 snarkar. Den vanliga snarkningen kallas social snarkning. En allvarligare snarkningsstörning kallas obstruktiv sömnapné. Det är bara ca 2% av befolkningen som lider av obstruktiv sömnapné.
Varför snarkar vi?
Det är allmänt känt att vanlig snarkning inte påverkar hälsan. Snarkning beror på en sammandragning i de övre luftvägarna. När tungan slappnar av under sömnen, sjunker den tillbaka till svalgets bakre vägg och därigenom minskas luftpassagen, vilket ökar luftens hastighet. Detta sätter igång en vibration i den mjuka gommen och gomseglet.
Är det några som snarkar mer än andra?
Snarkning förstärks vid övervikt eller efter intag av alkohol eller vissa läkemedel. Det har också visat sig att snarkning är dubbelt så vanlig hos rökare som hos icke-rökare. I det värsta fallen är snarkljudet mycket intensivt, högt och störande.
Faktorer som kan förvärra snarkningen:
Alkohol: Med alkohol i blodet hämmas andningscentret i hjärnan, musklerna i halsen blir mer avslappnade medan vävnaden i svalget blir mera svullen. Därmed blir det mindre utrymme i svalget och vävnaden blir mera slapp.
Medicin: Muskelavslappnande medicin, lugnande medicin och sömnmedicin har alla samma verkan som alkohol, så länge de finns i kroppen.
Fysisk trötthet: Efter en långvarig, fysisk ansträngning är man tröttare än vanligt. I vila minskar muskelspänningen. Detta gäller också för halsens muskulatur.
Överviktig: Övervikt ökar risken för snarkning och sömnapné. Övervikt ökar fettdepåerna på halsen så att svalgets diameter minskar, speciellt när du ligger ner. Viktminskning kan minska både sömnapné-tendens och snarkning.